476

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

klwaga napisał/a:

W ofercie nie ma pełnomocnictwa, jest dwóch wspólników i obaj podpiywali się na ofercie.

i powiesz jeszcze, że tych dwóch wspołników wchodzi w sklad spółki (np. z piecząki) ?

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Witam,

Chciałbym zapytać jakie jest wasze zdanie w sytuacji gdy wymagana jest polisa OC (lub inny dokument...) na kwotę min. 300 000 zł, a jeden z wykonawców w ofercie składa polisę na 200 000 zł oraz oświadczenie że w przypadku wyboru jego oferty - doubezpieczy się na brakujące 100 000 zł?

Wg mnie na pewno należy go wezwać, choć chyba z góry będzie do wykluczenia. Czy w przypadku wykluczenia (jeśli nie uzupełni, a pewnie nie dostanie wstecznej polisy) to czy należy mu zabrać wadium?

Polisa żądana jest w postępowaniu na potwierdzenia spełniania warunku udziału w postępowaniu - warunku podmiotowego, nie ma na celu zabezpieczenia ew. roszczeń.

Jak najbardziej wzywasz do uzupełnienia. Wykonawca nie może uzależniać potwierdzenia spełniania warunku udziału w postępowaniau od jakiego kolwiek warunku.
Jeżeli nie uzupełni to oczywiście wykluczasz i wadium zabierasz.

Niedzwiadek napisał/a:

And1 to jest spółka prawa handlowego a nie cywilnego, spółka komandytowa jest traktowana na podobnych zasadach jak m.in. spółka jawna i podlega wpisowi do KRS, zatem jeżeli chodzi o podmiot zbiorowy to KRK za spółkę komandytową.

Natomiast odrębną kwestią jest KRK osób zarządzających taką Spółką - w takim wypadku może być to komplementariusz

wiem wiem:)
Chdziło mi oczywiście o osoby zarządzające, w przypadku S.K. komplementariuszy (ew. komandytariuszy), to się nie zrozumieliśmy smile
jako podmiot zbiorowy to oczywiście spółka.

Miksu napisał/a:

Witam, potrzebuję pomocy, KRK dla spółki komandytowej na kogo powinno być złożone, a może macie jakiś wykaz jakie dokumenty powinny składać spółki?

warto się też zastanowić czy przypadkiem nie na komplementariuszy ??

MIRAS napisał/a:
and1 napisał/a:

ja z powodu braku nazwy odrzuciłbym ofertę jako niezgodną z SIWZ.
Wyjaśnienie nie powinno prowadzić do uzupełnienia oferty, a tu z taką sytacją mamy do czynienia.
Tak uważam.

am1 rozkręcasz się, podzielam Twoje zdanie

o dzięki Ci MIRAS smile

myszy1953 napisał/a:

w takim razie w jakim celu zwracano się do wykonawcy o wyjaśnienie po to żeby wydać pieniądze na znaczek pocztowy

a to już inna sprawa smile

ja z powodu braku nazwy odrzuciłbym ofertę jako niezgodną z SIWZ.
Wyjaśnienie nie powinno prowadzić do uzupełnienia oferty, a tu z taką sytacją mamy do czynienia.
Tak uważam.

483

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

MIRAS napisał/a:
and1 napisał/a:

tak jest ok. tylko ta data po TSO wpisana przez tłumacza przysięgłego mnie zaniepokoiła smile

...to oznacza tylko tyle że dokonał tłumaczenia po TSO, przecież to nie zabronione.

oj. ja tak w kontekście art. 26 ust. 3  w zakresie : " (...) złożone na wezwanie zamwaiajacego oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez oferowane dostawy wymagań określonych przez zamawiającego nie później niż w dniu w którym upłynął termin składania ofert" .

484

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tak jest ok. tylko ta data po TSO wpisana przez tłumacza przysięgłego mnie zaniepokoiła smile

485

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

deklaracja CE ale wydaje mi się że jest ok.
bo tłumaczenie prze tłumacza przysięgłego nie jest obligatoryjne.
Co wy na to ?

486

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

podbijam zanim spadnie z głównej smile

487

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

myszy1953 napisał/a:

no mają cztery dni na dopracowanie przetargu     big_smile

smile

wezwaliśmy wykonawcę do uzupełnienia dokumentów w zakresie tłumaczenia dokumnetu złożnego w języku angielskim, wykonaca przesła mi kopię tłumaczenia potiwrdzoną za zgodność z oryginałem przez wykonawcę,  tłumaczenie do dokumentu sporzdzone przez tłumacza przsięgłego który przystawił pieczęć z datą po TSO.
Co w takim przypadku???

Nero napisał/a:
Nero napisał/a:

Jeszcze jedna ważna sprawa,
Chciałabym poprosić o wzór umowy w zaproszeniu do negocjacji.
Można, czy wykraczam poza rozporządzenie ?

Odpowie mi ktoś?

piszesz w zaproszeniu o przedstawienie wzoru umowy masz do tego prawo.

jak Ci to jest niezbędnie potrzebne to tak jak Miras smile
tylko w zasadzie wymóg koncesji w dokumnetacji przetargowej przy dostawie ciepła od monopolisty "naturalnego" to zbędny papier.
nie zapomni o oświadczeniu z art. 22

no pewnie że można smile
na podst. 93 ust. 1 pkt 4

492

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

Niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający zawiadomia Wykonawców, którzy złożyli oferty, o:
a)    wyborze najkorzystniejszej oferty, podając nazwę (firmę) i adres Wykonawcy, którego ofertę wybrano i uzasadnienie jej wyboru, a także nazwy (firmy) siedziby i adresy Wykonawców, którzy złożyli oferty wraz ze streszczeniem oceny i porównania złożonych ofert zawierającym punktację przyznaną ofertom w każdym kryterium oceny ofert i łączną punktację,
b)    Wykonawcach, których oferty zostały odrzucone, podając uzasadnienie faktyczne i prawne,
c)    Wykonawcach, którzy zostali wykluczeni z postępowania o udzielenie zamówienia, podając uzasadnienie faktyczne i prawne - jeżeli postępowanie jest prowadzone w trybie przetargu nieograniczonego, negocjacji bez ogłoszenia albo zapytania o cenę.
d)    terminie, określonym zgodnie z art. 94 ust.1 lub 2 ustawy Pzp, po którego upływie umowa w sprawie zamówienia publicznego może być zawarta.
Do Wykonawcy wykluczonego odrębne pismo z podaniem podstawy prawnej i uzasadnieniem

lit. a upubliczniasz tj. strona internetowa plus tablica
lit. a, b, c, d -  do wykonawców uczestników postępowania.

493

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

responder napisał/a:

A może tak (z ostrożności procesowej)- skseruj ten oryginalny dokument, wyslij wraz z wezwaniem do uzupełnienia- napisz że dostarczono w ofercie dokument bez tłuimaczenia i wzywasz do uzupełnienia tłumaczenie tego dokumentu. To chyba usunie And1 Twoje wątpliwości

celnie to ująłeś z tą ostrożnością procesową smile w sumie warto tak zrobić

494

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ok. dzięki za pomoc
pozdrawiam

495

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

czyli Marcelu wg. Ciebie wszystko ok. ?
cenie sobie Twoją opinie w temacie smile

496

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

to jak to uznam to uważasz nie będzie to "bee" w stosunku do innych wykonawców i zasady równego ich traktowania? wink

497

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

klimczakmi napisał/a:

Oczywiście że tak.
Rozumiem że żądanie ISO nie miało żadnych podstaw skoro pytasz o to.
liczba po dwukropku  to rok nadania/zgodności z rocznikiem wydania normy ISO
Jak widać dostałaś ofertę na sprzęt zgodny z nowszą wersją niż wymagałaś.

Ok. ale czy wykonawca nie powinien załączyć ISO 9001:2000 ? - taki konkretnie był wymagany

498

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

woow napisał/a:

Może już nie myśl smile tylko wzywaj do uzupełnienia tłumaczenia wink Podzielam pogląd Niedźwiadka.

spoko spoko jedziemy wink

499

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niedzwiadek napisał/a:

and1 ja bym wezwał do uzupełnienia tłumaczenia dokumentu, tylko napisz dokładnie wykonawcy o który dokument chodzi według mnie powinno wystarczyć jak podeśle to dołączysz do dokumentu, jak nie to wykluczysz i już

no właśnie nie wiem dlaczego ale się jakoś z tym nie bardzo zgadzam wink
muszę jeszcze przemyśleć temat.

500

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no więc co radzicie zrobić ?
wezwać do uzupełnienia całości czyli dokument w języku obcym plus tłumaczenie, czy tylko samo tłumaczenie ??