3,951

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kosztorys jest potrzebny w przypadku dofinansowania i tyle, na etapie składania ofert jest zbędny.

3,952

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Przyda się wink

3,953

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie twierdzę że inaczej i też staram się nie popadać w paranoję.

3,954

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Póki co trzymam się wyroku.

Zastępstwa procesowe co do zasady razem.

3,956

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przy ryczałcie to ściema, kosztorysy są potrzebne dla instytucji dofinansowującej nic poza tym, jeżeli coś jest nie tak to mówię co jest do poprawienia i tyle, zawsze miałem zgodne.

3,957

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeszcze nie miałem przypadku aby nie dołączyli.

http://mojafirma.infor.pl/zamowienia-publiczne/abc-zamowiec-publicznych/695270,Jakich-dokumentow-moze-zadac-zamawiajacy-od-podmiotu-udostepniajacego-wykonawcy-swoje-zasoby.html

3,959

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oświadczenie o grupie kapitałowej składa każdy ze wspólników odrębnie jak oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu.
Oświadczenia może złożyć jeden wspólnik w imieniu swoim  lub w imieniu  drugiego wspólnika.

Nie ma co śnić to real wink

Jest dopuszczalne doradztwo i/lub konsultacje.

3,962

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak Miras, mniej kłopotów.

271

3,964

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Może, dlaczego niby nie?

3,965

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja zawsze żądam od wybranego przed podpisaniem umowy, ale powyższy zapis jest ok, tylko sam widzisz że jak nie dołączy to obligujesz go do dostarczenie przed podpisaniem umowy.

3,966

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak wyżej, jest ok.

3,967

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A czy nie lepiej żądać kosztorysów od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy?

3,968

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zamawiający25 napisał/a:

tylko otwarcie mam w czwartek nie namieszam tym ?

Nie namieszasz.

3,969

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie jest to na tyle ważne aby niosło jakieś konsekwencje, jednak warto zawsze zmienić, też kiedyś o tym zapomniałem wink

Ok wink

3,971

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"Zgodnie z art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, pełnomocnictw, listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, lub informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej, lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co powodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez wykonawcę jako najkorzystniejszej.

Zamawiający jest zobowiązany do zatrzymania wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta jest najkorzystniejsza w odpowiedzi na obligatoryjne wezwanie do uzupełnienia m.in. oświadczeń, dokumentów lub pełnomocnictw, które w terminie składania wniosków albo ofert nie zostały złożone, zostały złożone z błędami lub są wadliwe, nie uzupełni ich w wyznaczonym przez zamawiającego terminie. Powyższy przepis wprowadza zatem sankcję utraty wadium przez wykonawcę, który w odpowiedzi na wezwanie zamawiającego nie przedłoży dokumentów lub oświadczeń potwierdzających spełnianie:

warunków udziału w postępowaniu,
przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego ? wskazanych przez zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu, specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub zaproszeniu do składania ofert albo pełnomocnictw.
Wykonawca może uchronić się przed zatrzymaniem jego wadium wyłącznie w przypadku, gdy udowodni, iż nie uzupełnienie wskazanych przez zamawiającego dokumentów wynikało z przyczyn nieleżących po jego stronie. "

Moim zdaniem stosować trzeba gdyż ten art. nie wyłącza skorzystania z art.181 Pzp.

3,973

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ustawa wyraźnie mówi że w tym wypadku wadium należy zatrzymać.
"Wykonawca musi udowodnić (zwróć uwagę, że mowa tu o udowodnieniu, a nie o uprawdopodobnieniu), że brak odpowiedzi na wezwanie nie wynika z przyczyn leżących po jego stronie. Wykonawca może zatem wnioskować o zwrot zatrzymanego wadium, dowodząc przy tym, że nieuzupełnienie w odpowiednim terminie wymaganych dokumentów przy zachowaniu należytej staranności nastąpiło z powodu obiektywnych okoliczności, za które nie ponosi odpowiedzialności.

Orzeczenie

W wyroku KIO/UZP 141/09 z 13 lutego 2009 r. Krajowa Izba Odwoławcza orzekła, że skoro odwołujący nie uzupełnił dokumentów w wyznaczonym terminie, zamawiający był uprawniony do zatrzymania wadium na podstawie art. 46 ust. 4a ustawy Prawo zamówień publiczych. W ocenie Izby odwołujący nie udowodnił też, iż niezłożenie dokumentów wynika z przyczyn nieleżących po jego stronie. Odwołujący miał wystarczającą ilość czasu, by zdobyć wymagane dokumenty, a mimo to nie dochował wyznaczonego terminu. Co więcej, nie wykazał tu należytej staranności w dbaniu o własne interesy, ponieważ o przesunięcie terminu wniósł dopiero po jego bezskutecznym upływie.

Niewątpliwie, aby wykonawca mógł wykazać, że nie uzupełnił dokumentów z przyczyn nie leżących po jego stronie, musi zostać powiadomiony o zatrzymaniu wadium. Ponadto, mając na uwadze zasadę pisemności postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, jak i wysoce restrykcyjny i dokuczliwy charakter instytucji zatrzymania wadium, należy uznać, że masz obowiązek informować wykonawców pisemnie o czynności takiej jak zatrzymanie wadium, z podaniem podstawy prawnej."

3,974

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Może, ewentualnie przed podpisaniem umowy a po wyborze oferty, lub po podpisaniu umowy z odpowiednimi karami umownymi w przypadku nie wywiązania się z warunku.

3,975

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To zależy co sami opisaliście w SIWZ, poza tym tak z ciekawości kogo ma zatrudnić na umowę o pracę?