nina napisał/a:

Zamówienie do kwot unijnych.

to skad to "Całkowita końcowa wartośc zamówienia obejmująca wszystkie zamówienia i części" masz?

http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2010019010201.pdf

art. 20

Tylko uzupełniające - rozumiem, że chodzi o postępowanie "unijne" smile

1. Zapraszasz (nie wzywasz) wink
2. Negocjujesz, a nastepnie podpisujesz...
3. Tak
4. Uzupełniające

3,930

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... z firmy osoby fizycznej, chociażby z pieczątki firmowej wykonawcy. Jeżeli przedsiębiorcą (wykonawcą) jest osoba fizyczna, to jej firmą jest imię (w pełnym brzmieniu) i nazwisko (np. "Jan Kowalski"). Imię i nazwisko osoby fizycznej - chodzi o imię i nazwisko prawnie przysługujące tej osobie - stanowią tzw. rdzeń firmy. Firma nie może wprowadzać w błąd, w szczególności co do tożsamości przedsiębiorcy i przedmiotu jego działalności. Firma ma umożliwiać łatwą identyfikację przedsiębiorcy.

3,931

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jezeli:
1. Kwiatkowski jest przedsiebiorca - to mial prawo
2. Jezeli nie jest i brak jest pelnomocnictwa - to nalezy wezwac do zlozenia.

W czym macie problem???

3,932

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

moje zdanie - znasz

3,933

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

patrycja_w Tak trzymać

dokladnie... tak trzymac.

3,934

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

patrycja_w napisał/a:

A jeżeli żadamy jednego i drugiego oświadczenia, a wykonawca nie złoży i ewentualnie nie uzupełni jednego, to chyba powinien podleagać wykluczeniu.

... po uprzednim wezwaniu do złożenia.

3,935

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

KRS żąda się między innymi po to aby wiedzieć, kto jest uprawniony do skladania oświadczeń woli w imieniu wykonawcy będącego np spółką prawa handlowego.

...tak - po to się żąda???? na jakiej podstawie - wskaż, proszę, podstawę prawną. smile

3,936

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nina napisał/a:

To w końcu trzeba żądać dla osoby fizycznej dwóch oświadczeń z art. 24 ust.1, i  art. 24 ust.1 pkt 2.

Jesli zadamy KRS od osob prawnych to - moim zdaniem - tak trzeba.

3,937

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nina napisał/a:

Jeśli żądamy jednego to pewnie nie ma sensu żądać drugiego?

No tak, jesli zadamy oswiadczenia z 24.1 od osob prawnych to po co zadac KRS.

3,938

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

1. Przecież oświadczenie z art. 24 ust.1 zawiera w osobie oświadczenie z art. 24 ust.1 pkt 2
2. Czyli wykonawca będący osobą fizyczną w sytuacji jw. dwa razy oświadcza to samo w dwóch oświadczeniach.

1. ... ale odwrotnie - NIE, dlatego
2. NIE

3,939

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

DOKŁADNIE

3,940

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nie - zasada równości smile - musisz zadac drugie

3,941

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

karolk napisał/a:

Ja w tej sprawie zgłaszam swoje wątpliwości.

...a ja sie nie przylacze - bo nie mam watpliwosci.

3,942

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... pod warunkiem ze nie żadasz KRS.

3,943

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak jest, nie mylisz sie.

Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje zamawiający i wykonawcy przekazują pisemnie lub/i faksem ? nr faksu zamawiającego: .... (forma przekazywania dokumentów za pośrednictwem faksu nie dotyczy dokumentów o których mowa § 999 SIWZ*). Jeżeli zamawiający lub wykonawca przekazują oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje faksem, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania.

_______________________
§ 999 SIWZ* - dokumenty z rozporządzenia.

Marcia28 napisał/a:

1. Otóż przeczytałam, że w przypadku uzupełniania faxem dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału - faks nie jest formą pisemną i jest niedopuszczalny.

2. Czy jeśli w SIWZ piszę, że:
"Wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje składane przez zamawiającego i wykonawców wymagają formy pisemnej."
a później:
"Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje przekazane za pomocą faksu lub drogą elektroniczną  uważa się za złożone w terminie, jeżeli ich treść dotarła do adresata przed upływem terminu określonego w pkt......i została niezwłocznie potwierdzona na piśmie przez przekazującego."
Czy taki zapis jest prawidłowy?
Chodzi mi o to, że dopuszczam wcześniejsze złożenie faxem uzupełnianych oświadczeń np. z art. 22, ale w konsekwencji żądam też "oryginału".
Co o tym sądzicie?

1. Podzielam
2. Odradzam

3,946

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

....aaa, to pytanie było?! smile No to odpowiedź: można

3,947

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hmm hmm hmm

brutto

3,949

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

novak napisał/a:

Czyli od netto obliczyc właściwą kwotę vat i właściwa wartość brutto?

Tak

magi napisał/a:

Bardziej pasuje nam wariant drugi.

Jezeli sa przesłanki do zastosowania WR - to mozecie 2.