526

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

hubal napisał/a:

Zapytania otrzymane do dziś do końca dnia traktowałbym jako ZOBOWIĄZUJĄCE do udzielenia odpowiedzi, zaś nad kolejnymi to bym się zastanawiał, czy warto.

Dobrze powiedziałeś smile
tylko się zastanawiam jak jest z tym okresem dwudniowego standstillu, żeby go zachować (w moim przypadku) muszę odpowiedzieć dzisiaj ???
TSO miałem wyzanczony na 26 ale przesunięto na 27 maja

527

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Iwo napisał/a:

O ile dobrze rozumiem... patrz art. 38.1.1b

to też smile
ale mi chodzi o odpowiedź kiedy muszę udzielić odpowiedzi na złożone zapytanie w przedstawionym stanie faktycznym.

528

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

PN poniżej progów, wszczęty 18 maja z TSO wyznaczonym na 26 maja, lecz poźniej przesunięty na 27 maja.
kiedy upływa termin na skuteczne skłądania zapytań do siwz, dzisiaj ??
i do kiedy mam na nie odpowiedzieć, żeby zachować te dwa dni.
Zakładamy, że pytanie wpłynęło dzisiaj to czy jak odpowiem juteo to nie zachowam 2 dnowego stand stillu???

529

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

myszy1953 napisał/a:

uważam ,że należy zmienić tso ponieważ zmiana ta może powiększyć grono wykonawców lecz to tylko teoria bo tak naprawdę nie wiemy czego dotyczy to zamówienie wiem tylko ,że dostaw

a poza tym nie wiem czy traktować to jako zmianę- bardziej jest to uszczegółowienie ogłoszenia, bo fakt faktem dokładnie o jakie dokumenty mi chodzi wskazuję w SIWZ.

530

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

myszy1953 napisał/a:

uważam ,że należy zmienić tso ponieważ zmiana ta może powiększyć grono wykonawców lecz to tylko teoria bo tak naprawdę nie wiemy czego dotyczy to zamówienie wiem tylko ,że dostaw

zamówienie dotyczy dostaw to fakt smile
W ogłoszeniu o zamówieniu w sekcji III.5 (dok. w celu potwierdzenia że oferowane dostawy spełniają wymagania itd. )zaznaczyłem tylko te dokumenty, które podane są jako przykład.
W siwz w punkcie dotyczącym jakich dokumentów oczekuje Zamawiający w celu potwierdzenia że oferowane dostawy spełniają wymagania, szczegółowo wymieniłem dokumenty m.in. ISO i tego typu.
Wątpliwości powstały gdyż w ogłoszeniu nie wymieniłem tych dokumentów poprzez podanie ich literalnego brzmienia z SIWZ,a  tylko odznaczyłem te z ogłoszenia.
to tak jak z dok. na potwierdzenie spełniania warunków udziąłu w post. np. w ogłoszeniu jest: koncesja, licencja, zezwolenie i to zaznaczam, ale już w SIWZ szczegółowo określam że chodzi mi o koncesję na prowadzenie działalności w zakresie ochrony osób i mienia).

W zaistniałej sytuacji najlepszym rozwiązaniem uważam, że będzie zmiana ogłoszenia i przesunięcie TSO.
Zmiana polegająca na dodaniu w sekcji III.5 zapisu, że w celu uszczegółowienia zamawiający wskazuje że chodzi o dokumenty: i tu wymieniam wszystkie z SIWZ dotyczące przedmiotu dostawy, czyli m.in ISO.

Jak Wy uważacie, dobry pomysł ???

nie

532

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

and1 napisał/a:

zmiana ogłoszenia plus przesunięcie TSO (w zw. z tym zmiana SIWZ) wink

a jeszcze jak by mi ktoś podstawę prawną tej czynności zweryfikował:)
czy można tak:
na podstawie art. 38 ust. 4 i ust. 4a pkt 1, w zw. z art. 11 ust. 4 oraz art. 12a ???

533

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

zmiana ogłoszenia plus przesunięcie TSO (w zw. z tym zmiana SIWZ) wink

534

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ale czy doprecyzowanie warunku w zakresie ISO jest zmianą warunków udziału w postępowaniu, hmm...
To co radzicie ???

535

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

MIRAS napisał/a:
and1 napisał/a:

o to mi chodziło żeby nie przesuwać TSO  tylko się tak zastanawiałem czy takie właśnie doprecyzowanie nie jest po części zmianą.
Ale przecież te dokumnety nie są na potwierdzenie spełniania warynków udziału w post. to obliga co do zmiany TSO, brak.
Dobrze myślę ? smile

Wg Marcela, jak sądzę po poniższym - dobrze

Marcel napisał/a:

Hmm, możesz tak zrobić, jednak przesunięcie TSO nie wchodzi w grę ponieważ tylko zapisy które już zamieściłeś doprecyzowujesz.

Wg mnie - nie. Należy przesunąć TSO.

a czemu przesunąć?

536

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

o to mi chodziło żeby nie przesuwać TSO  tylko się tak zastanawiałem czy takie właśnie doprecyzowanie nie jest po części zmianą.
Ale przecież te dokumnety nie są na potwierdzenie spełniania warynków udziału w post. to obliga co do zmiany TSO, brak.
Dobrze myślę ? smile

537

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcel napisał/a:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=34532
Masz konkretny opis w SIWZ, olewasz zapisy przykładowe i wklejasz swoje, jest dokładnie i każdy wie o co biega, jak już masz to możesz zostawić jak jest  w SIWZ masz szczegółowo.

Ok. a jak bym chciał teraz zamieścić ogłoszenie o zmianie, to może w  pkt. III.5 (inne dokumenty) dodam, że w celu doprecyzowania co wchodzi w zakres tych dokumentów (tych z ogłoszenia) zamawiający informuję, że są to ... i tu kopiuję te z SIWZ.
Tylko czy taka czynność obliguję mnie do obligatoryjnego przesunięcia TSO na podst. 12a.2 pzp ???
Co wy na taki pomysł-drążę temat bo chcę żeby było precyzyjnie wink

538

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

no właśnie ja nie odhaczyłem inne dokumenty, tylko te dwa zapisy o których mowa powyżej.
i teraz się zastanawiam czy nie zmienić ogłoszenia poprzez odhaczenie inne i skopiowanie moich zapisów z SIWZ.
Tylko tak się zastanawiam jakie dokumenty miał na myśli ustawodawca pisząc te dwie grupy dokumentów, które zaznaczyłem ja - co wchodzi w ich zakres.
nie chce namieszać dlatego tak drążę temat smile

539

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

a może by tak zmienić ogłoszenie smile ?

540

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

czyli wystarczy tylko to że zaznaczyłem te dwa dokumenty niejako "określone" w formularzu ?
szczegółowo jakie to są dokumenty mam tylko w SIWZ.
w ogłoszeniu nie wpisałem że chodzi o ISO i CE

541

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

tak o ogłoszeniu o zamówieniu, zaznaczyłem w pkt. III.5) i tu zaznaczyłem:

- zaświadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczane produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym,
- zaświadczenie niezależnego podmiotu zajmującego się poświadczaniem zgodności działań wykonawcy z normami jakościowymi jeżeli zamawiający odwołuje się do systemów zapewniania jakości opartych na odpowiednich normach europejskich.

te dokumenty w siwz to ISO 9001 i deklaracja CE

542

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

marcel a ja mam w dokumentach w celu potwierdzenia (...) czy to wielki błąd ???

543

(30 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

gdzie w ogłoszeniu o zamówieniu umieścić warunek posiadanai m.in. ISO (PN poniżej progów), w dokumentach w celu potwierdzenia że oferowane dostawy spełniają wymagania zamawiajacego czy w innych dokumentach ???

544

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ok. a jeszcze mam dwa pytania:
1) jeżeli żądam ISO i CE to w jakim języku mają być te dokumnety, zgodnie z rozporządzeniem w polskim???
2) to samo dotyczy wymogu certyfikatu Microsoft, potwierdzającego poprawną współpracę oferowanych modeli komputerów z systemem operacyjnym Windows Vista 32bit/64 bit oraz Windows 7 32bit/64bit (załączyć wydruk ze strony Microsoft WHCL), - czy tu skoro może być wydruk to czy może być w języku obcym ??? (strona Microsoftu WHCL - nie obsługuje j. polskiego, sprawdziłem smile

545

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jest to norma środowiskowa.

546

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

a jeszcze się tak zapytam z czego wynika że mam dopuścić normę równoważną?
Proszę o jakiś konkretny argument, np. orzeczenie

547

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

a to nie jest norma środowiskowa?? a w dostawach to nie wiem czy takich mogę jednak żądać.

548

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

czy w dostawie komputerów można żądać ISO 14001, jako dokumnetu potwierdzjacego że oferowane dostawy spęłninaia postaiwnoe warunki ????

czy dokumenty skłądane w celu potwierdzenia nie podlegania wykluczeniu z postępowania tj. krs/oświadczenie z art. 24 - są składane przez każdego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia ???

550

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

klimczakmi napisał/a:

Jest ale nikt się nie będzie tego czepiać.
Jeśli chce dostać coś firmowego i z dobrą gwarancją to rządanie ISO jest jednym z najprostszych sposobów.
Do tego często jest dodawana gwarancja minimum next day buissnes .
Mnie bardziej nie podobają się zapisy o energy star oraz EPEAT.
O ile jeszcze Energy star jest do przełknięcia to Epeat nawet nie sprawdza tych komputerów tylko wierzy na słowo producentom.

No właśnie z EPEAT zrezygnowaliśmy bo trochę też mi się nie podobał smile
chodzi mi o to iso, czy można tak dosłownie zapisać iso dla producenta sprzętu, jeżeli tak to nie jest to dokument potwierdzający że oferowane dostawy spełniają postawione wymagania, tylko dokument dotyczący producenta.
W zw. z powyższym gdzie zażądać tego dokumentu
w SIWZ jak inne dokumenty które należy dołączyć do oferty?