851

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co zrobić? Działać.
Wzywać skoro trzeba. Poprawiać jeśli się da. Można też usiąść i płakać bo nie ma numerków i parafek.

A potwierdzenia nadania/wysłania korespondencji?

Również sądzę, że bezskuteczne zastrzeżenie. Moim zdaniem więcej kontrowersji jest przy grupie kapitałowej.

Moim zdaniem w teczce z postępowaniem należy trzymać minimalną ilość dokumentów - tylko wymagane. Mniej okazji do czepiania się.

Nie ma w ustawie/rozp./inne obowiązujące Cię przepisy? To do widzenia.

855

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli na drugiej stronie była tylko podstawa prawna, a reszta jest ok, to oświadczenie musisz uznać.

"formalnym" - czyli możesz zapomnieć u wykluczeniu.

W tym przypadku 17 liczymy, 23 nie, więc wychodzi 6 dni.

Natomiast co do uwagi Bipi odnośnie stosowania art. 111.
111.2 rzeczywiście reguluje liczenie terminu "w przód" bo wymusza to jego konstrukcja językowa. Natomiast art. 111.1 jak najbardziej należy stosować uniwersalnie - językowo jest to przepis uniwersalny, ale przede wszystkim wymusza to art. 110.

No oczywiście, że chodzi o stosowanie zasad, a nie przywoływanie art. z ustawy i powoływanie się na nie.

Jarosławie - nie można się do nich odwoływać i działać na ich podstawie.
Możesz je implementować do swojego regulaminu, choćby toczka w toczkę. Nie piszę tego pierwszy czy drugi raz - najgorsze jest tworzenie zamętu, że postępowanie odbywa się na podstawie ustawy i może tworzyć błędne wrażenie u wykonawców, że przysługują im jakieś ustawowe uprawnienia. Figa z makiem - 4.8. i tyle w temacie.

Mało tego. W poście nr 1 przedstawiłeś ten formularz w taki sposób, że wcale nie musi z niego wynikać obowiązek podania w liczbach ilości/powierzchni.

To akurat jest ok, to są tylko papiery ale podaj podstawę prawną stosowania upzp w tym przypadku.

Nic. Skoro zamawiający wpisał min. 15 osób i min. 40 m2 to znaczy, że te ilości i metraż zamawiającemu wystarczają. Wykonawca potwierdził, że takimi warunkami dysponuje.

Czy zamawiający oceniał minimalną ilość miejsc albo metrów? Na pewno nie. Więc niepotrzebne w ogóle jest pytanie o powierzchnię/ilość osób pytaniem otwartym.

Nieważne co przyjął. Widzimisię zamawiającego nie ma znaczenia. Jest Ustawa, są przepisy.

I co napisze w odrzuceniu?

"Informujemy, że zgodnie z art. 180 ustawy Prawo Zamówień Publicznych z dnia 29 stycznia 2004 r. (j.t. Dz. U. z 2010 roku Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) od powyższej czynności przysługuje odwołanie do Prezesa Izby."

Bo Zamawiający przyjął taki reżim...

mulinek napisał/a:

stosuje się, jeśli się ogłasza oficjalnie, wprawdzie jako nieobowiązkowe, ale jednak

taka decyzja kierownictwa,żeby to poszło jako pn

Jakąś podstawę prawną podasz?

Ustawy nie stosuje się, ok?

Skoro dokument stworzy to powinien z nim postąpić jak z protokołami z posiedzeń KP.

865

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Na pewno chodzi o wadium, a nie o zabezpieczenie?

866

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A to już nie można w częściach albo podawać cenę jednostkową?

867

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jeśli w dokumentacji nie był uwzględniony to nie. Oczywistym jest, że jest droższy, więc wykonawca ma prawo żądać dopłaty za inny kolor.

Ba! Ma nawet prawo wykonać okna w takim kolorze w jakim chce.

868

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Jeśli po wrzuceniu brakujących dokumentów, wykonawcom pozostaje przynajmniej minimalny ustawowy czas na przygotowanie oferty, to nie ma takiej konieczności.
W przeciwnym wypadku wypadałoby przedłużyć przynajmniej do minimalnego ustawowego okresu.

869

(14 odpowiedzi, napisanych Wadium)

No czemuś to precyzyjne określenie czasu musi służyć, prawda?

870

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

covec napisał/a:
psz napisał/a:

Problemem jest to, że zamawiający wpisują w SIWZ to co chcą (tu szkolenie na 15 komputerach) i robią miejsce do zrobienia błędu żądając informacji gdzie wykonawcy muszą  powtórzyć info z SIWZ. Po co?

To nie jest tak. Wykonawcy nie czytają kilku stron siwz, a papiery wkładają z innych postępowań; to jest problem.
Zastanawia mnie jak można przeczytać siwz a w "wykaz narzędzi..." z rozporządzenia wpisać 10 sztuk, po prostu nie rozumiem.

Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś - "a papiery wkładają z innych postępowań"

Jeśli ktoś ma przygotować x ofert w krótkim czasie, to po ludzku, może się pomylić.

Dlatego zmniejszając ilość miejsc gdzie da się popełnić błąd, po prostu będziemy mieli ich mniej.

871

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Art. 3531. Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego.

Nie chce podpisać to jego problem. Bierz kogoś innego.

872

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Problemem jest to, że zamawiający wpisują w SIWZ to co chcą (tu szkolenie na 15 komputerach) i robią miejsce do zrobienia błędu żądając informacji gdzie wykonawcy muszą  powtórzyć info z SIWZ. Po co?

873

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zabrzmiało jakoby pełnomocnictwo było zabronione wink

874

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Więc działaj.

875

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pełnomocnictwo nie oznacza zbycia swoich praw do wykonywania czynności objętych pełnomocnictwem.

Szad - napisz jaki jest Twój tok myślenia, że masz wątpliwości?