no cóż - a czy podaliście wzór jak mają wyliczyć cenę oferty (cena oferty jest oczywiści wartość brutto całości zamówienia czyli tych 70000 litrów?)
chodzi o to że gdy operujecie ceną jednostową brutto mogą wam wyjść różne ceny oferty, jak w twoim przypadku liczyli to oferenci?
801 2008-12-16 13:43:04
Odp: Czy odrzucić ofertę czy nie? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
802 2008-12-16 12:23:22
Odp: podpisanie umowy (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
możesz podpisać dopiero 30.12.2008
803 2008-12-16 12:04:48
Odp: Czy odrzucić ofertę czy nie? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
1. piszesz "Oferent nie podał w formularzu stawki Vat ani kwoty brutto przy 1 l" a po co miałby podawać cenę jednostkową brutto - słusznie że nie podał bo tylko narobiłby sobie kłopotów , mam nadzieję że nie żądałaś ceny jednostkowej brutto (cena jednostkowa brutto występuje jedynie gdy kupuje sie czegoś 1 szt.
poprawić błąd? a jaki? sama piszesz że dobrze wyliczył
2. oferta do odrzucenia, nie ma po co wzywać
804 2008-12-15 13:59:59
Odp: błędna ocena ofert? (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
mnóstwo różnych dziwnych rzeczy
1. dlaczego wykonawcy mieli podać cenę za 12 m-cy jeżeli zamówienia było na 36 m-cy
2. czy ten 1m2 to jest cena jednostkowa ? "owszem cena za 1 m2 nie zmieniła by się z uwagi na wysoką wartość zamówienia" jak to?
3. jakim prawem zmuszacie wykonawcę do przejęcia jakichś "pracowników"?
805 2008-12-15 12:52:35
Odp: spółka z o.o. (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
myślę że ta oferta jest dobra, może do poprawienia (zależy jak żądałaś sposobu obliczenia ceny oferty) ale nie jest to oferta do odrzucenia
806 2008-12-15 12:43:35
Odp: z jaką datą uzupełnic oświadczenie (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
hej hej, data może być dzisiejsza (chociaż nie koniecznie) ale wtedy treść pisma musi jasno precyzować że oświadczacie iż w dniu 02.12.2008 r. firma ...... itd.
ale może też być że pismo jest z datą 02.12.2008 (zakładając że zapomnieliście go dołączyć)
807 2008-12-15 12:40:30
Odp: przedsiębiorstwojako aport wniesiony do spółki (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
oczywiście że ta spółka powinna dać pismo banku potwierdzające jej zdolność kredytową bądź posiadaną kasę
808 2008-12-15 09:59:33
Odp: Zamówienie poniżej 14 000 euro (9 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
nie wynika to z upzp ale z RIO otwarcie chyba nikt nie zamerza się kłócić - czy chcesz przez to powiedzieć że w twojej jednostcie nie robi się przetargu na wybór banku do bankowej obsługi budżetu?
809 2008-12-15 09:53:44
Odp: spółka z o.o. (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
to znaczy jak?
810 2008-12-15 08:59:06
Odp: Zamówienie poniżej 14 000 euro (9 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
coś tu chyba nie tak
co twoim zdaniem znaczy "obsługa bankowa" bo jeżeli - obsługa bankowa budżetu to wymagane (przez m.in.RIO) jest zrobienie przetargu, pomimo że wart. szacunkowa zxamówienia może wynosić kilka set zł -
a jeżeli jest to obsługa bankowa udzielenia kredyto to zupełnie co innego, napisz więc o co chodzi
811 2008-12-12 14:10:55
Odp: brak dowodu wniesienia wadium (12 odpowiedzi, napisanych Wadium)
"przez jedna z tych dwóch osób" nie wiem o jakich osobach piszesz
Pyt. 2 - tak jak mówi Miras
Pyt. 1 - wezwij do uzupełnienia (pewnie uzupełni)
812 2008-12-12 10:37:33
Odp: Czy wspólnicy spółki jawnej muszą załączyć zaświadczenia z ZUS i US?? (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
faktycznie spółka jawna różni się istotnie od spółki cywilnej - moja poprzednia wypowiedż bardziej dotyczyła spółki cywilnej
a co do przepisów to po prostu wystarczy art. 24
813 2008-12-12 10:14:39
Odp: Szacowanie wartości a wartość, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć (7 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
nie, to nie jest możliwe, bo albo ten twój kosztorys inwestorski jest nie do tego zamówienia albo te negocjacje nie dotyczyły tego zamówienia (bynajmniej w takim zakresie) uwierz mi to jest niemożliwe
814 2008-12-12 10:07:03
Odp: Kosztorys (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No cóż tak w zasadzie to nie żądasz sporządzenia kosztorysu i jak rozumię nie dałeś im nawet przedmiarów - trudno
musisz uznać że wykonaniją zamówienie zgodnie z dokumentacją za cenę jaką podali w ofercie i to po prostu wszystko
815 2008-12-12 09:53:17
Odp: brutto..vat..netto... (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
problem polega na tym że nie powinieneś posługiwać się ceną jednostkową brutto
cenę liczy się: ilość szt. x cena j. netto x VAT = cena oferty brutto
napisz jak poleciłeś wyliczyc cene oferty
moim zdaniem to postępowanie najprawdopodobniej obarczone jest wadą
816 2008-12-12 09:48:19
Odp: Szacowanie wartości a wartość, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć (7 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
jeżeli wartość szacunkowa wynosi 56 tyś zł to jakim cudem i skąd wzięła ci się kwota 16 tyś zł - to niemożliwe
817 2008-12-12 09:45:29
Odp: Unieważnienie (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
art. 93 ust. 1 pkt 7
818 2008-12-12 09:43:08
Odp: Kosztorys (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
na pewno nie wykluczony
możliwe byłoby ewentualne potraktowanie kosztorysu jak dokumentu potwierdzającego sposób wykonania zamówienia - uznać że zamawiający nie załączając kosztorysu uniemożliwił zamawijącemu dokonanie oceny czy zamawiający zamierza wykonac zamówienie zgodnie zżyczeniem zamawijaćego - a napisz czy w sposobie obliczenia ceny oferty napisałaś że cene ofert nalezy obliczyć wykorzystując zał. przedmiar, sporządzając k. ofertowy metoda uproszczoną - czy co napisałaś?
819 2008-12-12 09:36:08
Odp: Przedłużenie terminu wykonania umowy po nowelizacji (11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
ani wg nowych ani wg starych przepisów takie przedłużenie nie byłoby możliwe, w siwz nie miałas prawa przewidzieć takich zmian
820 2008-12-11 10:39:54
Odp: Uzupełniony dokument (31 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
moment - choć nie wiem czy nie zapóźno na to pytanie
jeżeli z uzupełnionego dokumentu wynika że w dniu 3.12.2008 wykonawca nie miał zaległości to jest ok. nie ma znaczenia że dokument został wystawiony 5 grudnia
jeżeli narobiłam zamieszania to przepraszam, mam jednak nadzieję że jest tak jak zrozumiałam początkowo - czyli stan na 5.12.2008
821 2008-12-11 08:40:25
Odp: Czy wspólnicy spółki jawnej muszą załączyć zaświadczenia z ZUS i US?? (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
jeżeli wymagałeś to tak
822 2008-12-11 08:30:58
Odp: Ocena ofert przed aukcją elektroniczną (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
to prawda, no i wszysko przed toba
823 2008-12-11 06:58:45
Odp: Ocena ofert przed aukcją elektroniczną (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
aukcja elektroniczna to taka "dogrywka" uczestniczyć w niej mogą tylko wykonawcy których oferty nie zostały odrzucone (art.91b uat. 1
aukcja elektroniczna nie jest zbyt popularna z wielu powodów,
nie mogę nic poradzić, trudno stwierdzić czy te dwie podlegały odrzuceniu (nie spełniają wymagań SIWZ oraz Ustawy???)
824 2008-12-11 06:32:59
Odp: Szybkie wydatkownie środków. PILNE!! (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
po prostu kup, nie łączysz tych środków z poprzednimi wydanymi na tamte zakupy - to jest dzielenie zamówienia ale nie w celu ominięcia ustawy więc bez obaw
825 2008-12-10 12:34:27
Odp: dzielenie zamówienia na części PILNE!!!! (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
ja bym zarzuciła - głupie są te zasady o wykorzsyaniu pieniędzy do k. roku, na to oczywiście nie mam pomysłu
remont dachu jest z całą pewnością robotą budowlaną, musisz na nią mieć k. inwestorski, wyłączanie z niego materoałów jest mocno naciągane ale możliwe do wykonania, u nas się tak nie robi ale może w budżetówkach takie formy się akceptuje
(jestem samorządowcem)


