Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 103 z 722)
pasikonik83 napisał/a:To teraz inne pytanie:
Czy muszę w procedurze odwróconej czekać na dostarczenie GK od wykonawcy 4/6 w kolejce (termin trzydniowy jest do jutra) czy mogę już dziś zrobić wybór, skoro najwyżej oceniony jest OK?
.
Gorzej jak 3 dnia złoży i wyjdzie że jest w grupie z pierwszym 
zielony26 napisał/a:przetarg na śmieci. działki gminne i lasów państwowych. tereny głównie rekreacyjne. chodzi o taki zapis żeby wykonawca wykazał że ma prawo postawić w danym miejscu kontener na odpady.
ps. posiadamy swoją spółkę (którą trzeba "karmić") a na terenie działa kilka podmiotów.
Przecież każdy podmiot w tym wypadku musi mieś podpisaną umowę na wywóz odpadów i to jego problem gdzie postawi sobie pojemnik, ma go mieć i tyle.
A po co Wykonawca ma być np. dzierżawcą?
jo napisał/a:o rozstrzygnięciu też nie informuje wcześniej wykluczonego (minął już jego termin na odwołanie)
Oczywiście że tak.
Pewnie że podpisze 
W przypadku zamówień na usługi społeczne o wartości od 30.000 euro (próg podstawowy stosowania ustawy Pzp) a mniejszej niż 750.000 euro zamawiający (jednostka samorządowa) stosuje przepisy ustawy Pzp. Zamówienia można jednak dokonać według tzw. uproszczonych zasad określonych w art. 138o ust. 2?4 ustawy Pzp.
Tzw. uproszczona procedura pozwala nie stosować w tym przypadku przepisów ustawy Pzp dotyczących np.:
opisu przedmiotu zamówienia,
kryteriów oceny ofert lub
umów o zamówienie publiczne.
Zamawiający nie jest zatem w tym zakresie związany regulacjami ustawy Pzp. Musi jednak zawsze pamiętać o przestrzeganiu zasad określonych w jej art. 138o ust. 2. Jest więc zobowiązany stosować wymogi udzielenia zamówienia w sposób przejrzysty, obiektywny i niedyskryminacyjny. Trzeba też pamiętać o obowiązku upublicznienia informacji o udzieleniu tego rodzaju zamówień.
marekw2 napisał/a: Obecnie wzywasz do przedłużenia TZO i wadium najkorzystniejszego. Jeżeli on przedłuży to dobrze ale nic się też nie stanie jeżeli nie przedłuży ale podpisze umowę. Jeżeli natomiast ten najkorzystniejszy odmówi podpisania to zwracasz się do kolejnego. Nikt Ci nie broni podpisać umowy z wykonawcą, którego TZO upłynął a wadium straciło ważność lub zostało zwrócone.
To się zgadza, jednak zgodnie z art.89.7a - "wykonawca nie wyraził zgody, o której mowa w art. 85 ust. 2, na przedłużenie terminu związania ofertą", wyklucza wykonawcę i z takim umowy już nie podpiszesz.
Jo, czytasz co napisałem powyżej?
Ale co przedłuża?, zwraca się do wszystkich, wadium jego wniesienie lub przedłużenie dotyczy oferty najkorzystniejszej.
Zarówno w klasycznej i odwróconej:)
Ranking co do zasady przyznawany jest raz.
radzik napisał/a:Podepnę się bo mamy ten sam problem. Procedura odwrócona. Czy zaniechanie wezwania z 24aa, mimo że w ofercie są wszystkie aktualne dokumenty, może być uznane za naruszenie ustawy?
Ale o jakie dokładnie Ci chodzi dokumenty?, do czego ewentualnie chciał byś wzywać?
Wyjaśnienia jeżeli budzą wątpliwości.
Skoro są załączone do oferty i potwierdzają warunki są do uznania, nadmiernym formalizmem jest wzywanie ich do złożenia po raz kolejny.
Oferta niezgodna z SIWZ skoro zamawiający nie przewidział co w przypadku zaistniałej okoliczności.
jo napisał/a:pn poniżej progów unijnych zależy mi na czasie czy mogę postawić warunki a nie żądać dokumentów potwierdzających ich spełnienie??
Jest to zgodne z przepisami, możesz, lecz też nie jestem zwolennikiem takiego postępowania.
Nowelizacja ustawy Pzp, która zaczęła obowiązywać 28 lipca br., zniosła konieczność stosowania trybu z wolnej ręki do udzielenia zamówienia uzupełniającego. Wolno je zlecić po prostu poprzez zmianę umowy z wykonawcą dokonywaną stosownym aneksem. Dotyczy to również kontraktów zawartych przed 28 lipca br.
Jak wskazuje UZP: ?W wyniku nowelizacji usunięto formalnie z ustawy Pzp możliwość udzielania zamówień uzupełniających w oparciu o dotychczasowe przesłanki ustawowe określone w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7. Znowelizowane przepisy przewidują jednak możliwość zlecenia dotychczasowych zamówień uzupełniających w przypadku umów zawartych przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw, jednak samo udzielenie takiego zamówienia uzupełniającego następować będzie w drodze zmiany umowy zawartej w wyniku przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia podstawowego, a nie udzielania odrębnego zamówienia w trybie z wolnej ręki?.
Dobrze znalazłeś, bo nic się nie zmienia, każdy jest odrębnym zamawiającym.
Właśnie się tez zastanawiam?
Teraz nie ma już monopolu co do zasady rynek jest otwarty wszystkie firmy świadczące usługi pocztowe otrzymają równy dostęp do rynku usług pocztowych. Wystarczy wpis do rejestru operatorów pocztowych w UKE (to Prezes Urzędu Regulacji Komunikacji Elektronicznej będzie nadzorował funkcjonowanie rynku pocztowego) - nie trzeba już występować o zezwolenie.
A więc pełne otwarte procedury w tym społeczne.
Skoro nie daje rady, wykonać musi partner.
No, fajny temat (usługi społeczne), można skorzystać 
Znalezione posty: 2,551 do 2,575 z 18,038