czy wystarczy że zostaną one ujęte w projekcie umowy czy powinienem je wpisać w instrukcji dla wykonawców?
Wg uznania ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
czy wystarczy że zostaną one ujęte w projekcie umowy czy powinienem je wpisać w instrukcji dla wykonawców?
Wg uznania ![]()
Ej, hamerek, "z przyczyn leżących po stronie zamawiajacego", a z "z winy zamawiającego" to dwa różne pojęcia.
jakie mogą być konsekwencje jeżeli Zamawiający nie poda ile ma przeznaczone na sfinansowanie zamówienia.
hmmm... jakie konsekwencje...
Sa dwie rzeczy pewne:
1. Na pewno jest obowiązek podania,
2. Na pewno nie bedzie sankcji z art. 93. ust. 1 pkt 7 PZP...
inne... życie jest nieprzewidywalne ![]()
przy otwarciu? czy w ogóle chce utajnić?
a który zamawiający przyzna Ci się, że unieważnienie jest z jego winy?
...a gdzie jest mowa ze uniewaznie musi byc z winy zamawiajacego, zeby wykonawca mogl dochodzic kosztow uczestnictwa???
http://www.google.pl/ ![]()
... zeby to bylo takie proste. A skad bedziesz wiedziec, ktore oferty niepodlegaja odrzuceniu, skoro je odeslesz? ![]()
choć to nie Wy mnie do tego przekonaliście ;p
Liczy sie efekt ![]()
tak, odeślij
Na jakiej podstawie?
choć z drugiej strony mimo, że nie ma takiego obowiazku nigdzie nie jest powiedziane, że zamawiający nie może, jeśli chce tego zrobić.
jesli chce to moze, ale przymusu nie ma ![]()
a ja mialem taki przypadek: Z wezwal do uzupelnienia dokumentow W. W nie uzpelnil bedac przekonany ze dokoumenty sa ok. W nie zlozyl tez protestu na wezwanie. Z dokonal wyboru oferty W. Jak smiem sadzic Z przeanalizowal jeszcze raz dokumenty tego W i ostecznie uznal dokumety zalaczone do oferty W. Reasumujac: protest na wezwanie jest przedwczesny - samo wezwanie niczego jeszcze nie przesadza. Trzeba czekac na decyzje Z o wykluczeniu
i wtedy protestowac.
To nie jest przejęzyczenie
... tak myslalem.
... ano taki ze zamawiajacy musi dzialac w granicach prawa i na podstawie prawa - a tutaj jest brak podstawy prawnej do odeslania tych ofert.
Krótko: art. 4 pkt 8 PZP
W ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, czy o zamówieniu?
Nie jestem zwolennikiem podziału zamawiajacych na: urzad i gmina/powiat/wojewodztwo - ale takie podzialy sa dokonywane i zadna kontrola tego nie kwestionuje. Podzial ten wynika od zakwalifikowania wydatkow w budzecie: urzedu, czy gminy.
Dodam jeszcze, że kilku oferentów dzwoniło z pytaniem, czy odeślemy i oferty i zupełnie nie wiem co zrobić?
Wykonawca moze wycofac oferte przed TSO. Jezeli zlozy wniosek o zwrot przed TSO - to zwroc. Pytanie co z ofertami, wykonawcow ktorzy nie wycofaja oferty.
Nie koniecznie ![]()
...nawet jesli wystapila koniecznosc wykonania robot dodatkowych, to roboty te - jezeli ich wartosc nie przekracza 14000 euro - nie sa zamowieniami dodatkowymi, o ktorych mowa w 67.1.5 nawet jesli spelniaja wszystkie kryteria wynikajace ze wskazanego przepisu.
Czy ktokolwiek wie jak postąpić w takiej sytuacji?
Ciężki orzech do zgryzienia...
a może ustawodawca nie dopuszczł możliwości unieważniania przed otwarciem ofert
dopuszcza, dopuszcza - 93.3.1
... nic, po prostu mieszasz. Roboty dodatkowe, a raczej zamówienia dodatkowe w rozumieniu PZP to zamówienia (roboty) o wartosci pow. 14000 euro, te ponizej nazywaj inaczej.
Nigdy w życiu, a pośmierci tym bardziej
Nie zgadzam sie z hamerkiem w kwestii zamieszczenia ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w BIP, w BIP. ![]()
Czyli ogłoszenie w BIP też powinno być?
o udzieleniu tak, o wszczęciu nie
Nie zgadzam sie z hamerkiem ![]()
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc