czy stosujecie art 8 ust 4 tej ustawy dobrze rozumiem że dotyczy to tylko zamówień powyżej 11.8?? i myślnik po pkt 4 w zasadzie mówi że jednak tego stosować nie trzeba??

magda19831 napisał/a:

czy mogę do ofert wkładać oświadczenia o GK czy takie działanie nie jest poprawne i dopuszczalne?

jeżeli nie jesteś w żadnej grupie kapitałowej możesz do oferty ale z wyartykułowaniem w oświadczeniu "żadnej" powinno być ok jeżeli jesteś w grupie kapitałowej składasz do trzech dni po sprawdzeniu czy żaden z pozostałych oferentów nie jest w tej grupie i tam powinna byc adnotacja że nie należysz do grupy kapitałowej z żadnym z pozostałych oferentów

magda19831 napisał/a:

ok, czyli jeśli celowo złożą dokumenty, które w ocenie zamawiającego nie są ok, to zamawiający wezwie ich do wyjaśnień, uzupełnień - tak? jeśli ponownie złożą dokumenty wadliwe to co dalej.................


jo napisał/a:

jak nic nie złoży wadium przepadnie  (chyba żę " ... z przyczyn leżących po jego stronie") jak złoży ale zamawiający stwierdzi że i tak złe dokumenty to już zatrzymanie nie jest takie oczywiste

podlegają wykluczeniu

jak nic nie złoży wadium przepadnie  (chyba żę " ... z przyczyn leżących po jego stronie") jak złoży ale zamawiający stwierdzi że i tak złe dokumenty to już zatrzymanie nie jest takie oczywiste

1,505

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

anka napisał/a:

nie, mam ogólnie, ze
- za oferowany czas gwarancji min. 36 miesięcy - 1 pkt.
- za oferowany czas gwarancji min. 48 miesięcy - 2 pkt.
- za oferowany czas gwarancji min. 60 miesięcy - 3 pkt.

przy takim opisie chyba by było błędem przy innym opisie mówiącym o wzorze

tak i w tym przypadku zamawiający wyznacza termin złożenia dokumentów

jeżeli na ponowne wezwanie z 26 ust 3 nie złoża to tak

wysłać

1,509

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

chyba się nie stosuje wzoru po prostu za daną wielkość przyznaje się określona liczbę punktów

http://www.zamowienia-publiczne.net/czy-nalezy-uniewaznic-postepowanie-po-uplywie-terminu-zwiazania-ofert/

1,511

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

anka napisał/a:

nie, mam ogólnie, ze
- za oferowany czas gwarancji min. 36 miesięcy - 1 pkt.
- za oferowany czas gwarancji min. 48 miesięcy - 2 pkt.
- za oferowany czas gwarancji min. 60 miesięcy - 3 pkt.

lepiej sobie opisz

nie przychylił się do mojej koncepcji

zadałem pytanie na szkoleniu w tym zakresie czy można by się posłużyć nowym brzmieniem art 26 ust 3 "....innych dokumentów.." ale chyba wezwałaś z 87 ust 1 to nie wiem

1,514

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

oświadczenie z 25 ust 1 żądam od wszystkich sprawdzam oświadczenie tylko najwyżej ocenionego
art 24 ust 1 pkt 23 tylko najwyżej

poprawić, poprawki robimy dla wszystkich ofert w obu procedurach

1,516

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ada napisał/a:

Ja za wymagane minimum - czyli w tym przypadku 36 - zawsze wstawiam 0 pkt

ja też bo dlaczego przyznawać punkty za to co i tak wykonawca musi zaoferować a masz opisane co zrobisz jeżeli ktoś da np 40 miesięcy

ja wysyłam

1,518

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mam coś takiego ale i tak wykonawcy żle to interpretują
OŚWIADCZENIE

w trybie art. 24 ust. 11 ustawy z dn. 29 stycznia 2004 r.
? Prawo zamówień publicznych (Dz.U.2015.2164 ze zmianami).
Dla zamówenia publicznegi  .........................................................................
.
Informuję, że nie należę żadnej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.).*  - w przypadku zakreslenia tej pozycji oświadczenie mozna złożyć wraz z ofertą.

Informuję, że nie należę do grupy kapitałowej (z żadną z firm biorących udział w postępowaniu) o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.).* - w przypadku zakreślenia tej pozycji oświadczenie złozyć do 3 dni od informacji z otwarcia ofert

Informuję, że należę do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.), i w załączeniu przedkładam listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej oraz uzasadnienie, że istniejące powiązania nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.- w przypadku zakreślenia tej pozycji oświadczenie złozyć do 3 dni od informacji z otwarcia ofert

.........................................
.................................................................................................................
pieczęć firmowa
Podpisy i pieczęci osób upoważnionych
do reprezentowania oferenta w obrocie prawnym




........................................................, dnia .............................................
Miejscowość                            

W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oświadczenie składa każdy z Wykonawców osobno.

Osoba składająca oświadczenie świadoma jest odpowiedzialności karnej wynikającej z art. 297 Kodeksu Karnego za przedłożenie nierzetelnego lub poświadczającego nieprawdę oświadczenia.

Zgodnie z art 24 ust 11 ustawy  Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej (na dedykowanej stronie przetargu i/lub www.bip.wisla.pl) informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazuje zamawiającemu w formie pisemnej oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej z firmami biorącymi udział w niniejszym postępowaniu, o której mowa w ust. 1 pkt 23. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

1,519

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w twoim przypadku najwcześniej we wtorek wysyłasz (możesz później) ale jak np we wtorek rano wykonawca dostarczy czyli w 4 dzień to już nie wzywasz i oferty nie odrzucasz te 3 dni maja zdopingować wykonawców do szybkiego złożenia ale same w sobie nie pozwalają wyalić oferty

1,520

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jak złożysz w 4 dzień to nie ma podstawy do wykluczenia bo i tak po tych trzech dniach musiałbyś go wezwać z 26 ust 3 i dopiero jeżeli w tym wezwaniu wyznaczysz termin którego nie dotrzyma to wykonawca ma kłopoty

1,521

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. może złożyć z najkorzystniejszą mogą złożyć wszyscy
2. jw
3.tak
4. tak ale może złożyć też później
5. po wezwaniu z 26 ust 3 lub 4 i nieprzedłożeniu  ".. odrzucam zabieram wadium i wzywam drugiego w kolejności żeby dał grupę"
6. Wyjaśnić że z treści dokumentu nie wynika to co ma wynikać
7 nic

1,522

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mają ofertę najkorzystniejszą ??

1,523

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ciężka sprawa bo jest art 24 ust 1 pkt 19 ale jest też ust 10, 8 i 9 w 24

1,524

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

można dać jako kryterium termin podstawienia autobusu zastępczego

w tym samym postępowaniu były 2 cześci na jedna z cześci mam dwie oferty jedna do odrzucenia i jadna na którą nas nie stać tradycyjnie zależy mi na czasie
1) zastanawiam się czy w przypadku unieważnienia postępowania dla tej części  po odczekaniu 5 dni (bo 1 ofertę odrzuciłem) mogę ogłosić znowu postępowanie na tę część, ale z tej części wyłączyć jedną pozycję i na podstawie art 6a zlecić tę jedna pozycje (której wartość jest niższa od 20% całości) z wyłączenia ustawy  tj z 4.8 ??
jeżeli tak to 20 % liczyłoby się do tej jednej części czy do obu pierwotnie zakładanych ??
Czy też mógłbym taki manewr wykonać gdybym od razu tę jedną pozycję wydzielił jako odrębna część 
sprawa pilna