???!!!

1,652

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czyżby firma z Bydgoszczy na M? smile

Mam taką samą ofertę - zostawiłem jak jest.

1,653

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co jest wymogiem nałożonym przez UE? Rozumiem, że chodzi o treść zaświadczenia?

Nie ma więc problemu, wystarczy zapis w SIWZ, że zaświadczenie ma być zgodne z odpowiednim rozp.

Uznać - DOKUMENT tylko poświadcza "wadium", tudzież materializuje je prawnie. Kopia za zgodność (oczywiście bez zastrzeżenia o złożeniu oryginału w celu realizacji świadczenia określonego w gwarancji) jest takim poświadczeniem.

93.1.7

Pewnie, ale z zapytania wynika, że chcą podzielić zamówienie, żeby ominąć ustawę. 32.2 sprowadza się tylko i wyłącznie do woli i zamiaru Zamawiającego.

Odpowiedź jest jasna! To omijanie ustawy, przecież to wynika z treści zapytania orchidei. Podział na lata nic tu nie znaczy bo ustawa nie posługuje się kryterium czasu w odniesieniu do dzielenia zamówienia celem ominięcia stosowania przepisów ustawy (art. 32.2).

1,658

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

Czym różnią się podwykonawcy na A2 od innych podwykonawców? To jest strukturalny problem ze skutecznością i szybkością egzekucji należności, a nie problem podwykonawców na A2.

1,659

(51 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Hmm, ja tam zawsze byłem przeciwny do zabierania wadium..... .

jednak po coś ono jest, prawda?

1,660

(25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Nic nie stoi na przeszkodzie, zrób jak uważasz.

1,661

(25 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Możesz wpisać w pkt 2 lub 4.

Podstawowa informacja - w którym kierunku była zmiana?

1,663

(18 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Błąd

mas napisał/a:
psz napisał/a:

oj mas, tyle wysiłku na marne. Spójrz co napisała aga_k, TZO minął! Zastosowanie ma Twoje ostatnie zdanie, postępowanie trup, nie ma co kombinować. W ogóle nie ma sensu mówić wykonawcom, żeby sami z siebie złożyli oświadczenie o przedłużeniu TZO.

Hmm.. faktycznie...
Chyba, że chwycić wątek, iż wpłynęły pisma od wykonawców o przedłużenie TZO z datami z ostatniego dnia TZO (to o czym napisała Aga w drugim poście.
To jedyna szansa na ratunek tego postępowania.

Tak nigdy nie należy robić, przegrany może robić smród (zresztą wg mnie zamawiający sam go robi takim kombinowaniem).

oj mas, tyle wysiłku na marne. Spójrz co napisała aga_k, TZO minął! Zastosowanie ma Twoje ostatnie zdanie, postępowanie trup, nie ma co kombinować. W ogóle nie ma sensu mówić wykonawcom, żeby sami z siebie złożyli oświadczenie o przedłużeniu TZO.

1,666

(8 odpowiedzi, napisanych Zamówienia sektorowe)

Chyba trzeba stworzyć coś jak "kalkulator datowy".

1,667

(24 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

hubal napisał/a:
psz napisał/a:

Jak zapłacicie w 5 minut po otrzymaniu faktury to...  - Jest to zmiana

NIE JEST !!!

No co Ty? Hehe

Odnosiłem się do postu #10, zrozumiałem Karolinę, że pyta czy zmianą sposobu finansowania jest rabat, a nie wczesna spłata!

Skąd wiesz, że gra niewarta świeczki, wiesz o jakie kwoty chodzi?

1,668

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak chcesz to nie musisz żądać żadnego, tylko obydwa na oświadczenie.

1,669

(24 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Odnośnie zmiany miałem oczywiście na myśli to co proponuje wam wykonawca, a nie samo zapłacenie wcześniej, bierzcie kasę (tu rabat).

1,670

(24 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jak zapłacicie w 5 minut po otrzymaniu faktury to oczywiste, że nikt nie będzie się czepiał. Jest to zmiana, ale jednoznacznie korzystna dla Zamawiającego, więc nie ma wątpliwości, że można to zrobić.

1,671

(24 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Czekaj, czekaj Marcel - skoro wykonawca chce obniżyć cenę to Zamawiający powinien z tego skorzystać. Wykonawca nie może żądać zapłaty przed upływem terminu, daje więc marchewkę, czemu nie skorzystać?

1,672

(24 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Skoro nie podlega wątpliwościom, że jest tu korzyść dla Zamawiającego to da się to zrobić bez problemu. Wy przecież zapłacicie normalnie i w terminie, czyli różnica będzie taka, że zapłacicie mniej - nie można się nie zgodzić!

Jest bardzo blisko bezradności bo w praktyce rzadko będzie usprawiedliwione, aby wykluczyć osoby niepełnosprawne skoro mają wymagane prawem pozwolenia. Zmieni się to po zmianie prawa - osoby niepełnosprawne będą miały ograniczone możliwości pracy w biznesie ochroniarskim.

To ktoś ma tu problem z łapaniem ironii wink

Przez chwilę myślałem, że Marta żartuje zadając to pytanie smile

PS w pierwszym słowie chyba zjadło Ci "j".

Mogłabyś tego wymagać gdyby taki obowiązek wynikał z powszechnie obowiązujących przepisów, a nie bo masz takie widzimisię. Dlaczego miałabyś ograniczać wykonawców w ten sposób? Dopisz jeszcze, że nie życzysz sobie, żeby zlecenie wykonywali niepełnosprawni.