6,401

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jest i przewiduje to ustawa smile

6,402

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

I to jest cała istota sprawy smile

6,403

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, trzeba wezwać.

6,404

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Uważam że nie skoro treść jest ok.

6,405

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak wyżej.

6,406

(15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jak stosujesz 4.8 to nie musisz.

4.8

Jeżeli nowe zamówienie nie było planowane tylko "urodziło się teraz" to bez stosowania ustawy.

6,409

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

rema17 napisał/a:

Czy kryterium oceny ofert ceny (100%)można jeszcze stosować czy już nie?

Jak najbardziej tak.

6,410

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To tak samo gdyby ofertę złożyło konsorcjum, Wykonawca A na kwotę X, Wykonawca B na kwotę Y co daje wymaganą przez Zamawiającego kwotę Z.
W Twoim przypadku Wykonawca jest ubezpieczony w wymaganej kwocie.

6,411

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest to ok.

6,412

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wyroku pod ręką nie mam, ale zapisy umowne są "święte".

6,413

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest ok., minimum spełnia smile

Uff, dawno było.

Dla mnie też jasne wink

6,416

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przecież wszystko reguluje załączona umowa, to w zupełności wystarczy.

Z datą negocjacji, tak ja stosuję.

6,418

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli załączono umowę spółki z której wynika jednoosobowa reprezentacja to jest ok.

6,419

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. W wyroku KIO z 29 stycznia 2009 r. (sygn. akt: KIO/UZP 1789/09), czytamy, iż: ?Izba uznała, iż w przypadku wspólników spółki cywilnej, którzy wspólnie złożyli podpisy, tak pod formularzem oferty, jak i załączanymi dokumentami, nie zachodzi podstawa do żądania dodatkowego pełnomocnictwa określającego pełnomocnika wspólników, czy też lidera konsorcjum. Pełnomocnictwo udzielone przez podmioty wspólnie ubiegające się o udzielenie zamówienia, najczęściej tzw. Konsorcja, ma wobec brzmienia art. 23 ust. 2 Prawa zamówień publicznych szczególną rolę - pozwala na stwierdzenie, jakie podmioty są uczestnikami konsorcjum; tylko z niego, (a nie np. z formularza ofertowego) wynika krąg podmiotów, które złożyły ofertę wspólną. Całość załączonych dokumentów dotyczyła obu Informator Urzędu Zamówień Publicznych Marzec 2010 r. Nr 3 45 wspólników, a zatem w takiej sytuacji, nie budziło żadnych wątpliwości, iż ofertę złożyli wspólnicy tworzący spółkę cywilną E.-M. s.c. Ponieważ oboje wspólnicy podpisywali ofertę nie było podstaw do tego, aby udzielali sobie nawzajem pełnomocnictwa. Ustawa Prawo zamówień publicznych nie wyłącza bowiem osobistego działania mocodawców. Należy zauważyć, iż w przypadku spółki cywilnej wspólnicy działają w celu osiągnięcia wspólnego celu gospodarczego. Spółka cywilna wprawdzie nie posiada osobowości prawnej, co jednak nie wyłącza stwierdzenia jej bytu, jako podmiotu niezależnego od wspólników, jako osób fizycznych?.

2. Jest ok.

Najlepiej na podstawie cen rynkowych smile

6,421

(18 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

filon napisał/a:

Witam,
Czy osoba, która nie była w komisji przetargowej a jedynie sporządziła protokół, podpisuje oświadczenie ZP-1?

Nie podpisuje.

No i oczywiście w r. budowlanych kosztorys inwestorski potrzebny do szacunku.

6,423

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To fakt, bardziej bezpiecznie.

6,424

(2 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tak, wadium należy zatrzymać.

6,425

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli uzupełniające są poniżej 30 000 to ogłoszenia do BZP nie przekazuje się.