901

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

cih napisał/a:

gdy, ktoś złoży mi załącznik numer 1 z błędną datą 15.04.2008r. mogę to w sumie potraktować jako oczywistą pomyłkę pisarską ?

Nie za bardzo, przedłuż o 1 dzień i spokój

Martusia29 napisał/a:

tylko tych, którzy złożyli mi oferty na cz. 3

Tak właśnie

madziulek napisał/a:

to dotyczyło mnie w sobote po 15 tongue

Dało sie zauważyć tongue

Ps. Cóż za jednolitość poglądów uczestników podyplomówki big_smile

madziulek napisał/a:

sprzet niedostępny powszechnie

A jaki to jest "niedostępny powszechnie"? smile

905

(22 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Ja bardzo cenie pana mecenasa ale to nie zabrania mi mieć własnego zdania wink

906

(22 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

agataanna napisał/a:

a to że wg pana mecenasa, protesty odrzucone też dajemy na strone, nawet taki, który zostanie wniesiony w dniu zawarcia umowy yikes

Agatko ale to absolutnie z Twojej wczorajszej wiadomości nie wynika tongue

907

(19 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Niech bedzie że nie wink

pipi67 napisał/a:

Przy ZOC trudności interpretacyjne występuja przy określeniu "powszechnie dostępne".

To ja poprosze definicje "ustalonych standardów" bo "powszechnie dostępne" nie jest dla mnie problemem.

909

(19 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Eeeeee, to nie moje forum żebym zapraszał kogo chciał to raz. Dwa  - na innym forum (na którym byliśmy z Piotrkiem) zrodził sie pomysł nowego stąd ten personalny zwrot. Trzy - na nowym wszyscy są mile widziani i niektórzy (stąd) sie zarejestrowali bez osobistego zaproszenia - w tym Ty jak mi sie wydaje wink wiec nie wiem skąd taka ( sad  ) mina.

A warunki udziału dla tej części jak określisz po ogłoszeniu ?

911

(19 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

agataanna napisał/a:

Marko, "grupa wzajemnej adoracji", a tak Cię lubiłam!!! tongue

Możesz sprecyzować zarzut Agatko?

912

(22 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

agataanna napisał/a:

mecenasowi Z.Pawlakowi z Przetargów Publicznych - tak!!!! możecie sprawdzić.....
........mec. Zbigniew Pawlak - radca prawny, jeden z najlepszych specjalistów zamówień publicznych w Polsce, związany z zamówieniami publicznymi od 1995 roku, specjalizujący się w szczególnie trudnych zagadnieniach, ekspert firm odgrywających dominującą rolę na rynku zamówień publicznych, doskonale zorientowany zarówno w specyfice funkcjonowania zamawiających jak i oferentów.

Ale o co caman... Co pan mecenas ma do tego topicu... lol

Kate_o napisał/a:

zastanawiam się nad tym, czy przypadkiem nie powinien postarać się o dokumenty formalne wystawione przez właściwy organ sądowy lub administracyjny.

Art. 26.4 lub telefon do ambasady/konsulatu

Ja żartowałem hmm

Miras pozostaniemy przy swoich zdaniach - formułki Madziulka juz nie powtórze bo forbidden tongue .
DKO -> jeśli odrzucasz za "niespójność" oferty to możesz i dopisać tą wizje lokalną. Efekt taki sam wink .

MIRAS napisał/a:

1. Otóż to...

Skoro z tym sie zgadzasz to czegoś nie rozumiem.
Brak zastrzeżenia w siwz ze strony zamawiającego pozwala wykonawcy na wszystko w tym względzie (po nowelizacji wprost), czemu zatem chcesz karać wykonawce który nie określił sie w tym względzie a Ty nie wskazałeś zakazanych do podwykonawstwa kawałków skoro to tylko zamierzenie wykonawcy a zgoda Twa wymagana bedzie do zatrudnienia konretnego podwykonawcy przy RB? smile

MIRAS napisał/a:

Dla zamawiającego zawsze powinno miec znaczenie, kto bedzie wykonywał zamówienie - czy wykonawca sam (zasada), czy przy korzystaniu z pomocy podwykonawców (odstepstwo). Istotne jest, ze zamawiajacy bedzie mial, fakt ze ograniczony, wglad w sposob wykonywania zamowienia ...

Jeśli jest to dla zamawiającego szczególnie istotne to czyni stosowne zastrzeżenia w siwz w kwestii podwykonawstwa, a w przypadku RB jest jeszcze Kodeks Cywilny.
Ps. Mam nieustanne wrażenie, że nie kończysz swoich wypowiedzi przez te kropki na końcu lol

Na podst 26.3 skoro jest to niezbędne zamawiającemu oświadczenie a będzie ono zamawiającemu niezbędne jedynie w sytuacji gdy zamawiający zastrzegł jakąś część jako zakazaną do podwykonawstwa. W pozostałych sytuacjach oświadczenie jest bezprzedmiotowe.

MIRAS napisał/a:

Jezeli zażadales zgodnie z pkt. 1 i 2, a wykonawca nie wskazał - to nie masz wyboru pozostaje odrzucenie...

Nie zgodze sie. Jeśli nie wskazał to przyjmuje że nie będzie korzystał lub wzywam do uzupełnienia oświadczenia.

920

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

piuter napisał/a:

uczestniczyłem w rozprawie w UZP.

Dasz sygnature? Dodałbym sobie do działu osobliwości big_smile

Z całym szacunkiem ale co Ciebie obchodzi czy wykonawca zrobił wizje czy nie? Nie zrobił, wycenił w ślepo - jego problem wiecej kasy nie dostanie. Skąd założenie że oferta nie odpowiada SIWZ? Wizje należy jak najbardziej zalecać, ale odrzucać oferte z powodu niedokonania to bezprawie.

DKO76 napisał/a:

W złożonych ofertach wykonawca nie wpisał terminu dokonania wizji (zostawił puste miejsce). Według mnie to podlega odrzuceniu na podstawie 89.1.2 bo jest niezgodna z SIWZ przecież nie mogę wezwać do uzupełnienia a nie spełnili warunku określonego w SIWZ  nakazującego obowiązek dokonania wizji.

Chyba żartujesz, jeśli coś tu jest nie tak to warunek dokonania wizji i jej udokumentowanie w ofercie.

http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/nowelizacja-dziennik-ustaw

924

(19 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

http://actuarius.pl/forum/index.php

925

(19 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Nie, o forum Janosika jak alternatywe dla bizzona