726

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

27.000 zł i przetarg????????

ależ to jest protest na czynność Zamawiającego a nie na warunki

gdyby jakieś pozycje kosztorysu albo cały kosztorys zawierał rażąco niską cenę to m.in można by zapytać o stawkę - ale jeżeli kosztoys był robiony na podstawie KNR-ow to sama możesz sobie tą stawkę wyliczyć

729

(7 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

a dlaczego oddałeś mu tak szybko wadium - o co chodzi z tym wnioskiem

można zaciągnąć jeden kredyt i z niego finansować obie inwestycje, chyba że istnieje jakis podód dla którego musisz wziąć dwa odrębne kredyty. Na pewna nie jest to zasadą że jedna inwestycja - jeden kredyt

po pierwsze to jakim cudem możecie przewidywać roboty dodatkowe (pewnie jeszcze takie niemożliwe wcześniej do przewidzenia)
po drugie gdy występują roboty dodatkowe to cenę ustala się w drodze negocjacji a nie w oparciu o stawki z zam. podstawowego

Tak

Nie rozumię dlaczego w dniu 13.02. wysyłaliście te pisma do wszystkich wykonawców, czy oni zwracali się o przesłanie info z sesji otwarcia? jeżeli tą ofertę otrzymaliście tuż po otwarciu pozostałych to dlaczego nie dokonano jej otwarcia w obecności całej komisji.
Chyba nie rozumię problemu

734

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. tak
2. tak

735

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

przecież kostkę ta kupujesz w jakimś konkretnym celu - więc musisz wiedzieć ile jej potrzebujesz
cena oferty nie jest ceną jednostową, jest to cena brutto całego zamówienia, wykonawca żeby wycenić prawidłowo zamówienie musi znać jego rozmiar.
A tak z innej beczki to czy ty jesteś jakimś zakładem usługowym?, ( w jakim celu kupujesz  te mat.)

736

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nie powinnaś tak robić

jeżeli z dokumentu tego będzie wynikało że w dniu otwarcia ofert forma ta istniała - a sądzę że będzie wynikało to oczywiście jest oki

i nic ci nie wpadnie, no bo czego właściwie szukasz- przecież nie postawiłeś konkretnego warunku, "odpowiadających swym rodzajem" to właściwie wszystko i nic - na pewno nie możesz tej oferty odrzucić - z tego powodu

739

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

nie bardzo rozumię dlaczego mogłaby to nie byc wina Z - cięcie budżetowe nie powinno dotyczyć już zawatychuwów, a jeżeli Z tak postanowi to na własne życzenie
kara za zrewanie umowu z winy Z

1. nie - jeżeli ktoś zwrócił się z pytaniem to jesteś zobowiązana udzielić mu odpowiedzi (tzn na piśmie) art. 38.1, natomiast inni ewentualni zainteresowani korzystają ze strony art. 38.2
2. nie (nie koniecznie) jeżeli do otwarcia ofert zostało ci np. 10 dni to wystarczy że przedłużysz o 12 dni

musisz policzyć ile ta jednostka robi: przelewów, wpłat gotówkowych, wypłat zleconych itp (z opisu przedmiotu zam) przemnożyć przez ceny jedn. (za ubiegły rok) i będziesz miał szacunek

oczywiście że możesz  stawiać warunek doświadczenia - czyli zrealizowanali podobną usługę ale piszesz tak zawile że nie wiem w czym tkwi problem?

743

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ale bez względu na wszystko - nie odrzucałabym tej oferty tylko dlatego że nie dołączył projektu umowy
wyroku może nie być w tej sprawie ale jak odrzucisz to już będzie

744

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marta gdybyś napisała (odpowiedziała na pytanie Marty) czy w oferci był zapis że Wykonawca akceptyje warunki umowy - odpowiedz jednoznacznie albo przepisz tu ten zapis

piszesz "co z taką ofertą" tzn wiesz że to oferta
a niby dlaczego chcesz odrzucać?
"wymagaliśmy opieczętowania" - a po co?

lolilap - zamawiający planując kasę na dane zadanie np. RB bieże pod uwagę nie tylko to zadanie z przetargu ale również nadzory, dokumentację, itp. a dla konkretnego zadania z przetargu zamierza przeznaczyć tyle ile mu wychodzi z kosztorysu inwestorskiego brutto (sporządzonego z należyta starannością więc dlaczego miełby zamierzać coś innego)

odnoszę wrażenie że zamawiający chce komuś dokopać i tyle

748

(1 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

zawieś bieg związania z ofertą - to po pierwsze, a umowa po upływie 7 lub 10 dniach (zależy od wart.) od doręczenia rozstrzygnięcia

749

(20 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

dziękuję za tą dyskusję, jest pouczająca, zresztą jak wiąkszość tu zamieszczanych
generalnie odczytuję to tak że choć określana w % zdolność nie narusza ustawy to jednak wyrażona w zł jest poprawniejsza - ja również tak uważam

piszesz "Zamawiający uznaje" - czy to nie wy jesteście zamawiającym?
w siwz napewno napisaliście że dopuszczacie faks ale wymagane jest jednoczesne wysłanie w formie pisemnej, i wtedy jest ok. - oczywiście że nie możecie wykluczyć
(upewnij się czy wysłał pismo pocztą - poprostu zadzwoń)