576

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czyli wykluczam na podst. 24 ust. 2 pkt 4,
art. 24 ust. 1 w związku z art. 23 ust. 3 - to tylko z jakiego powodu wykluczam.
Bo już chyba mi się "czajenie" wyłączyło:)

577

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niedzwiadek napisał/a:

art. 24 ust. 1 w związku z art. 23 ust. 3 (albo odwrotnie Miras w razie czego poprawi)

Jeżeli do konsorcjum jako całości stosuje się przepisy dot. wykonawcy w tym 24.1. to oznacza, że konsorcjum jako całość musi spełniać warunki z 24 a to z kolei oznacza, że każdy z członków konsorcjum nie może podlegać wykluczeniu
to tak w skrócie

a nie powinno być 24 ust. 2 pkt 4 w związku z art. 23 ust. 3 wink?

578

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a jeszcze podpowiedzcie przepis z którego wynika ,że każdy z członków konsorcjum nie może podlegać wykluczeniu.

579

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ale on już mi to uzupełniał smile także do wykluczenia

580

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy referencje muszą posiadać daty realizacji zamówienia.
Czy wystarczy, że tylko potwierdzają nalleżytość jego wykonania ???
Zażądałem wykazu, który ma wszystkie wymagane informacje, czyli te referencje nie muszą mieć dat?
w referencjach wskazane jest na czyją rzecz wykonano zamówienie, co było przedmiotem zamówienia oraz potwierdzenie jegi nalezytego wykonania.

581

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A jeżeli z treści oświadczenia nie wynika że złożył w imieniu całego konsorcjum, to co nie bardzo wink?
mam jedno  oświadczenie tylko z pieczęcią nagłółwkową lidera i podpisane przez pełnomocnika , brak jest jakiegokolwiek odnieśienia w treści oświadczenia, że zostało złożone w imieniu konsorcjum.
To chyba nie bardzo tak może być ?

czy w przypadku oferty złożonej przez konsorcjum firm, oświadczenie z art. 24 składają wszyscy członkowie konsorcjum???

w siwz miałem zapis że w przypadku oferty składanej przez wykon. występujących wspólnie, warunek nie podlegania wykluczeniu spełniać musi każdy z nich samodzielnie.

czy takie oświadczenie może być złożone tylko przez lidera (pełnomocnika) ????

583

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wykonawca wykluczony z postęowania na podst. 24.2.4 , jaką podstawę odrzucenia oferty takiego wykonawcy należy wskazać:
1) 24.4, czy
2) 89.1.5
???

PN poniżej progów, TSO wyznaczonych na 05 kwietnia br, kiedy upływa termin związania ofertą i kiedy należy wystąpić do wykon. o zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą ??

585

(1 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

PN z podziałem na zadania, mam wykluczonych wykonawców i odrzucone oferty, co powoduje konieczność unieważnienia w zakresie kilku zadań.
gdzie wpisać informację odnośnie:
wykluczonych, odrzuconych, czy w rubryce dot. wyboru oferty?

586

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nigdzie? wink

587

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no taka struktura smile

588

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ok. w takim razie mamy sytuację że kierownik zamawiajacego powierza wykonywanie czynności swoim pracownikom (u nas jest ich dwóch)
mam przesłać informację z otwarcia ofert i ma ona zostać podpisana przez jednego z tych pracowników- tylko w takim zakresie wykonuje on czynności w postęowaniu, natomiast pozostałe wszystkie czynności wykonywane są przez tego drugiego pracownika.
To wypełniając ZP - PN muszę uzupełnić, pole 3 i tam jest że pracownik zamawiajacego złożył ZP1, czyli de facto oświadczenie muszą złożyć obydwaj.
Bo gdzie indziej wpisać pracownika zamawiajacego, który podpisała tylko info. z otwarcia ofert???

czy przesłanie informacji z otwarcia ofert i odpowiedź na wniosek o wgląd do ofert, należy traktować jako czynność w postępowaniu , która obliguje do złożenia ZP 1???

590

(9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

No i ja również wszystkiego dobrego w nadchodzące Święta.

to chyba taki przedświąteczny nastrój Wszystkich ogarnia smile

wink Myszko

No Marcel yikes

Marcyś bez urazy oczywiście Tobie również dziękuję smile
za okazaną jak zwykle pomoc.
Pozdrawiam

no właśnie, dziękuję Ci karolk.
Czyli śmiało wyznaczam termin na wgląd do ofert smile

Marcel a nie będzie to jakieś ograniczenie dla Wykonawcy, uważasz, że tak można???
masz jakis przepis na to bo mi nic do głowy nie przychodzi smile

bez podania konkretnego terminu np 25- 26 marca???

a czym jak wykonawca pisze wniosek o wgląd do ofert to czy wyznaczacie mu konkretny termin z podaniem daty ???

599

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Już temat był na forum trzeba poszukać.

smile

600

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak oceniacie taki oto stan faktyczny.
Wykonawca wezwany do uzupełnienia oświadczenia z art. 22 i 24 uzupełnia je ale z datą po TSO (tak wiem wiem nie ma potrzeby wpisywania tam daty) no ale data jest i pięć dni po TSO - do pierwotnej oferty żadnego oświadczenia nie złożył więc go wezwaliśmy do uzupełnienia.
Oświadczenia uzupełnione nie mają żadnej wzmianki dotyczącej jakiego post. dotyczą ani że potwierdzają spełnianie warunków udziału w post. na dzień składania ofert.
Co w takiej sytuacji, czy można wyjaśnić - np. czy potwierdzają spełnianie warunków na dzień składania ofert??