Uznać za pomyłkę i poprawić.

Bezsensem logicznym tak, ale nie bezsensem prawnym, dlatego chcąc nie chcąc zamawiający musi się do tego stosować. Warunki oczywiście trzeba postawić takie, żeby były spełnione.

1,053

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Covec, ładnie popłynąłeś

Zamówienia publiczne to umowy odpłatne, w ramach których jednostka dysponująca środkami publicznymi (zamawiający) zleca innemu podmiotowi (wykonawca) wykonanie określonych dostaw, usług oraz robót budowlanych.

Mało tego, nawet jeśli Izmiuw chciałaby wydzierżawić obiekt na swoje potrzeby to kłania się art. 4.3.i

1,054

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Nie.

No tak się złożyło, że jest. smile

Arek1980 napisał/a:

Jak odniesiesz się więc do tego fragmentu:
"...publikacja w siedzibie i na stronie internetowej zamawiającego może nastąpić nawet o kilka dni wcześniej. Sytuacja ta w sposób oczywisty uderza w wykonawców zagranicznych, którzy swoją wiedzę o aktualnych postępowaniach w Polsce podejmują wyłącznie z ww. oficjalnych publikatorów".

Skoro zostałem wezwany do tablicy...
To kolejny fragment z błyskotliwych poradników UZP?

Co mnie obchodzi skąd zagraniczni wykonawcy czerpią informacje?
"podejmują wyłącznie z ww. oficjalnych publikatorów" - jakieś statystyki proszę, bez nich to jakieś pozbawione znaczenia wypociny.

SIWZ zagraniczni też pobierają z DUUE w jakiś cudowny sposób?
Czy zagraniczni mają problem z łączeniem się ze stronami, które mają adres ".pl"?

Zupełnie nie widzę tu żadnej dyskryminacji czy nierównego traktowania.

Czy dla równości wykonawców zagranicznych mam otwierać przetarg zagranicą? Przecież wiadomo, że np. do Warszawy bliżej jest z Gdańska niż Paryża. Mam wyliczyć z algorytmu gdzie powinno być otwarcie ofert? A jeśli dostawy jakiegoś produktu mają być sukcesywne to nie jest dyskryminacja jeśli ktoś ma magazyn w Atenach i transport do mnie dużo droższy niż z Radomia?
Czemu zamawiający może żądać dokumentów w j. polskim i rozliczeń w PLN? Toż to dyskryminacja zagranicznych.
Arek1980 - zauważasz sens w tym fragmencie?

Arek1980 napisał/a:

Poza tym podałeś art.40.6.1 i że a stronie www w dniu przekazania do DUUE, a to nie jest w tym artykule narzucone.

Wyjaśniłem to w poprzednim poście. Chodziło mi o jak najwcześniejszy termin. Nie można wcześniej - można później. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zrobić to jak najwcześniej. Każdy zrobi jak uważa.

Zamawiający może udzielić zamówienia w trybie zapytania o cenę, jeżeli przedmiotem zamówienia są dostawy lub usługi powszechnie dostępne o ustalonych standardach jakościowych. Zależy więc co dokładnie chcecie kupić.

Jestem ostrożny i jestem za jak największą transparentnością dlatego umieszczam na stronie ogłoszenie o zamówieniu w możliwie najwcześniejszym terminie. W przypadku zamówień ponadprogowych to będzie właśnie w dniu przekazania ogłoszenia do publikacji w DUUE.

1,059

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Musisz poprawić.

eva napisał/a:

3) ja ogłaszam na stronie internetowej (swojej) w tym samym dniu co wysłałam ogłoszenie droga elektroniczną (niektórzy robią treż tak że czekają aż ogłoszenie zostanie opublikowane i wtedy zamieszczają ogłoszenie wraz z siwz na swojej str. internetowej)

Art. 40.6.1 i art 42.1
Ogłoszenie o zamówieniu w dniu przekazania do DUUE. SIWZ w dniu opublikowania w DUUE.

eva napisał/a:

4) w formularzu który wypełniasz masz zaznaczone pola które musisz wypełnić obowiązkowo - jesli chodzi o wartosć szacunkową zamówienia to moim zdaniem powinieneś wpisać.

Nie musisz. Pola obowiązkowe są oznaczone gwiazdkami.

eva napisał/a:

Niedzwiadek czasem jest tak, że Wykonawca powiedzmy startuje na wszystkie części bądź kilka a potem nie może dać sobie rady z nadmiarem (przerasta go to). smile

Zamawiający ma takie uprawnienie - art. 83 ust. 3

To już ewidentnie jest ograniczanie konkurencji.

83.3. możesz użyć gdy zachodzą obiektywne przesłanki ku temu, aby dany wykonawca nie wykonywał jakichś zadań łącznie. Np. nadzór i wykonawstwo.

Zamawiający nie jest od oceniania co kogo może przerosnąć tylko od ustalenia warunków i pilnowania ich spełnienia.

1,062

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zostawić.

1,063

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Poprzez wydrukowanie sobie

1,064

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel - czemu klapa? Przesunąć termin podpisania umowy...

art. 6a

Czemu takie zachowanie oceniacie jako dziwne? Bo nie pasuje Wam do koncepcji? Przepisy są bardzo jasne. Zamawiający może wybrać z pozostałych, a jeśli nie wybierze to nie wynikają z tego faktu nowe obowiązki informacyjne.

1,067

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

druppi78 napisał/a:

A czy może być taka sytuacja że przy takich zapisach Wykonawca przeszkoli tylko 300 osób a nie 500 bo np. nie dał rady albo sie nie wyrobił itp. i czy jest to prawidłowe?
Czy Zamawiający w oświadczeniu woli powinien wskazać ile dokładnie ma przeszkolić Wykonawca osób z zakresu opcjonalnego np. 250 czy 318? Czy tylko ma wskazać że pozwala skorzystać z prawa opcji Wykonawcy i on szkoli tyle ile da jeszcze rade do końca umowy? Czy Ja dobrze myślę?

Jeżeli masz opcję na 500 i tyle chcesz dodatkowo przeszkolić to ma to być 500. Wykonawca ma przeszkolić tyle ile chcesz.
Wykonawca zobowiązuje się ofertą i umową, że "da radę" i że "się wyrobi".

1,068

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Wykluczyć wykonawcę.

Myślimy, że nie możliwości ocenić tego organizacyjnie i technicznie bo nie mamy informacji. Prawnie jest to prawidłowe działanie.

Najlepiej nowe postępowanie, ale ustawowych podstaw do unieważnienia brak.

1,071

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

"Przy prawach opcji powinno się zawsze podawać minimalny zakres zamówienia, jaki zostanie zrealizowany nie może być od 0 do 500. Minimalną ilość musisz podać, wykonawca musi wiedzieć na co może liczyć składając ofertę. Jeżeli musisz to jako minimalną ilość wpisz nie 500 a 300."

Oczywiście, że nie może być od 0 do 500. Mój błąd. Może być od 1 do 500. Jak jest zero to nie ma prawa opcji smile

Nie mylmy pojęć. Druppi jak najbardziej poda minimalną wielkość zamówienia (2500 osób). a opcja może być podana w skali od 1 do 500. To jest bonus, coś ekstra od zamawiającego.

"W orzeczeniu Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 11 stycznia 2008 r. (sygn. akt KIO/UZP 22/07) Izba wskazała, że niedopuszczalną praktyka jest określenie przez zamawiającego jedynie górnej granicy swojego zobowiązania, bez wskazania nawet minimalnej ilości, czy wartości, którą na pewno wyda na potrzeby realizacji przedmiotu zamówienia."

Tą ilością minimalną jest 2500 osób.

Czyli zamawiający wskazuje minimum (2500) jak i maksimum (3000).

1,072

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oba zapisy są prawidłowe. Należy wybrać odpowiedni do potrzeb.

"Do 500 osób" oczywiście jest szerszym zapisem, ale może zamawiający będzie chciał przeszkolić dodatkowo 0 albo 500 osób, więc w tej sytuacji można zastosować pierwszy zapis.

1,073

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wszystko zależy od zakresu informacji. Może ona wypełniać wszystkie trzy warunki podane przez eva.

Ceny z wygrywających ofert to jak najbardziej jest rozpoznanie rynku. Bardzo dobre. To nie oferty, które ktoś dla nas stworzy, a które potem możemy sobie negocjować. Kwoty z przetargu to kwoty ostateczne i realne.

Staranność szacunku nie musi nas interesować. Liczy się kwota oferowana. Nie ma bardziej wiarygodnego źródła niż wartości z ofert, zwłaszcza tych wygrywających.