1,826

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Problem tyczył możliwości składania ofert z ceną wyrażoną w EURO i to starałem sie wyjaśnić. Co do rozliczania zezwolenie jest oczywiście konieczne - ale to było raczej dodatkowe info dla pytającego. smile

Troche nie rozumiem?
Czy te przetargi dotyczą 1 inwestycji? Jeśli tak to dlaczego 2 przetargi?

Aaaaa, niestety nie mam wiec nie widziałem - namiar ktoś podał na forum - ja tylko podałem dalej. Prenumerate Doradcy wyżebrałem na ten rok... yikes
Widziałem natomiast pkt 3 komentarza do art. 181 w Blue Booku tongue

1,829

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pozostaje mi tylko serdecznie Ci współczuć co niniejszym czynię.

Na której stronie bo nie jarze?

Jeżeli ktoś z Państwa wykaże mi, że naruszam art. 32.2 udzielając zamówienia na część o wartości 5 tys na podst. 4.8 jako jedyną pozostałą z 15 części o łącznej wartości 100 tys euro to gratuluje wink. Szanuje Wasze zdanie ale w tym przypadku sie z oponentami nie zgodze - z resztą tyle razy już temat był wałkowany i wciąż wraca jak bumerang i wciąż zdania są podzielone smile. Pozostając nieugiętym odsyłam jeszcze tutaj. Miłego dnia życze szczególnie nadgorliwcom tongue

1,832

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

marian napisał/a:

A ja nadal nie mam dość.

wink

marian napisał/a:

Czy możesz podać jeszcze jak wyglądał w takim razie zapis w umowie dotyczacy płatnośći????

Podobnie do zapisu z SIWZ tyle, że powiększony o nazwe wykonawcy i numer rachunków - tego mam neadzieje ode mnie nie oczekujesz wink

marian napisał/a:

Gdzie to jest wyraźnie napisane, że zamawiający może dopuszczac składanie ofert w Euro w zam. publ.

A gdzie jest napisane, że nie może? Ja widze przepis, iż obligatoryjnym kryterium jest cena a nie cena wyrażona w złotych

1,833

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Np w taki sposób
kryteria oceny:
- cena producenta na dzień X
- opust stały wyrażony w % lub w złotych od ceny producenta

Rozliczenia - cena producenta na dzień dostawy minus opust stały wynikający z oferty.

Ja również, a rolbe to sugeruje porządnie opisać bo można wylądować na arbitrażu   - wiem co mówie wink

madziulek napisał/a:

i jasno  wink smile

Można dyskutować wink ale sprzeczać sie nie mam zamiaru smile

Też ładnie smile

Grami -> jak masz to zajrzyj a jak nie masz to spróbuj dotrzeć do Zamówienia Publiczne Doradca 12/2006, s.19 Ponoć tam coś znajdziesz.

Grami poszukamy - jak znajdziemy to sie odezwiemy wink
Madziulku -> i vice versal tongue) smile

Mógłbym podać tylko namiar na własną opinie - na tym forum wyrażoną ale to pewnie za mało tongue

1,840

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie wiem co więcej moge napisać - może przykład z SIWZu na potężny przetarg z wykonawcami międzynarodowymi? smile

Rozliczenia
1. Wszelkie rozliczenia związane z realizacją zamówienia publicznego, którego dotyczy
niniejsza SIWZ dokonywane będą w EURO.
2. W przypadku Wykonawcy mającego siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej ? płatności będą dokonywane na złotówkowy rachunek bankowy Wykonawcy w wysokości równowartości wynagrodzenia EURO przeliczonego po kursie kupna banku Zamawiającego obowiązującego w dniu transferu środków z banku Zamawiającego, z którego dokona się płatności lub w EURO na wskazany przez Wykonawcę rachunek dewizowy otwarty w EURO. W przypadku Wykonawcy, który ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej - płatności będą dokonywane w EURO na rachunek bankowy Wykonawcy otwarty w EURO.

Ja licze od szacunku bez uwzględniania uzupełniających -> czyli od wartości szacunkowej zamówienia odejmuje szacunek uzupełniających i to przyjmuje jako wartość zamówienia podstawowego o której mowa w 67.1.6. RIO widziało, NIK widział - nikt sie nie czepiał ale że przepis jest daleki od jasności to fakt

1,842

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Żeby była jasność - możliwość złożenia oferty z ceną w EURO trzeba przewidzieć w siwz i wskazać sposób przeliczania na złotówki jeśli rozliczenie ma być w złotówkach. Ja miałem na myśli tylko możliwość dopuszczenia składania ofert w euro jako zgodny z prawem - nic wiecej

1,843

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta w euro a rozliczanie w euro (umowa) to 2 różne kwestie jak dla mnie. Pierwsza jest zupełnie legalna (bez związku z 358 KC) a druga dopuszczalna choć tu prawo dewizowe wkracza

1,844

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Znam zasade walutowości - ale o ile dobrze pamietam prawo dewizowe przewiduje instytucje indywidualnego zezwolenia dewizowego

1,845

(6 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

zamawiaczka napisał/a:

Czy do Komisji można powołac kogokolwiek czy jednak powinien być to pracownik firmy.

Ustawa nie ogranicza składu komisji do pracowników zamawiającego. Tak jak pisze Piotrek może być to każda osoba gwarantująca obiektywność, której wiedza jest pomocna czy wręcz niezbędna zamawiającemu

1,846

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zamawiaczka napisał/a:

można dopuscić składanie ofert w euro ale nie można podpisać umowy w euro.

Dlaczego ? - pytam o pogrubiony fragment

1,847

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moje zdanie masz tutaj

Ważniejsze w jakim sensie? WR jest dopuszczalna z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze. Jeśli więc warunki techniczne pozwalają (a czytając prawo energetyczne taki wniosek sie nasuwa) to nie ma mowy o przyczynach technicznych uzasadniających wolną ręke.
Czy rzeczywiście te możliwości techniczne już są to ja pojęcia nie mam bo gdyby wziąć przez analogie początki obowiązywania przepisów dających możliwość zmiany operatora telefonicznego z zachowaniem numeru to pewnie ich nie ma wink

1,849

(4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Może pomyłka po prostu a może to pismo wcale nie jest take mądre wink . Oferty orientacyjne występują w dynamicznym systemie zakupów

Skoro dostawców teoretycznie może być wiecej to nie ma przesłanki do zastosowania WR