2,026

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

przy nowej procedurze wcale nie opieszale chyba że się nie stawia warunków i nie chce dokumentów

"opust
1. ?zniżka ceny kupna, przyznawana przy zakupach hurtowych?
2. ?w ćwiczeniach gimnastycznych: ruch kończyn lub tułowia ku dołowi?
smile

ja kończę szacowanie na wyliczeniu średniej (w domyśle opusty i upusty szacujący wliczyli już sobie)

2,029

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

janek159 napisał/a:

Określamy zakres czynności gdzie jest wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, żądamy w warunkach wykazania się dysponowaniem np. 8 osób, a po podpisaniu umowy wymagamy od wykonawcy zatrudnienia tych osób na podstawie uop.

czy jesteśmy w stanie określić prawidłowo ilość osób te same czynności w jednej firmie wykonuje 5 osób a w innej 8 osób na pełny etat, osobiście bałbym się wpisać na sztywno liczbę osób

2,030

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ja w ogłoszeniu zaznaczam, bo nie można rozdzielić oświadczenia o wykluczeniach i oświadczenia o warunkach a w SIWZ piszę że nie stawiam warunków i nie żądam oświadczenia bo nie wiem jak inaczej

no ale jak wpiszę "zamieża" to nie znajdzie smile

2,032

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

niektórzy wpisują nie tylko ilość osób ale też np informację o tym że mają być na zatrudnione na pełny etat

cieszy mnie słowo "może" w art 66
dzięki

z ogłoszeń w przypadku wolnej ręki tylko ogłoszenie o udzieleniu zamówienia czy też trzeba o zamiarze zawarcia?? dawno nie robiłem a nie umiem znaleźć w ustawie - poniżej progów unijnych

2,035

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

no tak pan wicepremier 2xminister informował że już pracują nad nowa ustawą

2,036

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

a poza tym ma być całkiem nowa ustawa

2,037

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

próbują mi wcisnąć coś takiego:

Zamówienia publiczne po implementacji dyrektyw UE 2016
Nowość!
Najważniejsze zmiany dla zamawiających i wykonawców
po nowelizacji ustawy Prawo zamówień publicznych w 2016 r.
Autor
:
Mariusz
Kuźma
Rok wydania:
2016

ma to ktoś, warto??

2,038

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Katiqq napisał/a:
anka napisał/a:

Jeszcze jedno pytanie, z jaka datą wykonawca ma uzupełnić wykaz usług???


Powinna być data pomiędzy otrzymaniem wezwania do uzupełnienia, a złożeniem dokumentu.

Nawet jakby była wcześniejsza to bym się nie czepiał może miał wcześniej przygotowany wykaz a go nie dołączył

2,039

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

janek159 napisał/a:

Niewielka to dla nas nowa wiedza, chyba też to przyznasz. Jednak dzięki za podzielenie się.

fakt

2,040

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jak jest jednoznaczny opis zamówienia to łatwiej się nadzoruje i pilnuje realizacji ale nie będziemy się licytować wink a kryterium 60% na sztywno to faktycznie niewypał

2,041

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

i na etapie opisu przedmiotu zamówienia

2,042

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

no i że GK ma być w oryginale

2,043

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

zakres oświadczenia o warunkach udziału
"Z brzmienia tego przepisu wynika zatem,  że zarówno  oświadczenie,  o którym  mowa
w art.  25a  ust.  1  jak  i  w  ust.  2  ustawy  Pzp  (Jednolity  Europejski  Dokument Zamówienia),
składane  jest  w  zakresie  warunków  udziału,  które  zamawiający  ustalił  w  danym
postępowaniu  o  udzielenie  zamówienia  publicznego.  Nie  składa  się  zatem  oświadczenia  w
zakresie  pozostałych  warunków  udziału  w  postępowaniu,  które  nie  zostały  ustalone  przez
zamawiającego."
czy z tego można wnosić że można JEDZ modyfikować tzn zostawiać tylko czego żądamy??

2,044

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

sankcje
"Stosownie  do  treści  art.  36  ust  2  pkt  8a  ustawy  Pzp  w  przypadku  gdy
zamawiający  przewiduje  wymagania,  o  których  mowa  w  art.  29  ust.  3a  ustawy  Pzp,
specyfikacja istotnych warunków zamówienia zawiera określenie w szczególności:
a)  sposobu dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a,
b)  uprawnienia  zamawiającego  w  zakresie  kontroli  spełniania  przez  wykonawcę
wymagań,  o  których  mowa  w art.  29  ust.  3a,  oraz  sankcji  z tytułu  niespełnienia  tych
wymagań,
c)  rodzaju  czynności  niezbędnych  do  realizacji  zamówienia,  których  dotyczą
wymagania  zatrudnienia  na  podstawie  umowy  o  pracę  przez  wykonawcę  lub
podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia.
Przepis  tep  nie  reguluje  zatem  kwestii  charakteru  lub  wysokości  sankcji  za
niespełnienie warunku, o którym mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp.  Decyzja w tym zakresie
należy do zamawiającego."

2,045

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

dziś dostałem odpowiedz z uzp dotycząca nowelizacji. Pytanie przesłałem 29 lipca smile

szacować oddzielnie (odrębność czasowa i inny obiekt budowlany)

2,047

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

sensu żadnego ale zapis w ustawie jest

2,048

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

tylko jak kontrole będą do tego podchodzić sad

jak nie ma zastępcy to zarządzeniem powołać nowego przewodniczącego dla tego konkretnego zamówienia

2,050

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

moim zdaniem powyżej progów żądasz dokumentów potwierdzających że nie występują przesłanki z art 24 ust 1 pkt 13-22, jeżeli stawiasz warunki udziału to żądasz dokumentów potwierdzających spełnienie tych warunków
poniżej progu możesz nic nie żądać pozostać na oświadczeniach