5,026

(38 odpowiedzi, napisanych Wadium)

1. Wykonawca musi miec swiadomosc tego, ze udzial w kazdym postepowaniu naraza go  na koszty.
2. Wykonawca ma potwierdzac ze na dzien skladania ofert spelnia warunki udzialu - w dniu zawarcia umowy moze juz tej polisy wcale nie miec!
3. ... no wlasnie szanowac...

5,027

(38 odpowiedzi, napisanych Wadium)

danaug napisał/a:

Ja nie byłabym tak rygorystyczna uważam inaczej

Ja chetnie poznam Twoje zdanie smile

5,028

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wiselka napisał/a:

Poprosilam wykonawce o pisemne wyjasnienie, czy w wykazanych pracach wystepuje przebudowa lub remont drogi wraz ze skrzyzowaniem.

... a ze tak zapytam, na jakiej podstawie??? Trzeba bylo od razu wezwac do uzupelnienia.

5,029

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie znam szczegolow, ale szedles w kierunku "razaco niskiej ceny" - konsekwencja wink. Z wyjasnien wynika iz za cene 1000 (ta cene wyjasniles) nie jest w stanie wykonac zamowienia. Wskazany przez Ciebie paragraf zastosowalbym w przypadku 87.1

5,030

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Odrzucic na podstawie przepisu art. 89 ust. 1 pkt 4 w związku z art. 90 ust. 3 ustawy.

5,031

(38 odpowiedzi, napisanych Wadium)

.. i dla mnie. Tym sie pograzyl:

mika 8 napisał/a:

i oświadczenie, że jak on wygra to dopiero wówczas dostarczy ubezpiecz. na kwotę 500 tys.

5,032

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

kaskaa napisał/a:

Czy, żeby rozpisać nowy przetarg muszę rozwiązać obecną umowę?

Nie, a jesli macie zapis w rodzaju:

§?
Umowa wchodzi w życie z dniem ? . ? . ...... r. i obowiązuje przez czas określony do dnia ? . ? . ???? r. ? z zastrzeżeniem § ? .

§?
Jeżeli przed upływem terminu, o którym mowa w § ? , łączne wynagrodzenie z tytułu realizacji umowy przekroczy ...............,.... zł brutto (cena oferty) umowa zostanie wykonana i ulegnie rozwiązaniu.

- to jeszcze lepiej.

1. Tożsamość przedmiotowa zamówienia: dostawy, usługi roboty budowlane tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu.
2. Jeżeli potrzeba udzielenia określonego zamówienia ujawni się dopiero po udzieleniu innego zamówienia tożsamego przedmiotowo, to w tym przypadku nie mamy do czynienia z nieuprawnionym dzieleniem zamówienia z uwagi na fakt, iż brak jest tożsamości czasowej takich zamówień.

Zamówienie uzupełniające może być tylko na elementy które występowały w zamówieniu podstawowym. Moim zdaniem nie potrzeba wpisywać dokładnie czego będzie dotyczyć uzupełniające ponieważ wynika to z przepisów.

jacek0707 napisał/a:

"Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniania lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (...)"

...no i gitara smile

Marko napisał/a:
responder napisał/a:

Spotkałem sie tez z sytuacja gzie zamaw. juz w SIWZ na etapie zam. podstaw. okreslał (...)zakres uzupełniajacych.

Ja sie dziwie jak sie można spotkać z zachowaniem odmiennym od opisanego i udzielać uzupełniających

... a ja nie. Uwazam ze dwie opcje sa do przyjecia.

gladiq napisał/a:

OK  a jak możecie się ustosunkować do  tego :Czy wykonanie aplikacji  i  usługę hostingu mogę traktować jako dwa odrębne przedmiotowo zamówienia i w związku z tym do kwoty 14 000 tys euro nie muszę stosować PZP ?

...a czy sa to:
1. zamówienia tożsame rodzajowo?
2. mogły zostac udzielone w tym samym czasie?
3. mogly byc wykonane przez tego samego wykonawce?

... a nie doczytalem ze chodzi o zmiany... smile

http://www.rp.pl/artykul/341369.html

5,039

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

kaskaa napisał/a:

"wartośc umowy nie może przekroczyć kwoty..."

... no bo co wtedy???

gladiq napisał/a:

1. Uzyskałem opinię ustną radcy prawnego, że liczy się pierwszych 5 cyfr kodu CPV przy określaniu przedmiotu zamówienia. 2. Dodam że wykonanie aplikacji i hostnig mają różne kody CPV.

1. Spoko radca smile
2. To jest bez znaczenia.

Katiqq napisał/a:

Czy ktoś z wielce szanownych forumowiczów mógłby mnie oświecić co ma na celu ust 4 art.29?

... jest takowy ??? smile

5,042

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Masz jeszcze jakies watpliwosci? Smietanka (w dobrym słowa tego znaczeniu) forum (jak wyżej) - jest zgodna jak nigdy wink

5,043

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podciągnąlbym to pod pełnomocnictwo ogólne - wystarczy, o ile dla danej czynnosci nie jest wymagane pełnomocnictwo szczególne.

5,044

(12 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Protestujący nie zrozumial o co Ci chodzi... ale to jego problem Ty zrobiles ok.

No to zostaje 93.4 .

Wybór oferty i unieważnienie postepowania to dwie rozne czynnosci - zamawiajcy moze podjac decyzje o uniewaznieniu w tym samym dniu, w ktorym dokonal wyboru ale nie musi. Moglo byc tak:
-Z ma 100 000 zl
-Dokonuje wyboru oferty z cena 120 000 zl (wyklucza W z cena 80 000)
-Wykluczony W sklada protest...
-Z dokonuje ponownego wyboru, tym razem W z cena 80 000
i jest ok.

Moze byc i tak:
-Z ma 100 000 zl
-Dokonuje wyboru oferty z cena  80 000 zl (wyklucza W z cena 120 000)
-Wykluczony W sklada protest...
-Z dokonuje ponownego wyboru, tym razem W z cena 120 000
i musi uniewaznic.

Czas od wyboru oferty do uniewaznienia postepowania moze byc bardzo dlugi.... Nie musi nastepowac w tym sam dniu, aczkolwiek moze. Wszystko zalezy od Z.

5,047

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

ZP-2, ZP-22

... no ale w czym problem?

5,049

(24 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

hamerek napisał/a:

a co stoi na przeszkodzie, żeby powiedział, że to nie z przyczyn leżących po jego stronie?

W postępowaniu o udzielenie zam. pub. wystepuja dwie strony: Z i W. Postepowanie jest uniewaznione. Z przyczyn lezacych po czyjej stronie: Z, czy W. Moim zdaniem po stronie Z - chocby byly skutkiem nie zawinionego dzialania.

5,050

(24 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

hamerek napisał/a:

a który zamawiający przyzna Ci się, że unieważnienie jest z jego winy?

Jak sama widzisz, zamawiajacy nie musi sie przyznawac do winy zeby wykonawca mogl skorzystac z dobrodziejstwa art. 93.4 .