Na jakiej podstawie jest nieważna?

827

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale ale

Wszystko jest w tej ofercie jasne. Pomylił się jednakowo.

828

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie!!

Tu nie może być wątpliwości, że art. 92 nie obowiązuje.

Sądzisz, że zamawiający robiąc to kilka dni przed upływem TZO coś w ten sposób osiągnął?

No właśnie. Bicykl wyjaśnij trochę swój przykład bo patentu to tam nie widać.

Czy ten wykonawca w ogóle składa jakieś nieprawdziwe informacje?
Czy po prostu wadliwe, których złożenie nie wypełnia warunku?

Tak jak Szad dobrze napisał w poście #2 to zepsuł #14 wink

A czemu tak?

A co, pizzę?

Oświetlenie uliczne może być USŁUGĄ oświetleniową.

Kto jest właścicielem lamp?
Jeśli firma energetyczna to kupujesz USŁUGĘ oświetleniową.

Jeśli wasze to możesz zrobić przetarg na kompleksową obsługę - utrzymanie techniczne, prąd. Wtedy to również będzie USŁUGA oświetleniowa.

Jeśli kupujesz USŁUGĘ oświetleniową to jak najbardziej możesz robić to oddzielnie.

Istotna. Nie przejdzie.

836

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

bipi napisał/a:
psz napisał/a:

Ale jaki jest sens pisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty uznaje się za odrzucone?

Po co??? - po prostu - Z postępowania wykluczono dwóch wykonawców i KONIEC.

Dla tego wyżej napisałem tak jak napisałem.

bipi napisał/a:

Uznanie ofert za odrzucone następuje z automatu, dlatego nie trzeba o tym pisać. wink

Coraz lepiej - uznanie następuje z automatu, to czemu nie napiszesz po prostu, że są odrzucone, a nie uważane za takie?
Wciąż nie chcesz tego zinterpretować, tylko przepisujesz. Ty uznajesz, że uznajesz wcale tego nie robiąc.
- Czy te oferty są odrzucone?
- Nie, one są uznane za odrzucone!
- Noooo, czyli są?
- Nie, tylko uznane.

psz napisał/a:

Wracając do Ogłoszenia o udzieleniu zam. ? skoro nie ma informacji, że należy wpisywać tylko oferty odrzucone na podstawie art. 89 to należy wpisywać wszystkie odrzucone, łącznie z 24.4 ? jeśli się ich nie wpisuje to znaczy, że się ?nie uznaje?.

bipi napisał/a:

Absolutnie nie - te oferty NIE ZOSTAŁY odrzucone wink Nie wpisuje się nic wink

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT:

Jak widzisz, zapis umieszczony w Ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia jest prosty i każe wpisać po prostu liczbę odrzuconych, a że na podstawie 24.4 TE również się mieszczą w tym pojęciu to już problem prawodawcy.

bipi napisał/a:

Nawet na logikę rzecz biorąc - w ogłoszeniach o udzieleniu zamówienia większość danych ma charakter sprawozdawczy i statystyczny. Jeśli będzie napisane że wykluczono 2 wykonawców i odrzucono 2 oferty to następuje przekłamanie - trzeba się domyślać co autor miał na myśli.

Chwileczkę, nie odwracaj kota ogonem - jakby wszyscy postępowali zgodnie z ustawą to nikt nie musiałby myśleć co autor miał na myśli. Przekłamanie następuje w sprawozdaniu osoby robiącej to niezgodnie z ustawą.

bipi napisał/a:

Jeżeli natomiast napiszemy, że wykluczono 2 wykonawców i nie odrzucono żadnej oferty - od razu wiadomo co i jak tongue

A co to za potworek logiczny?
No skoro utarło się, że ludzie robią to niezgodnie z ustawą to pewnie, że wiadomo "co i jak"

Jakby robili to zgodnie z ustawą - 2 wykluczonych, 2 odrzucone oferty - to też od razu wiadomo "co i jak".
Spójrz ile ludzie pytają o to zagadnienie. I tak nie wiesz co tam wpisali. Masz pewność tylko wtedy kiedy w odrzuconych jest 0.

837

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Podkreślenie Twoje? wink
W momencie gdy zamawiający wyklucza wykonawcę, oferta tegoż z mocy prawa jest odrzucona. Zamawiający nie dokonuje tej czynności, tylko czynność którą wykonuje0, ma ostatecznie również i taki skutek.
Użycie przez prawodawcę określenia "uznaje się za odrzuconą" należy zinterpretować, czyli stwierdzić, że oferta jest odrzucona.
Prezes UZP - ale jak to odrzucona?
Ja- Zgodnie z przepisami, wykonawca został wykluczony, czyli jego oferta JEST odrzucona.

Wszędzie gdzie o tym czytałem występuje ten sam brak interpretacji:
Wykonawca nie uzupełnił jakiegoś wykazu, więc zostaje wykluczony, a jego oferta uznana za odrzuconą.
Miast:
Wykonawca nie uzupełnił jakiegoś wykazu, więc zostaje wykluczony, a jego oferta odrzucona.

Wszędzie to "uznaje się za odrzuconą" i "uznaje się za odrzuconą", kiedy ona po prostu odrzuconą jest.
Izawin mogła, w pierwszym poście, napisać - w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców.
Mogła też napisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty zostały odrzucone.
Ale jaki jest sens pisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty uznaje się za odrzucone?
Skoro uznaje się to one są odrzucone czy nie?
Niestety nie wiem jakie jest językowe określenie takiego podstawiania.

Wracając do Ogłoszenia o udzieleniu zam. ? skoro nie ma informacji, że należy wpisywać tylko oferty odrzucone na podstawie art. 89 to należy wpisywać wszystkie odrzucone, łącznie z 24.4 ? jeśli się ich nie wpisuje to znaczy, że się ?nie uznaje?.
Dlatego podtrzymuję, że tak jak w kilku innych sytuacjach, można robić jak się chce.

838

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zamieniam się w słuch (wzrok) smile

Oczywiście, że jest prosty.

Zapytaj. Odpowiedzą.

Nie domyślaj się, to rodzi błędy.

840

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Można robić jak się uważa.

Można zasłaniać się doktryną (nota bene owa "doktryna" przedstawia swoje widzimisię ignorując interpretację językową i logiczną) i nie wpisywać w odrzuconych wykonawców wykluczonych. Można też patrzeć na zapisy i wpisywać wykluczonych w odrzuconych.

Oferta wykonawcy wykluczonego jest odrzucona.
@Bipi - czy uznałaś za odrzucone (24.4)???
Nie ma takiego pojęcia Bipi. Oczywiście wiadomo o co Ci chodzi, ale znaczeniowo jest to niepoprawna forma. Z mocy prawa taką ofertę uznaje się za odrzuconą, więc sumując - wykonawcę za wykluczonego, a ofertę za odrzuconą.

Kiedy widzimy więc zapis - "uznaje się za odrzuconą" i okienko "oferty odrzucone" to logika podpowiada, aby je tam wpisać.

Jeśli na stoku będą 4 bałwany - 2 białe, 2 niebieskie i stworzymy regułę, że niebieskie bałwany uważamy za białe to na pytanie "ile jest białych bałwanów na stoku?", prawidłową odpowiedzią będzie 4.

Czy się mylę? wink

841

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A przepraszam 9999 to dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć i dziewięć?

Mimo braku stawki VAT we formularzu policzyłbym takiemu netto i poprawił jako omyłkę.

Napisz Kaskaa po co w ogóle żądasz tych papirów jeśli tak naprawdę nie wiesz co chcesz?

Zupełny brak ceny poprawiam jako omyłkę pisarską.

Zawsze jak chcesz coś wyjaśniać, zastanów się co chcesz tym osiągnąć.

W tym przypadku wykonawca po prostu nie wpisał ceny, ceny którą możesz sobie wyliczyć (zakładam, że jest stawka VAT), więc sama sobie odpowiedz co by musiał odpowiedzieć Ci wykonawca, aby wyjaśnienia te, rzuciły nowe światło na sprawę?

Zwolnienie z VAT.

Skoro masz taki zapis to wezwij do wyjaśnienia.
Tu ma to znaczenie.
Od odpowiedzi zależy Twoje dalsze działanie.

No i nie zapominajmy, że dzielenie zamówienia jest zabronione tylko wtedy kiedy odbywa się w "celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy".

A kto jeszcze miał?;)

No właśnie można być bo życie pokazuje, że można. A jak powinno być to już inna sprawa.

Przeczytałaś cokolwiek o komisjach?
Pełno jest artykułów "Kto może być członkiem komisji przetargowej"

W skrócie - wszyscy, byle by nie podlegali wyłączeniu na podstawie art. 17 upzp.

Marcel napisał/a:

2. Jeżeli zamówienie jest nie przewidziane np. zaoszczędzone środki to bez stosowania Pzp.

Jest nieprzewidziane, ale całe forum o planach wie. smile

850

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To policz - 7 0 0 0 0.

Sprawdźmy też czy najwyższa liczba czterocyfrowa spełnia wymagania zamawiającego.
9 9 9 9

Mi wychodzi, że chyba nie.