Nie tak "od sobie" bo i ZP i projekty zatwierdza kierownik zamawiającego przed wszczęciem - przynajmniej u mnie wink .
Co do kwoty to miałem na myśli inwestycje ujete w planie wieloletnim i w takim przypadku podaje, że na całość zamierzamy przeznaczyć X z czego Y w bieżącym roku i tyle.

1,802

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

agaj napisał/a:

doszłam do wniosku, że nie podzieliłam zamówienia żeby uniknąć przetargu (bo był :-)),

Ot co smile

sinek napisał/a:

(Czyżby wystarczyło samo ZP-2?)

U mnie wystarcza ZP-1 lub ZP2 z projektem siwz i ogłoszenia -  ale wnioski o wszczęcie są dosyć często spotykane. Jak masz w procedurze tak robisz.

danaug napisał/a:

Dzięki - ale z czego wnioskujecie że likwidują zoc - w tym projekcie nic nie znalazłam, chyba nie chodzi Wam o art. 5

Zmiana 22ga na 5 stronie, art. 5 to inna ustawa zupełnie

Ad. 1 - na całe zamówienie, nie przeznaczył tylko zamierza przeznaczyć
Ad. 2 - wniosek o wszczęcie postępowania ? rozumiem że to z procedury wewnętrznej ? Jeśli tak to chyba procedura mówi co należy podać - moim zdaniem tylko szacunkową

tutaj

No tak właśnie podejrzewałem, że kto jak kto ale Ty to bedziesz rozpaczał po ZOC smile . Projekty są po to by je zmieniać. Głowa do góry wink

1,808

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferte przyjąć a co do SC to jest tak, kiedyś ZA był orzekł że oferta SC to co prawda oferta wspólna ale pełnomocnik (jego ustanowienie) nie jest konieczne bo wynika z ustawy (KC) i nie ważne kto ze wspólników podpisuje oferte - tu jest jednak problem skąd zamawiający ma wiedzieć, że rzeczywiście jest to oferta w imieniu SC skoro ani pełnomocnictwa ani umowy (która mogła to regulować odmiennie niż zasada z 866 KC) do oferty nie dołączono a ani jedno ani drugie do oferty dołączone zostało. Efekt -> pachnie odrzuceniem oferty bo ani jedno ani drugie uzupełnieniu nie podlega.

1,809

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ha, w kolekcji osobliwości mam takie, gdzie błędy w kosztorysie przy rozliczeniu ryczałtowym skutkowały odrzuceniem oferty bo kosztorysy miały służyć do rozliczania ewentualnych zamówień dodatkowych big_smile

mila napisał/a:

Witam,
co piszecie jak dostajecie faturę do opisu.

Piszemy to co wynika z umowy - czyli podst. prawną zawarcia umowy (art.4 pkt 8, 67.1.... itd) kwota faktury nie ma tu żadnego znaczenia

Stosuje sie to co chcą szefowie czyli tworzy sie regulamin zamówien do 14tu tys ojro. Wzorcowy zamieścił Piotrek tutaj . Ja mam dosyć podobny choć kwoty i struktura organizacyjna inna - no ale to zrozumiałem bo zamawiający są różni.

1,812

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

A UZP tak sie starało pomóc: klikamy i czytamy

1,813

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Protestem bym sie nie przejmował. Przy cenie ryczałtowej błędy/pominięcia w kosztorysie są bez znaczenia. Oddalając ewentualny protest dałbym wykonawcy do poczytania wyroki arbitrów np. 0- 2407/06, 2702/06 - to go z pewnością uspokoi big_smile .

1,814

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

marcin napisał/a:

przy cenie ryczałtowej,  wykonawca pominął pozycję w kosztorysie, czy jest to podstawa do odrzucenia oferty?

Nie

1,815

(1 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

wiktor napisał/a:

czy nie ogranicza to możliwości łączenia się w konsorcjum?

To zależy - jeżeli przedmiotem zamówienia jest wyłącznie sprzątanie to nie ogranicza. Nie wiem jaki cel ma konsorcjum w tym przypadku - czy jedna firma ma za mało pracowników do sprzątania czy też zakres zamówienia jest szerszy niż sprzątanie. W tym drugim przypadku podmiot wykonujący pozostałą część zamówienia (poza sprzątaniem) nie musi mieć zezwolenia na sprzątanie skoro tego wykonywał nie będzie. W pierwszym przypadku zezwolenie jest konieczne. W styczniowym DORADCY jest fajny artykuł na temat spełniania warunków przez konsorcja. Polecam

W SIWZ w opisie przedmiotu zamówienia i we wzorze formularza ofertowego, żeby wiedzieć ile za poszczególne artykuły sobie życzą
wink

Jeśli przez zapotrzebowanie rozumiesz rodzaje i ilości materiałów to nie bardzo widze możliwość ich niepodawania.

1,818

(1 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Mówisz i masz: http://www.actuarius.pl/orzecznictwo.php

1,819

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja natomiast zgadzam sie z Norą w całej rozciągłości tongue

1,820

(27 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A gdyby termin wykonania stanowił kryterium oceny ofert a ja bym nie "dotykał" terminu końcowego? smile

1,821

(27 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

TB jakie kłopoty? Jeśli mam zamówienie na usługe prtojektową i zapisałem że usługa ma być wykonana w terminie od 1 stycznia 2008 do 30 maja 2008 a z przyczyn jakichśtam umowe zawre 10 stycznia to o jakiej wadzie mówisz skoro termin wykonania umowy nie upłynął i tym samym nie mamy sytuacji z art. 387 KC ?

1,822

(27 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

slonko napisał/a:

usługa autobusowego transportu

No to raczej nie ustoisz tego postępowania...
0-246/05, 0-2043/04 do przeczytania.

Gdyby to był inny typ usługi (o charakterze nieciągłym) to myśle, że dałoby sie obronić.

1,823

(27 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A kto mówi o zawieraniu umowy przed upływem terminu na wniesienie protestu? Zupełnie o co innego mi chodzi ale nie bede wróżył z fusów póki autorka sie nie wypowie co do przemiotu zamówienia

1,824

(27 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Slonko czy myślisz, że jak napiszesz jaka to usługa to ktoś Cie namierzy? wink Piszcie ludzie precyzyjnie jak chcecie pomocy smile
Nie wiem jaka to usługa wiec odpowiem stosownie do pytania. Być może jest wada z 93.1.7 a być może jej nie ma - to że termin rozpoczęcia zacznie biec przed możliwością zawarcia umowy nie w każdej sytuacji musi oznaczać konieczność unieważnienia...

1,825

(27 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

slonko napisał/a:

Chciałam spytać czy mogę unieważnić postepowanie na podstawie art. 93 ust. 7  - w przypadku gdy otwarcie ofert jest w dniu 27.02., a umowa zgodnie ze SIWZ ma obowiązywać od 1.03.

Co jest przedmiotem zamówienia ?