3,551

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jak wyżej.

Na chwilę obecną doradztwo i konsultacje są ok.

A Pan Kowalski ma poświadczenia lub jest w stanie je zdobyć?

3,554

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10981

3,555

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

KIO 19/11 - Wykonawca złożył polisę, ale nie wykazał, że polisa ta została opłacona. Nie przedstawił również żadnego innego dokumentu potwierdzającego fakt objęcia wykonawcy ubezpieczeniem od odpowiedzialności cywilnej. Tym samym uznać należy, że nie złożył żadnego z wymaganych przez zamawiającego dokumentów, które potwierdzałyby spełnianie warunku dotyczącego sytuacji ekonomicznej i finansowej. Zamawiający powinien w tej sytuacji zamawiający wezwać wykonawcę do uzupełnienia bądź dokumentu potwierdzającego, że załączona do oferty polisa została opłacona, bądź też innego dokumentu potwierdzającego ubezpieczenie wykonawcy od odpowiedzialności cywilnej - art. 26 ust. 3 ustawy Pzp.

Jeżeli treścią warunku jest posiadanie ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej, a wykonawca nie może przedstawić opłaconej polisy, gdyż nie nadszedł termin płatności składki, nie można wykluczyć uznania tego za przyczynę uzasadniającą przedstawienie takiej polisy jako innego dokumentu w rozumieniu art. 26 ust. 2c ustawy Pzp, w wystarczający sposób potwierdzającej spełnianie warunku. Przede wszystkim jednak, trzymając się literalnej interpretacji przepisu § 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia, dopuszcza się sytuację, w której różnicuje się sytuację wykonawców z uwagi na dokument, jaki mogą przedstawić. Prowadzi to do wniosku, że wyłącznie z powodu brzmienia przepisu ubezpieczony wykonawca, który nie musiał jeszcze opłacić składki, winien zadbać, aby nie wystawiano mu polisy, lecz inny dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia, albo uzyskać taki dokument mimo jej wystawienia i, w razie zastrzeżeń zamawiającego, powołać się na przepis art. 26 ust. 2c ustawy Pzp.

3,556

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak.

3,557

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zmieniasz wymogi więc powinno to być jasno określone w SIWZ i ogłoszeniu.

3,558

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wezwać, cel był wiadomy.

3,559

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak.

Zamawiający ustala szacunkową wartość zamówienia nie wcześniej niż 3 miesiące przed dniem wszczęcia procedury, jeżeli przedmiotem zamówienia są dostawy lub usługi.

Ceny rynkowe, nie inaczej.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/rzad-pis-morawiecki-zapowiada-dwa-uderzenia-antybiurokratyczne,631443.html

3,563

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No i bardzo dobrze!

3,564

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A więc dobrze pamiętałem smile

3,565

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Bitter może zastosować 60 dni z tego co pamiętam.

Tę kwestię tzn, niepełny zakres w referencjach (poświadczeniu) da się wyprostować, to nie problem a więc o wadium nie ma się co martwić.

3,567

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadzam się, informacji zasięgnąć u źródła.

Poświadczenie warto sobie przygotować samemu, wpisać co i jak, zamawiający tylko zweryfikuje czy jest to prawdą co do treści i podpisze.

To nie lepiej uzupełnić z pełnymi danymi?

3,570

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Umowa jak każda smile

3,571

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A czemu nie?

3,572

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wystarczy minimalna i maksymalna, poza tym jak będziecie się rozliczać?, za szkolenie czy za osoby?

3,573

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To wzywać obligo  musisz.

3,574

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

2. Liczysz do wartości zamówienia podstawowego bez uzupełniającego.

3,575

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie musi być podwykonawcą wystarczą konsultacje i lepiej aby tak wyjaśnił bo jak teraz wprowadzi podwykonawcę tzn. na etapie uzupełniania to kiepsko.