Zdecydowanie do odrzucenia.

1,202

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Przez telefon można ich zbywać, ale na pismo to już odpowiedzieć trzeba.

ania82 napisał/a:

Tak.

Co tak???

W kazdym razie gorąco odradzam żądanie uzupełnienia.

A do czego Ci ten formularz?
Do realizacji umowy czy tylko po to, żeby wiedzieć, jakie są składniki ceny?

ArekS napisał/a:

"Tutaj lege artis powinno byc uniewaznienie postepowania (i w przypadku jakiegokolwiek arbitrazu tak by bylo). Pozdrawiam"

Unieważnienie wchodzi w grę, jeśli wykluczysz najtańszego wykonawcę za niezłożenie zaświadczenia z banku.
Ale jeśli "zapomnisz" o tym nieszczęsnym wyjaśnieniu do SIWZ i nie bedziesz żądał tego zaświadczenia, możesz ocalić postepowanie. Będzie to wprawdzie uchybienie, ale nie skutkujące uniewaznieniem.
Chyba, że Ci sie nie spieszy i mozesz powtarzac przetarg...

Nie wiem po co szukasz dziury w całym i o co Ci chodzi...

Raczej nie widze podstaw do uniewaznienia. Ale powiedz jeszcze, czy wszyscy wykonawcy spełnili ten warunek?

Nie ma przeszkód prawnych, aby zwiekszyc te kwote. (Art. 13 nie ma zadnych sankcji, to taki 'pic na wode').
Jest tylko obawa, ze bedzie to "dziwnie wygladać". Ale skoro główna ksiegowa i izba obrachunkowa nie widzą przeszkód, to mozesz zwiekszać... smile

P.S. Cos niejasno napisałas o tych kosztach rocznych. Oczywiscie koszty roczne mnozysz przez 10, prawda?

Wartości zamówienia nie można zmienić.
Można natomiast zwiększyć kwote przeznaczoną na jego sfinansowanie, ale stosuje się to raczej przy niewielkich różnicach (10-20%). Dwukrotne zwiększenie będzie bardzo dziwnie wyglądać, więc radzę unieważnić i przygotować nowy przetarg już o zwiększonej wartości.

1,210

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dorota26 napisał/a:

czyli jeśli jest na takim dokumentcie jedynie parafka i pieczatka wzywam do uzupełnienia?

Jeśli to pieczątka za zgodność, a parafka ta sama co na ofercie, to ja bym uznał.

1,211

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

dobroslaw76 napisał/a:

Czy zasadnym będzie użycie w SIWZ warunku:

Wykonawca musi dysponować wagą w miejscowości zamawiającego.

Radziłbym raczej zapis we wzorze umowy, że ważenie będzie odbywać się w miejscu wskazanym przez wykonawcę, oddalonym od siedziby zamawiającego nie więcej niż .....

Podsumowując temat: zamawiający postąpił prawidłowo. Howgh!

1,213

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dorota26 napisał/a:

jak powinien zachowac sie wykonawca dołączając taki dokument do oferty - poświadczyć go za zgodność z oryginałem? Przecież oryginału nie widzi.

To niech pójdzie do producenta i zobaczy. Albo, jak wierzy producentowi, to bez oglądania.
Ale poświadczyć musi.

1,214

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

cbud napisał/a:

Uwaga termin 21 dni to nie to samo co 3 tygodnie. kc

A ile? big_smile

1,215

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jacek0707 napisał/a:

To zamawiający stawia warunek. Chce wybrać kogoś z doświadczeniem w zakresie tych dostaw....Piotrze

A wykonawca składa odwołanie i uwala przetarg...Jacku

Fajna sprawa, gdy decyzję podejmuje organ kolegialny np. rada gminy.
Nawet jeśli jest wątpliwa, to winnych nie ma... big_smile

Skoro tak, to chyba się wybronisz przed kontrolą wink

1,218

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Czy minimalna liczba dostaw (dwie) ma jakieś uzasadnienie?

1,219

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W SIWZ napisano prawdę. Wynika to z art. 38 ust. 1 PZP.

cbud napisał/a:

... ale nie spełniaja wymagan formalnych...
Wszystko OK tylko dla mnie to jest błąd merytoryczny oferty nie formalny

Jaki błąd oferty??? Uchybienie dotyczy dokumentu potwierdzającego...

cbud napisał/a:

Nie spełnił warunków udziału - roboty nie były tymi jakie wymagałem.

Ależ były takie jak trzeba, tylko nie wskazano odbiorców. Przeczytaj dobrze!

pipi67 napisał/a:

Ponadto zgodnie z powyższym artykułem w przypadku gdy Wykonawca złoży żądany dokument (prawidłowo wypełniony) wraz z załącznikami lecz treść tego dokumentu nie spełni warunku jaki został postawiony oferta zostaje odrzucona mimo iż ogólnie wiadomo że Wykonawca posiada odpowiednie kwalifikacje (doświadczenie) ale nie zawarł ich w swojej ofercie.

To całkiem inna sytuacja niż opisana przez Ediego, ale ponieważ wnioski są błędne, więc muszę to sprostować:

Tym samym, złożenie dokumentu wskazujace na niespełnianie warunków udziału w postepowaniu stanowi wypełnienie normy zawartej w art. 26 ust. 3 Pzp, niewatpliwie bowiem wykonawca w takiej sytuacji nie złożył ?oswiadczenia lub dokumentu potwierdzajacego spełnianie warunków udziału w postepowaniu?.
Zamawiajacy ma obowiazek wezwac wykonawce do uzupełnienia dokumentów również wtedy, gdy zostały one złożone, ale nie spełniaja wymagan formalnych, np. dokument jest nieaktualny, tj. wystawiony wczesniej niż we wskazanym terminie, złożony w niewłasciwej formie, bez podpisu czy potwierdzenia za zgodnosc z oryginałem, nieczytelny.

Źródło: http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/edukacja/publikacje-uzp/komentarze/Pzp2007_tekst.pdf s. 137 (na końcu rozdziału)

nora4 napisał/a:

Oj, ochoj, Piotruś, a co z art. 6 ust. 3 - wszak są to niewątpliwie dostawy realizowane dla wykonania RB

A co ma do tego art. 6 ust. 3???
Przecież Pipi wyraźnie pisze, że płytki chce kupić osobno...

Pytanie: do czego posłużą te komputery? Zastąpią stare czy wyposażą nowe stanowiska pracy?

cbud napisał/a:

Jeśliby nie złożył to OK ale skoro złożył inne to raczej nie OK.

Zastanów się nad tym, przecież to bez sensu. Złożył dobre - OK, złożył niedobre - źle, a nie złożył wcale - OK???
Poza tym, za co chciałbyś go wykluczyć?