Wadium zwracasz.

6,302

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, lista musi być złożona z ofertą.

6,303

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Treść nie potwierdza natomiast data wystawienia już tak co jest spójne z rozporządzeniem smile

6,304

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dokument ma być wystawiony nie wcześniej niż...., a więc jest wystawiony.
http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9620
Do końca nie jestem przekonany co o tym sądzić, ale warunku nie potwierdza.
Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 17 stycznia 2013 r. (KIO 2939/12, KIO 2942/12), w którym czytamy, iż \"data wystawienia wymaganego dokumentu potwierdzającego spełnianie wymagań zamawiającego jest wtórna wobec wymagań stawianych treści dokumentu. Ustawodawca wymaga, co wynika nie tylko z przywołanego § 2 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, ale również z art. 26 ust. 3 in fine Pzp, potwierdzenia stanu faktycznego istniejącego w dacie nie późniejszej, niż dzień upływu terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub terminu składania ofert. Zatem fakt wystawienia dokumentu po upływie terminu składania ofert lub wniosków jest bez znaczenia, o ile z treści dokumentu wynika potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu nie później, niż w tym dniu\".

Podobne wyroki:
- Wyrok KIO z 12 maja 2009r. sygn. akt KIO/UZP 540/09
- Wyrok KIO z dnia 16 kwietnia 2012r., sygn. akt KIO 632/12

6,305

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do poprawienia.

cbud napisał/a:

I mów ciszej !!!

big_smile

Dokładnie, niech teraz ewentualny brak wynagrodzenia regulują pomiędzy sobą.

6,308

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No właśnie i tu jest meritum sprawy gdzie pytający musi sprawdzić ile faktycznie tych podmiotów jest.

6,309

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W jednym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę (art. 82 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych). Odstępstwem od tej zasady jest dopuszczenie przez zamawiającego możliwości składania ofert częściowych. Wówczas wykonawca ma prawo złożenia kilku ofert na różne części zamówienia, ale zawsze tylko jedną na każdą część.
Złożenie większej liczby ofert przez tego samego wykonawcę skutkować będzie odrzuceniem wszystkich z nich, jako niezgodnych z ustawą (art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp). Dotyczy to również sytuacji, kiedy wykonawca składa jedną ofertę samodzielnie, drugą zaś w ramach konsorcjum (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej, sygn. akt  KIO/UZP 853/08).
Jeśli wykonawca X jest osobą fizyczną prowadzącą różne rodzaje działalności gospodarczej w ramach jednego wpisu do ewidencji działalności gospodarczej (nie ma możliwości prowadzenia kilku działalności gospodarczych przez jedną osobę fizyczną), a przy składaniu ofert posługuje się wymiennie różnymi nazwami swojej działalności, wówczas składa dwie oferty jako ten sam wykonawca. W sensie prawnym jest to jeden podmiot i zamawiający, działając w oparciu o art. 89 ust. 1 pkt 1 Pzp, powinien obie oferty odrzucić.

Dlatego też w SIWZ zaznaczać należy że uzupełnienie tylko w formie pisemnej.

6,311

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

ZP-PN

6,312

(28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tylko za porozumieniem stron, dlaczego zarzuca że z winy Zamawiającego?

6,313

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jaką listę?

No właśnie nie wiem po co podział, do jednego worka!

A dlaczego miało by być nie ok?

6,316

(7 odpowiedzi, napisanych Wadium)

No i wystarczy.

6,317

(7 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Zapytać ogólnie o złożony podpis i brakujący drugi, jak w tym wypadku jak ma się ważność wystawionego dokumentu.

Wykonawca najpierw musi przedstawić projekt umowy do zamawiającego w tym wypadku ciężko będzie uznać taką umowę, zawartą "cichaczem" między sobą.

Tak.

6,320

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak bipi.

A jak wyjaśnień nie złoży a także nie przedstawi umocowania, co zrobisz?

6,322

(28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

filon napisał/a:

czy wykonawca może odstąpić od umowy?

Czego konkretnie dotyczy to pytanie?

Jeśli żądasz, jeśli nie, to sprawa oczywista.

Nie, nie ma takiego obowiązku.

Dokładnie.