większość osób  na tym forum przychyla sie do stanowiska 1

niektórzy twierdzą że jest to niedopuszczalna zmian oferty bo trzeba by również zmienić oświadczenia i czasami w formularzach ofertowych jest informacja czy będzie np podwykonawca  (a w przypadku podmiotu trzeciego wchodzi podwykonawstwo) natomiast dwóm niezależnym szkolącym zadałem to pytanie i  obaj nie widza przeciwskazań.

1,553

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

barbie0803 napisał/a:

26 ust 3 jest tylko do wyjaśnień jedza a 26 4 do wyjasnien wykazów itp

z czego to wynika?? w obu ustępach jest mowa o art 25 ust 1 i o dokumnetach

1,554

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

po nowelizacji tez do wyjaśnień niestety "...lub do udzielania wyjaśnień w terminie przez siebie wskazanym...."

1,555

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wezwałem do wykazu osób dla uprawnień elektrycznych i z wczorajsza datą oferent złożył nowy wykaz w którym jest elektryk który ma uprawnienia budowlane elektryczne załączył też kopie uprawnień i kopię wpisu do izby inżynierów budownictwa wpis do izby jest z datą 21 marca,  na stronie sprawdziłem że nadzień składania ofert też był wpisany, a uprawnienia były wydane w 1987 roku więc chyba ok

max % chyba juz nie ma

1,557

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jest dział alfa w jedz który powoduje że się dalej jedz w zakresie warunków  nie wypełnia i wtedy dokumenty

i tak może sie nie udać zatrzymać wadium

to spróbuj nie wezwać wink

wezwać koniecznie z 26 ust3

1,561

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

MIRAS napisał/a:

Dlaczego twierdzisz, że Darek twierdzi że 24.1.15 nie mieści się w JEDZ. Ja twierdzę inaczej wink i twierdzę również się mieści ale nie zwalnia to zamawiającego z obowiązku żądania oświadczenia. Tak tylko twierdzę...

a jeżeli się mieści w JEDZ to czy nie można skorzystać z § 2 ust 7 rozporządzenia o dokumentach??

1,562

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

" ........w zakresie określonym przez zamawiającego na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 5 i 6 ustawy" jeżeli  nie określiłem wymogów z 24 ust 5 to nie żądałem

co do odwróconej to "może" mówi o tym że może zbadać drugiego albo może nie rozstrzygać postępowania

może podzwonić po podobnych jednostkach które maja czytnik i może podadzą % transakcji jakie przechodzą kartą w odniesieniu do wszystkich transakcji  to sobie przeliczycie

1,565

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

trzeba sprawdzić wytyczne do programu

1,566

(11 odpowiedzi, napisanych Inne)

dzieki

1,567

(11 odpowiedzi, napisanych Inne)

tylko czy osoba której kierownik powierzył wszystko może wydawać zarządzenia czy to nie jest czynność zastrzeżona dla burmistrza do tej pory było zarządzeniami

1,568

(11 odpowiedzi, napisanych Inne)

kolejne pytanie kierownik zamawiającego powierzył wszystkie obowiązki w tym też powoływanie komisji przetargowej. Jakim dokumentem te komisje może powołać ta osoba bo raczej nie zarządzeniem - zwykłym pismem??

1,569

(14 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

dzięki  przydają się te opinie bo samo brzmienie ust 1 jest problematyczne

1,570

(14 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ten 1a ma jakąś dziwną treść coś o "......wykonane w miejscu podlegającym bezpośredniemu nadzorowi zamawiającego......" i pisze że te dokumenty ma dostarczyć  przed przystąpieniem do robót więc nie do oferty

1,571

(14 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

w ustawie w art 36b ust 1 chyba nie ma tego dopisku niestety, jest taki zapis w JEDZ

1,572

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

robiłbym razem dzielenie dokumentacji na części jest bez sensu i może się źle skończyć podczas wykonastwa

z tego co widziałem kryterium było tylko przy jakościowycj iloścowe było na stałe

1,574

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jeżeli treść oświadczenia mówi mi dokładnie o jego zakresie to nie zwraca uwagi czy ktoś wykreślił daną część czy też podpisał z adnotacja nie dotyczy

albo jeżeli wartość 500 była stała i 20 stała a kryterium powyżej 20 to w zasadzie zaoferował o 10 więcej wink