no a czemu nie mogą w drugim?
1,802 2011-01-19 21:27:21
Odp: ZP 1 (32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
W PN w chwili obecnej jest tylko zp - pn i druk oświadczenia o niepodl. wykluczeniu???
Tak
1,803 2011-01-19 10:43:15
Odp: jak zapłacic vat na umowie 3 letniej (26 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Jestem po rozmowie z UZP, potwierdzili to co pisałem powyżej, aneks jest jak najbardziej dopuszczalny, nawet jeżeli nie zostało to przewidziane z art. 144, jako zmiana niezależna od stron, tym bardziej że jeżeli postępowanie przeprowadzone zostały np. w połowie 2009r., lub w 2008r.
Zgadzam się z tym poglądem.
1,804 2011-01-18 16:44:57
Odp: Luka w zabezpieczeniu należytego wykonania umowy (6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Mnie bardziej się czepiają fazy realizacji projektu. Fakt trochę tu naszej winy. ![]()
1,805 2011-01-17 20:03:49
Odp: Luka w zabezpieczeniu należytego wykonania umowy (6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
nina napisał/a:z tego co pamiętam to nie ma za to korekt finansowych. Coś napiszą i będą szczęśliwi. Czyli zachowaj spokój.
Niestety to nie jest projekt współfinansownay ze środków RPO czy innych, gdzie stosuje się taryfikator... To jest PROW, czyli albo jest ok, albo coś nie gra i odbierają 100% dofinansowania. Na szczęście tak jak pisałam wcześniej - rażącego naruszenia przepisów również nie widzę. Co mogłam to poratowałam, a i to zabezpieczenie też się pomału wyjaśnia
Dzięki za odzew !
Co Ty opowiadasz PROW to lajcik. W RPO to dopiero jest jazda hihihi. Bardziej rygorystycznie traktuje się projekty z RPO. Mam kilka i uwierz to nie PROW
1,807 2011-01-17 19:48:48
Odp: Błędy w formularzu zamawiajacego (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Gdybyś zapytała co zrobić przed otwarciem ofert - to bym Ci powiedział.
Teraz możesz:
a) nieformalnie poinformować zamawiającego,
b) formalnie poinformować zamwiającego (bardzo nie ładnie)
- o tym że postępowaniejest do unieważnienia.
Bardziej stawiam na a) Ja też jestem pamiętliwa ![]()
1,808 2011-01-16 17:48:19
Odp: Luka w zabezpieczeniu należytego wykonania umowy (6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
ta kontrola szuka dziury w całym. Jak dla mnie nie jest to rażące naruszenie. Jak już to takie sobie niedopatrzenie, czasem jest tyle spraw na głowie, ze nie jesteśmy w stanie zapamiętać co pisało w gwarancji jednej czy drugiej. Nic Ci nie powinni zrobić, z tego co pamiętam to nie ma za to korekt finansowych. Coś napiszą i będą szczęśliwi. Czyli zachowaj spokój.
1,809 2011-01-14 12:40:08
Odp: Łączenie polis OC przez jednego Wykonawcę (22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Oj na etapie składania ofert to nie ma takiego znaczenia ma kilka to ma dobra sytuację ekonomiczną . A wypłatę ubezpieczenia, można przecie sobie to zabezpieczyć w warunkach umowy po wyborze oferty.
1,810 2011-01-14 12:31:34
Odp: wpłata wadium (3 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Odmienne skutki wniesienia wadium poprzez wpłatę gotówki na rachunek bankowy zamawiającego wskazuje wyrok KIO/UZP 663/08, w którym Krajowa Izba Odwoławcza, stwierdziła, że wpłacenie kwoty wadium gotówką na rachunek bankowy zamawiającego, nie może stanowić podstawy dla wykluczenia wykonawcy z postępowania, gdyż takie następstwa są związane jedynie z brakiem wniesienia wadium.
Stanowisko wyrażone w wyroku KIO/UZP 663/08 zostało przyjęte również w wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu z 29 września 2008 r. sygn. akt X Ga 260/08, w którym Sąd stwierdził, że przepis art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp nie znajduje zastosowania i nie stanowi podstawy do wykluczenia wykonawcy, jeżeli wadium zostało skutecznie wniesione. Zdaniem Sądu
?W sytuacji uiszczenia na rachunek bankowy wskazany w specyfikacji, kwoty wymaganego wadium, nie można mówić o braku wadium, co z kolei implikuje wniosek o niemożliwości wykluczenia uczestnika postępowania z tego tylko powodu, że kwota ta nie wpłynęła drogą przelewu.? Takie stanowisko zostało również wyrażone w wyroku KIO/UZP 140/09, w którym Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła, że ?Okoliczność bezsporną stanowi, że w wyznaczonym terminie nastąpiło uznanie rachunku Zamawiającego, w wymaganej kwocie wadium, co przesądza o tym, że wadium zostało wniesione i nadal pozostaje na rachunku Zamawiającego, zabezpieczając ofertę w taki sposób, że zamawiający może bez przeszkód uczynić użytek ze zdeponowanej kwoty wadium, w przypadku gdy będą ku temu zachodziły uzasadnione podstawy. Sankcją wykluczenia z postępowania, na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 Pzp, zagrożone jest jedynie nie wniesienie wadium na cały okres związania ofertą. Ustawodawca nie dopuścił wykluczenia wykonawcy z postępowania, w przypadku, odmiennego sposobu wniesienia wadium, niż w drodze polecenia przelewu bankowego. Przepis ten nie zawiera bowiem dyspozycji, że z postępowania wyklucza się wykonawców, którzy nie wnieśli wadium w sposób określony w art. 45 ust. 7 Pzp.?.
1,812 2011-01-14 09:35:18
Odp: Łączenie polis OC przez jednego Wykonawcę (22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Miałam podobną sytuację i podobny problem, ale w końcu uznałam.
1,813 2011-01-14 09:28:48
Temat: wpłata wadium (3 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Macie może pod rękom jakiś wyrok, że wadium można wpłacić gotówką w banku lub w okienku zamawiającego.
1,814 2011-01-14 08:56:50
Odp: Spełnia czy nie spełnia .... ??? (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Proszę o podpowiedź w następującej sprawie:
Przetarg nieograniczony pow. 125 tys euro. Wykonawca w terminie składania ofert nie złożył oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu ale złożył wszystkie wymagane przez Zamawiającego dokumenty potwierdzające warunki udziału w postępowaniu. Wykonawca został wezwany do uzupełnienia brakującego oświadczenia o spełnieniu warunków udziału i uzupełnił to oświadczenie w wymaganym przez zamawiającego terminie ale z datą na oświadczeniu po terminie otwarcia ofert (wpisał datę kiedy uzupełniał oświadczenie). Jego oferta jest najkorzystniejsza cenowo a poza nim złożono jeszcze 2 inne droższe oferty, obie bez uchybień formalnych. Zdania komisji przetargowej są podzielone ...... Proszę o pomoc, najlepiej jakiś wyrok KIO.
Pozdrawiam
Chcesz spać spokojnie to zrób tak aby było dobrze inaczej będziesz miał nocne koszmary.
1,815 2011-01-13 13:50:48
Odp: Art. 26 2b (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
no jak w oświadczeniu jest napisane że nie podlega wykluczeniu czy spełnia warunki udziału w postępowaniu na dzień składania ofert a data jest późniejsza to ok Marcel. A jak nie to do ......................py.
1,816 2011-01-13 13:47:14
Odp: Pełnomocnictwo (20 odpowiedzi, napisanych SWZ)
A co klient nasz pannnnn.
1,817 2011-01-13 13:42:01
Odp: uZUPEŁNIENIE DOKUMENTÓW. (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Tutaj nie ma zastosowania ustawa pzp więc robicie tak jak było to opisane w zaproszeniu a jak macie regulamin wew. to wedle niego. A jak ani to ani to wówczas musicie kombinować aby w miarę równo ich potraktować.
1,818 2011-01-13 13:38:03
Odp: Art. 26 2b (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Bo dwa razy nie można wzywać o uzupełnienie tego dokumentu.
1,819 2011-01-13 13:37:00
Odp: Art. 26 2b (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam.
Wykonawca w formularzu ofertowym oświadczył, iż będzie polegać na wiedzy i doświadczeniu..., a także oświadczył, że podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia. Zamawiający w związku z tym żądał przedstawienia przez wykonawcę w odniesieniu do tych podmiotów oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia oraz aktualnego odpisu z właściwego rejestru w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust.1pkt2 ustawy, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenia w zakresie art.24ust.1pkt2 ustawy.
Wykonawca na dzień otwarcia ofert (04 styczeń 2011 r.) nie złożył tych dokumentów dlatego został wezwany na podst. art.26ust3 do uzupełnienia. Wykonawca uzupełnił te oświadczenia, które zresztą wzory stanowiły załączniki do naszej specyfikacji z tym, że datę wpisał w tych oświadczeniach 10 stycznia 2011r. co teraz?
Dziękuję
Dla spokojności lepiej żeby oświadczenia były z datą składania ofert. Jeśli były KRS to powinien być nie starszy niż 6 miesięcy a jeśli osoba fizyczna to oświadczenie też z data składania ofert.
Lepiej pomyślcie ![]()
1,820 2011-01-13 12:06:54
Odp: Pełnomocnictwo (20 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Czasami trzeba pisać jakieś kurioza aby wykonawcą było łatwiej ![]()
1,821 2011-01-13 11:40:07
Odp: Pełnomocnictwo (20 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Bitter napisał/a:Hmmm i co tu począć.
Nie pisz nic o dopuszczeniu kopii poświadczonej przez mocodawcę (kuriozum), aczkolwiek jeśli taki dokument dostaniesz powinnaś uznać.
Pisałam nie raz takie kuriozum i uznawałam ![]()
1,822 2011-01-13 11:39:06
Odp: Pełnomocnictwo (20 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Że tak dorzucę jeszcze -
1. Przepisy ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz przepisy wykonawcze do ustawy - Prawo zamówień publicznych nie stawiają wymogu szczególnej formy dla pełnomocnictwa udzielanego w postępowaniu o zamówienie publiczne. Żądanie złożenia oryginału pełnomocnictwa nie znajduje uzasadnienia w przepisach ustawy - Prawo zamówień publicznych.
2. Poświadczenie za zgodność z oryginałem kopii pełnomocnictwa przez osobę uprawnioną do udzielenia pełnomocnictwa i której podpis widnieje na oryginale pełnomocnictwa należy traktować na równi z oryginałem pełnomocnictwa.
3. Inna forma dokumentu niż żądana przez Zamawiającego nie może skutkować odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy - Prawo zamówień publicznych.
UZP/ZO/0-775/07I to jest rozsądne najbardziej - jeżeli robiliście p.n. na banki to winniście wiedzieć, że tam istnieją pełnomocnictwa do pełnomocnictw - i co?, żądacie w takich przypadkach oryginałów lub kopii poświadczonych notarialnie ??. Dajcie spokój ...
No jak robiłam na banki to pełnomocnictwa dostawałam zawsze potwierdzone przez notariusz nawet jak było ich 4. Banki są przygotowane a poza tym potwierdzenie przez notariusza może być z datą późniejszą niż składanie ofert więc nie ma problemu.
1,823 2011-01-12 12:30:13
Odp: Strony umowy (7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
To zależy od zapisów umowy.
1,825 2011-01-12 11:23:23
Odp: Odesłać czy przyjąć (24 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Zamawiający ogłosił przetarg nieograniczony. Wpłyneła 1 oferta po terminie. Mam odesłać czy przyjąć?
za otwarciem:
1. Masz już wykonawcę
2. jedna oferta mało przeglądania
3. Zrealizujesz zamówienie,
4. Wszyscy zapomną.
jeśli nie otworzysz:
1. znów cała procedura,
2. może być więcej ofert- więcej pracy,
3. Wszystko się przesunie w czasie,
4. Zdenerwowany Kierownik,
5. Może nikt nie złoży oferty i znów pkt od 1 do 5.
Oczywiści to wszystko z ![]()


