1,926

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

Wykonawca składa wniosek o wystawienie inf. po terminie skladania ofert i z taką datą otrzymuje inf. ,że np. nie figuruje

Otrzymuje info ze stwierdzeniem, że osoba nie figuruje w Rejestrze albo dane osobowe w zakresie objętym zapytaniem lub wnioskiem. Wszystko zależy od tego, o co zapyta wykonawca.

1,927

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Fenris napisał/a:

kalesonki dla przykładu podałem, faktyczny zakup inny ale zasady identyczne.

Żeby było jasne - domyśliłem się, ze to tylko schemat.

1,928

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Możesz. Dokładnie tak zrobi.

1,929

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... art. 20.1.2 w zw. 19.2.2

1,930

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżli kawałek materiału z jakie zostaną zrobione kalesony nie wystarcza Ci do oceny ich cieplistości - to: odrzucasz 1 i 2. Dokonujesz wyboru 3 i unieważniasz.

1,931

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Justine napisał/a:

1. Miał ktoś złożony dokument z krk po wezwaniu do uzupełnienia.
2. Jak może on potwierdzić spełnianie warunku na dzień składania ofert?

1. Nie miałem.
2. Patrząc na ustawę o KRK, to myślę że sąd może wystawić odpowiednią informację.

1,932

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

no tak ale to nie dotyczy KRK

Bo nie miało, dotyczy US i ZUS

1,933

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W formularzu oferty, w miejscu Y wpisz wartość na  jaką wycenił samochód rzeczoznawca

Pomoc:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7337

1,934

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3652

1,935

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel - nie chodź na takie szkolenia! smile Takiego wykonawcę wykluczasz (24.2.2) i musisz to zawrzeć w zawiadomieniu (92.1.3). Dalej, musisz o tym poinformować tego wykonawcę (92.1) i odczekać minimum 5 dni na zawarcie umowy, po co? ponieważ ten wykonawca ma prawo złożyć na tą czynność odwołanie. Jak widzisz zaniechanie tego obowiązku informacyjnego narusza szereg przepisów Pzp.

1,936

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Brak przedłużenia TZO- zgody na przedłużenie = brak zainteresowania dalszym losem postępowania i brak chęci uczestnictwa w nim

Oczywiście że ma taki status. Mało tego ma status "wykonawcy, który złożył ofertę". Tak więc zawiadomienie o wyniku należy wyłać również do niego.

Ależ oczywiście, że jest - jeżeli oczywiście wcześniej ubiegał się o udzielenie zamówienia (nota bene ubieganie się nie oznacza tylko złożenie oferty). Zadanie pytania do SIWZ daje podmiotowi, który zadał pytanie status wykonawcy (mieści się w pojęciu "ubiega się o zamówienie"), a nie złożenie oferty tego statusu go nie pozbawia. Dlatego ustawodawca np. w art. 92.1 nałożył obowiązek na zamawiającego zawiadomienia o wyniku postępowania WYKONAWCÓW, doprecyzowując iż chodzi tylko o tych co złożyli oferty. Jak widzisz ustawodawca  nadal dokonuje rozróżnienia na wykonawców, którzy złożyli ofertę i tych którzy tego nie uczynili - nie mniej jednak też wykonawców.

myszy1953 napisał/a:

A jakby zadał pytania dotyczące treści siwz i podał źle podstawę prawną albo nie podał jej wcale to nie odpowiadasz? , moim zdaniem nie musi podawać żadnej podstawy prawnej , a jak masz za dużo pieniędzy to nie udostępniaj

myszy1953 - nie ma się co denerwować. Z hubalem to już tak jest, że w zalezności od humoru jest strażnikiem litery prawa albo jego ducha. wink

Apollo napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Skąd wiesz, że nie ubiega się o udzielenie zamówienia? Jego wniosek świadczy, o czym innym.

No skoro nie złożył oferty, to jego status wykonawcy prysł.

Nie trzeba składać oferty, żeby mieć statut wykonawcy. Jak pisałem wyżej wystarczy, że podmiot zada pytanie do SIWZ  i już ma tenże status - aż do czasu wyboru najkorzystniejszej oferty. Polecam pochylić się nad definicją wykonawcy.

hubal napisał/a:

Działamy tu na płaszczyźnie prawa - tak czy nie?

Czytając to, co napisałeś wyżej, to mam wrażenie że NIE big_smile

Wystarczy, że podmiot zada pytanie do SIWZ  i już ma status wykonawcy -  "ubiega się o udzielenie zamówienia" smile

Jeszcze jakiś przykład?

Wysłał ofertę i oferta nie doszła smile

Skąd wiesz, że nie ubiega się o udzielenie zamówienia? Jego wniosek świadczy, o czym innym.

1,945

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Rozumiem, że chcesz podzielić to na 3 częsci i jednoczesnie nakazać wykonawcy żeby składał ofertę na wszystkie trzy. Jeżeli dobrze rozumiem - to uważam że nie możesz tak zrobić. Zrób jednym zamówieniem z podziałem na trzy zakresy, w umowie zastrzeż płatność za każdy wykonany zakres oddzielnie.

Mając na względzie definicję wykonawcy, uwazam że nie możesz udzielić negatywnej odpowiedzi.

wodnik napisał/a:

1. Czy takie stowarzyszenie (skupiające właścicieli szkół nauki jazdy) może uczestniczyć i w jakim zakresie na etapie przygotowywania SIWZ na wybór nowego samochodu przeznaczonego do egzaminowania kursantów przez WORD?

2. Stowarzyszenia skupiajace szkoły nauki jazdy dysponują już określonymi samochodami dlatego też w ich interesie będzie leżało aby przetarg był tak skonstruowany aby został wybrany smochód, który oni już posiadają.

Czy to jest dopuszczalne w świetle prawa?

1. Jest.
2. Nie jest.

1,948

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ja takiej możliwości nie widze, nie widzę też podstawy prawnej do zobowiązania wykonawcy, aby składał oferty na określone zadania (części). Jak pisałem w poście 2.

1,949

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie musi - wystarczy mu zrobić kserokopię oferty.

1,950

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Trudny orzech... Co zrobisz w sytuacji, gdy wykonawca złoży ofertę na 1 i 3 zadanie, a jego oferta będzie najkorzystniejsza tylko w 3. Trzeba zmienić wniosek.