https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych-2/zamowienia-dodatkowe-i-zamowienia-uzupelniajace-w-przepisach-przejsciowych
1,001 2017-11-07 14:28:07
Odp: aneks do umowy po terminie wykonania (5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
1,002 2017-11-07 14:26:27
Odp: aneks do umowy po terminie wykonania (5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
gdzieś czytałem że aneks wznawia umowę
1,003 2017-11-07 14:22:41
Odp: Poleganie na zasobach osób trzecich (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
orzeczenia były chyba w odwrotna stronę
1,004 2017-11-07 08:52:54
Odp: Zaprojektuj i wybuduj (20 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie lepiej zrobić odrębne postepowanie na dokumentacje projektową, a potem na roboty w oparciu o stworzoną dokumentację.
Jak określisz termin wykonania tej części na roboty?
czasami jest za mało czasu na dokumentację i potem roboty
1,005 2017-11-07 07:27:37
Odp: Konsorcjum (56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
chyba pkt c)
1,006 2017-11-07 07:16:21
Odp: Konsorcjum (56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
może tak być, chyba że pełnomocnictwo określa inaczej
1,007 2017-11-06 13:18:12
Odp: art.29 ust. 3a ustawy pzp (13 odpowiedzi, napisanych Inne)
" .....a) wykonywanie pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy, b) wykonywanie pracy pod kierownictwem pracodawcy, c) w miejscu wyznaczonym przez pracodawcę, d) i w czasie przez niego wyznaczonym ...." doszedłem do wniosku że spełnia wymagania i powinien być zatrudniony o umowę o pracę ale czy to da się obronić??
1,008 2017-11-06 11:43:09
Odp: art.29 ust. 3a ustawy pzp (13 odpowiedzi, napisanych Inne)
robię przetarg na dowóz dzieci niepełnosprawnych gdzie jest kierowca i opiekun i co mam wpisać??
1,009 2017-11-06 10:37:48
Odp: art.29 ust. 3a ustawy pzp (13 odpowiedzi, napisanych Inne)
".... Tylko że w tym drugim przypadku to pracownik Zamawiającego bierze na siebie odpowiedzialność ewentualnego nieujęcia zapisów dot. konieczności zatrudnienia na umowę o pracę..." - szczerze to bardziej bym się bał wpisać że jakaś czynność wymaga zatrudnienia a faktycznie może nie wymagać.
1,011 2017-11-02 13:46:39
Odp: elektronizacja zamówień (436 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
chyba trzeba będzie postawić na platformy prywatne bo sie pewnie nie wyrobią chyba że nowa ustawa coś zmieni w terminach
1,012 2017-11-02 10:33:14
Temat: JEDZ (2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
wykonawca chce aby zamawiający udostępnił Jedz w systemie ESPD moim zdaniem może sobie chcieć ale dostać nie musi
1,013 2017-10-26 13:34:08
Odp: Zmiana podmiotu trzeciego (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Miraa, powołujesz się na orzecznictwo przed nowelizacją z lipca 2016 r. gdzie instytucja udostępniania zasobów regulowana była art. 26 ust. 2b ustawy. Ja natomiast pytam o orzecznictwo i interpretację art. 22a. 6 po dniu 04.05.2017 r. - w związku z orzeczeniem TS C-387/14. Przed wydaniem tegoż orzeczenia KIO jednolicie podkreślała, iż posłużenie się podmiotem trzecim na potrzeby i udostępnienie zasobów może mieć miejsce na każdym etapie postępowania, tj. zarówno w momencie złożenia oferty jak i dopiero w odpowiedzi na wezwanie do uzupełnienia dokumentów, wystosowane na podstawie art. 26.3. Wyroki te oczywiście znam i do tej pory tak też postępowałam.
W związku z orzeczeniem TS w sprawie C-387/14 pogląd powyższy zmienił się, tzn. jeżeli wykonawca w ogóle nie przewidywał w swej ofercie posługiwania się potencjałem podmiotów trzecich to nie może powoływać się na ten potencjał na etapie uzupełniania dokumentów.
Natomiast KIO w wyroku 1380/17 (po dniu, w którym TS wydał orzeczenie C-387/14) przyznała rację Z., który nie uznał zmiany wskazanego w ofercie podmiotu trzeciego w wyniku uzupełnienia dok. na podstawie art. 26.3.
Tak więc moje wątpliwości dotyczą możliwości zastosowania przepisu art. 22a ust. 6 pkt. 1 w zakresie ?zamiany? podmiotów trzecich do wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu.
Z treści powyższego wyroku wynika, że W. może posługiwać się potencjałem podmiotu trzeciego, ale jeżeli w wyniku przedstawienia dokumentów w trybie art. 26 ust. 1/2 nie wykaże spełniania warunku udziału w postępowaniu, to w wyniku wezwania w trybie art. 26. 3 nie może wykazać się spełnianiem warunku przy pomocy innego niż wskazanego w ofercie podmiotu trzeciego, a co za tym idzie także nowego zobowiązania. Zdaniem Izby dopuszczenie zmiany podmiotu trzeciego na tym etapie postępowania będzie prowadziło do zmiany treści oferty.
Do tej pory taką sytuację dopuszczałam, po analizie wyroku 1380/17 nie jestem już pewna co do słuszności swoich decyzji.
jeżeli wykonawca przedstawi osobę zgodnie z wymaganiami (np kierownika budowy) a zamawiający stwierdzi że osoba ta nie spełnia warunków i na wezwanie z 26 ust 3 wykonawca przedstawi innego kierownika to jest ok?? tylko dlatego że to jest na etapie wezwań z 26 ust 1 lub 2 a nie do oferty ?? dziwne
1,014 2017-10-26 11:57:27
Odp: gwarancja należytego wykonania (36 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
moim zdaniem liczy sie zabezpieczenie od daty odbioru terminy - 30 i 15 dni to terminy na zwrot "kwota, o której mowa w ust. 2, jest zwracana nie później niż w 15. dniu po upływie okresu rękojmi za wady:.
1,015 2017-10-26 08:24:37
Odp: Odrzucenie oferty/wykluczenie Wykonawcy (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jak najpierw odrzucisz to też się odwoła
1,016 2017-10-26 08:22:28
Odp: gwarancja należytego wykonania (36 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
wg mnie ok
1,017 2017-10-26 08:20:42
Odp: Odrzucenie oferty/wykluczenie Wykonawcy (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
jak są blisko siebie terminy to w na koniec postępowania
1,018 2017-10-26 08:18:19
Odp: gwarancja należytego wykonania (36 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
przecież wam wydłużył zabezpieczenie o 14 dni zakończenie robót 31.03.2018 a zabezpieczenia 15.04 tylkio jedna uwaga zabezpieczenie dotyczy rękojmi a nie gwarancji więc jeżeli nie zrównaliście terminów rękojmi i gwarancji to terminy zabezpieczania są inne niż terminy gwarancji - chyba 5 lat dla robót budowlanych
1,019 2017-10-26 07:36:32
Odp: Punktacja przy jedynej ofercie (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
zawsze nadaję punktacje nawet gdy jest 1 oferta choć jest to bez sensu
1,020 2017-10-26 06:29:14
Odp: kontrola unijna (45 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dzięki za odpowiedzi, żadnej korekty nigdy nie dostałam, a pracuje w zam. od 1997 od słynnej powodzi ... ale jak to mówią wszystko przed nami, może nie doczekam bo kończę pracę zawodową 7.12.2017 roku HURRRRAAA!!!:D
szczęściara (chodzi mi o koniec pracy)
1,021 2017-10-24 10:53:13
Odp: Sumowanie doświadczenia (30 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
raczej do doświadczenia
1,022 2017-10-24 10:50:15
Odp: Sumowanie doświadczenia (30 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
raczej bym nie stosował zdolność finansowa bym łączył
1,023 2017-10-24 10:45:59
Odp: Szacowanie wartości zamówienia części unieważnionej (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
ja bym zrobila 4.8. lub 6a
nie wierzę ![]()
1,024 2017-10-24 09:32:43
Odp: unijne (39 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
co nie znaczy że jest źle ![]()
1,025 2017-10-24 08:50:30
Odp: unijne (39 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
jo napisał/a:ogłaszasz 4 części, dwie realizujesz dwie unieważniasz, na realizowane już nie patrzysz, szacujesz tylko dwie unieważnione i potem wybierasz tryb po ponownym szacowaniu
robiles tak w postępwaniu z dofinansowaniem i po kontroli wszystko ok? mam malo czasu i taką sytuacje ze 2 z 4 czesci zostaly uniewaznione i byloby bardzo na reke oglosic to w BZP a nie unijnym jak szło pierwotnie zamówienie na 4 czesci
jesdli tak to kiedy wszczac tkaie postepowanmie,po podpisaniu umow na te 2 wybrane czesci czy moge jeszcze przed podpisaniem umow?
nie było to z unijnych i nie było kontrolowane przez RIO


