2,376

(25 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ja wysyłam fax z notką, iż sorry ale oferta wpłyneła po terminie wiec zostanie odesłana po upływie terminu na protest. Po tym terminie odesłałbym też "wadium" - cudzysłów nie jest przypadkowy smile

2,377

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

danaug napisał/a:

po pierwsze nie morzesz ogłosić przetargu - brakuje ci 2.000

Może ogłosić smile

2,378

(29 odpowiedzi, napisanych Inne)

Historia zna takie przypadki wink

No ja też samorząd a pytanie stąd że napisałaś że u Ciebie jest nieco inaczej i za bardzo nie wiem co masz na myśli

danaug napisał/a:

Ps. u mnie jest nieco inaczej nie jestem "budżetówką" - samorząd

Tzn jesteś samorząd czy inny podmiot?

2,381

(29 odpowiedzi, napisanych Inne)

Maarta napisał/a:

W piatek zamieściłam ogłoszenie i do tej pory nie dostałam potwierdzenia zamieszczenia, na portalu tez nie mogę go znaleźć.

Jeśli masz możliwość to poszukaj ogłoszenia wieczorem - o tej porze serwer chodzi tak jak powinien w dzień...

danaug napisał/a:

a po co się upierasz przy podawaniu dwóch kwot, to i tak nie ma znaczenia,

Skoro to nie ma znaczenia to które części rozstrzygniesz jeśli np. masz w postępowaniu 3 części i ceny każdej z tych części są zbliżone a na wszystkie 3 nie masz pieniędzy. Robisz losowanie czy rozstrzygasz "właściwe" ? wink

Well, Blue Book s.226 pkt 6 - w przypadku ofert częściowych zamawiajacy nie ma obowiązku podawania kwot jakie zamierza przeznaczyć na częsci zamówienia ...
Może kierownik ma racje big_smile (ja pozostaje przy swoim  wink )

Wystarczy ustawa - art. 93.2  w zw. 93.1.4

2,385

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie sumujesz smile Poza tym ciężko sobie cokolwiek ustalać bo zamówienia dodatkowe są z założenia nieprzewidywalne wink

Yogi napisał/a:

Wzywać do uzupełnienia nie będę, żądałem wykazania 5 usług w ostatnich 3 latach, a dostałem 3. Moim zdaniem to nie jest błąd (błędem jest brak pieczątki, brak podpisu, a nie niekompletny wykaz).

Oczywiście zrobisz jak zechcesz, w dobrej wierze proponuje to jednak przemyśleć...
W Red Booku (następcy Blue booków) UZP sugeruje wezwać i ja sie z tym zgadzam

Link do red booka: http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/edukacja/publikacje-uzp/komentarze/

Zwolennikom wykluczenia bez wzywania do uzupełnienia polecam zdanie UZP w tej sprawie: http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/za142aczniki/Odpowiedzi%20na%20pytania%20miast%20organizatorow%20EURO%202012.pdf s. 30 i następna

Jest tam również opinia UZP na wiele innych tematów - w tym wszczynanie postępowania bez zabezpieczonych środków jako "niezgodne z prawem". Miłej lektury...

Wzywasz do uzupełnienia - nie ma dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku

2,389

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lolilap napisał/a:

widze ze masz dzisiaj dzien smile

Kurde pół konia i królestwo za interpretacje powyższego wink
A ad rem - wpisz sobie 1 wpisz sobie 0 - wsio ryba jak dla mnie.
Póki co koniec - roboty na 16 mln ojro i dostawy na 3 mln ojro czekają wink
Bye

2,390

(15 odpowiedzi, napisanych Wadium)

jacek0707 napisał/a:

Poprostu słyszałem to na szkoleniach prowadzonych przez "znane nazwiska".

O widzisz, czyli ten obowiązek wynika ze szkoleń... Ja sie zgadzam, że jak ktoś mi przyśle fax z info że pobrał siwz z internetu i jest uczestnikiem postępowania  lub wniósł wadium (w trybach "niezapraszanych") to należy go zawiadamiać o zmianach siwz ale w życiu bym tego nie ujął w tak kategoryczny sposób że jest to ustawowy nakaz bo ustawa wcale tak nie stanowi, a jedynie jest to sposób jest jej interpretowania (wykładni). Ot kwestia precyzji sformułowania, tyle.

2,391

(15 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tak właśnie myślałem... big_smile

2,392

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nic to nie zmienia smile

2,393

(15 odpowiedzi, napisanych Wadium)

jacek0707 napisał/a:

wręcz jest to ustawowy nakaz.

wyrażony w przepisie art. .................. ?

2,394

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Zarządzenie zmieniające albo nowe zarządzenie uchylające poprzednie

2,395

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uważam, że nie masz komu sprawdzać warunków udziału bo wszystko co zostało złożone jest nieważne bo podpisane przez osobę nieumocowaną...
Dla mnie punkt wyjścia stanowi umocowanie do czynności ale... szanuje Twoje zdanie smile

Ps. To co piszesz o etapowaniu (kolejności) sprawdzania ma miejsce wyłącznie w postępowaniach 2etapowych np PO. W PN chociażby wszystko sie dokonuje jednocześnie i decyzje o wykluczeniu/odrzuceniu ogłaszasz w tym samy czasie.

2,396

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lolilap napisał/a:

w przypadku gdy oferta zostala odrzucona tak jak mowisz, wykonawca teoretycznie wnosi protest i "arbitraz". myslisz ze moze sprawy nie wygrac o zla podstawe prawna???

Myśle, że odrzucam oferte jeśli jestem przekonany co do konieczności jej dorzucenia. Tu nie mam cienia wątpliwości.

lolilap napisał/a:

oczywiscie bedzie to skutkowalo ponowna ocena i podaniem prawidlowej podstawy... tak teoretycznie...? ale arbitraz przegrany?? czy nie??

Jeżeli nie ma podstawy do odrzucenia to o jakiej innej prawidłowej podst. mówisz? Dasz ciała z odrzuceniem (cały czas mówimy o przypadku z pełnomocnictwem) bo sie okaże np., że facet był w krsie tylko nie zauważyłeś to sie skonczy rzeczywiście przegraniem, powtórzeniem oceny ale taka sytuacja nie ma nic wspólnego z omawianym przypadkiem - chyba że masz co innego na myśli a ja Ciebie nie rozumiem to możemy jeszcze chwilke sie poznęcać nad klawiaturą.

2,397

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Widze, że niektórzy zamawiający prowadzą postępowanie od ...., od końca niech bedzie. Ja natomiast (i jak widze nie tylko ja) najpierw sprawdzam czy oferta jest należycie podpisana - jeśli nie cała reszta mnie nie interesuje bo jest BEZPRZEDMIOTOWA. Ponadto pozwole sobie zwrócić uwage, że jak kopia nie jest należycie poswiadczona to sie wzywa do uzupełnienia. Tu sie nie wzywa bo oferta podlega odrzuceniu. Koniec kwestii z mojej strony.
Ps. Jeśli ktoś ma taką potrzebe to niech wyklucza... wink

2,398

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

UZP wink

2,399

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Co to znaczy uzupełnić siwz? SIMAP tak ma, że data składania ofert nie może być identyczna z datą dostępu do siwz - ta musi być choćby o dzień wcześniejsza

Tfu, bzdura, oczywiście w formularzu oferty żądam wskazania części którą chcą podzlecić a nie wskazania podwykonawcy. Tak wiec Radox u mnie nie tak samo (choć uzasadnienie napisałem dobre to cytat do bani sad )