myślę o robotach podobnych z 67 ust 1 pkt 6 w poprzednim brzmieniu było napisane "jeżeli zamówienie podstawowe było zostało udzielone  w trybie przetargu  nieograniczonego ....." teraz tego zapisu nie ma, a podstawowe w moim przypadku zostało udzielone na podstawie art 67 ust 1 pkt 4) chyba się trochę zakręciłem

czyli teoretycznie
PN była szacunek podstawa + podobne - brak ofert
WR szacunek ten sam czyli  podstaw + podobne - podpisana umowa
czyli mogę 50% wartości szacunkowej (tak było w PN założone na podobne) zlecić (z wolnej ręki) wykonawcy który wykonuje podstawę z wolnej ręki??

tylko się zastanawiam czy można robić wolną rękę do wolnej ręki a tak by to wyglądało w ekstremalnej sytuacji

ktoś coś cokolwiek??

to super czyli każda jednostka i urząd poniżej 4.8

1,056

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

możesz na tym etapie ale informujesz wszystkich nie tylko odrzuconego możesz tez poczekać

1,057

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ostatni przetarg miałem podzielony na 16 części oferent startował do jednej uznałem że nie interesuje go pozostałych 15 części dlatego jemu wysłałem tylko informacje dotycząca jego części

znalazłem cos takiego
Centralizacja rozliczeń VAT nie ma bezpośredniego wpływu na proces szacowania wartości zamówienia publicznego. Na gruncie stosowania przepisów Prawa zamówień publicznych z 29.01.2004 r. dalej p.z.p. należy odróżnić wyodrębnienie zamawiającego i jego jednostki organizacyjnej zamawiającego jako samodzielnej od obowiązku centralizacji rozliczeń podatku VAT przez jednostki samorządu terytorialnego.

Przepisy p.z.p., odnoszące się do szacowania wartości zamówienia (art. 32?35 p.z.p. oraz art. 5b p.z.p.) nie nakazują dokonywania ustalenia szacunkowej wartości zamówienia z uwzględnieniem obowiązku centralizacji rozliczeń VAT w jednostkach samorządu terytorialnego.

Po pierwsze, definicja zamawiającego zawarta w art. 2 pkt 12 p.z.p. nie uległa zmianie. Zamawiającym może być osoba fizyczna, osoba prawna, jak też jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, a zobowiązana do stosowania p.z.p. Zamawiającym w rozumieniu p.z.p. może więc być zarówno jednostka samorządu terytorialnego (np. gmina będąca osobą prawną), ale także jednostka budżetowa tej samej gminy.

Po drugie, art. 32 ust. 5 p.z.p. wprowadza pojęcie jednostki organizacyjnej zamawiającego posiadającej samodzielność finansową. W sytuacji, gdy wyodrębniona jednostka organizacyjna zamawiającego posiadająca samodzielność finansową udziela zamówienia związanego z jej własną działalnością, to wartość udzielanego zamówienia ustala się odrębnie od wartości zamówień udzielanych przez inne jednostki organizacyjne tego zamawiającego posiadające samodzielność finansową.

Zgodnie ze stanowiskiem prezentowanym w doktrynie dla ustalenia samodzielności finansowej jednostek organizacyjnych na gruncie przywołanego przepisu należy przyjąć jako wyznacznik przyznane tym jednostkom prawo samodzielnego prowadzenia swej gospodarki finansowej w zakresie określonym przez akty wewnętrzne (np. statut) w sferach samodzielności uchwalania planu finansowego i samodzielności wydatkowania środków na zadania realizowane przez jednostkę. Wprowadzany od 1 stycznia 2017 r. obowiązek konsolidacji rozliczania podatku VAT w ramach całej gminy/miasta/powiatu wraz z jednostkami organizacyjnymi nie stoi w sprzeczności z utrzymywaniem wyodrębnienia organizacyjnego i finansowego takich jednostek. Tym samym różne jednostki organizacyjne tej samej jednostki samorządu terytorialnego mogą być traktowani jako odrębni zamawiający w rozumieniu art. 2 pkt 12 p.z.p. niezależnie od tego, iż na potrzeby rozliczeń VAT jednostki te będą się posługiwały tym samym numerem identyfikacji podatkowej. Wdrożenie scentralizowanego rozliczenia z tytułu podatku VAT nie wywoła co do zasady skutku w postaci konieczności traktowania całej gminy wraz ze wszystkim jednostkami organizacyjnymi jako jednego zamawiającego.

W uzupełnieniu powyższego ? z uwagi na różnorodność jednostek organizacyjnych samorządu terytorialnego i ich statutu ? należy przywołać stanowisko wyrażone przez Urząd Zamówień Publicznych, zgodnie z którym wyodrębniona finansowo jednostka organizacyjna zamawiającego nie jest odrębnym zamawiającym. Jak wskazuje Urząd w opinii pod tytułem "Samodzielność finansowa wyodrębnionych jednostek organizacyjnych zamawiającego - art. 32 ust. 5 ustawy Pzp"; - art. 32 ust. 5 p.z.p. nie kreuje odrębnej kategorii zamawiających, których katalog określony został w art. 3 ust. 1 p.z.p. Na powyższe wskazuje wyrażenie użyte w treści ww. przepisu określenie "jednostka organizacyjna zamawiającego". Tym samym, jeżeli jednostka organizacyjna szacuje wartość zamówienia na podstawie przepisu art. 32 ust. 5 p.z.p. oraz udziela zamówienia publicznego, zamawiającym pozostaje nadal podmiot, ze struktury którego została ona wyodrębniona. Omawiany przepis daje jedynie zamawiającemu prawo ustalania wartości zamówień udzielanych w związku z własną działalnością wyodrębnionych jednostek organizacyjnych zamawiającego odrębnie dla każdej z jednostek.

wszystkie faktury są na gminę tylko odbiorca jest wpisany odrębny np szkoła nr 1 nr 2 szkoły są odrębnymi jednostkami

1,060

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tylko do wykonawców którzy startowali na daną część

kosztorys inwestorski

pn na remont drogi wartość podstawowa + podobne > od 30 tys euro, 0 ofert teraz wolna ręka czy muszę znów zastosować wartość podstawową + podobne czy wystarczy tylko podstawowa wartość i wtedy < 30 tyś euro?? czy to może być potraktowane jako "zmiana warunków pierwotnych"??

1,063

(34 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

i trzeba ich wykonać bo.......

tak myślałem, a centra usług wspólnych nie mają wpływu na PZP??

1,065

(34 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

też już nic nie wiem smile

każda szkoła podpisuje swoją umowę i są odrębnymi jednostkami swój nip itd

do oświadczeń

wzywam z uwagi na "aktualność"

czy przy szacowaniu na dostawę gazu łączycie np Urząd Miejski i szkoły (będące odrębnymi jednostkami)?? sam urząd poniżej 4.8, łącznie przetarg

wpisuję

1,071

(34 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

fifi napisał/a:

Wniosek o zakup,
zaproszenie do negocjacji,
protokół z negocjacji,
ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy (zgodnie z sumieniem bo nie jest obowiązkowe),
umowa,
realizacja robót.

i ogłoszeniu o zawarciu umowy do BZP jak wartość większa niż wynikająca z 4.8

1,072

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

...i tak do tej pory tak myślałem

w przetargach publicznych na stronie 26 jest fragment mówiący ".....dotychczasowe orzecznictwo dopuszcza możliwość  wniesienia wadium  przez dokonanie gotówkowej wpłaty w kasie..... " spotkaliście się z czymś takim??

może

osoba była podmiotem trzecim czy oferent dysponował nią bezpośrednio? jeżeli podmiotem trzeci to na podstawie art 26 ust 3 w nawiązaniu do 22a ust 6 jeżeli nie był podmiotem trzecim to z 26 ust 3