madziulek napisał/a:

obecnie art 6a moze spowodowac szacowanie zamowienia w taki sposób aby zaistniala mozliwośc zastosowania 6a.

Przecież po to jest ten przepis żeby z niego korzystać, moge sobie dzielić zamówienie jak chce, tyle że max 20 % zrobie nawet i poza ustawą a reszte i tak musze zamówić w procedurze dla pełnej wartości. Nic tu złego nie widze smile

877

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Na poezji sie nie znam, o zamówieniach coś tam wiem. No ale nic na siłe.

878

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Szkoda

Ok, wytłumaczcie mi jak Abel krowie na czym polega problem - najlepiej na przykładzie - jak to zamawiający może to zamataczyć?

MIRAS napisał/a:

Poparłbym Cie Madziu

Madziulek zmieniłaś imie ? wink

madziulek napisał/a:

ale spójrz z jednej strony 32.2 zakazuje dzielenia z drugiej 6a dopuszcza ,

Madziulku, 32.2 i 32.4 są zasadami a 6a wyjątkiem od zasady z 32.4. Ja nie wiem w czym tu problem i jakie demoniczne wykorzystywanie masz na myśli tongue (chyba, że zbaczamy z PZP wink ). Poza tym przepis 6a mówi że zamawiający może stosować - Pani mecenas wyjaśniać tego nie musze - to raz smile, dwa - powstała (jak widze) koalicja  nadgorliwców może postępować wg obecnych zasad tongue

882

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Prosze uprzejmie. Warunek brzmi - ubezpieczenie na sumę 2 mln złotych. Na potwierdzenie spełniania warunku wykonawca ma złożyć polisę lub inny dokument ubezpieczenia (zgodnie z rozporządzenie w sprawie dokumentów...). Co musi zawierać polisa lub dokument ubezpieczenia określa art. 141 ustawy o działalności ubezpieczeniowej.

883

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Promesa nie jest dokumentem ubezpieczenia

Furtka w wysokości 20% ? wink Pachnie demonizowaniem smile

madziulek napisał/a:

nie uważacie ze ten nowy art.6a  stoi w sprzeczności z art 32.2 i 32.4 ?

Nie uważacie smile 6a jest wyjątkiem od zasady z 32.4 i po pierwsze trzeba spełnić łącznie obie znane wszystkim przesłanki, po drugie tylko w zakresie 20 % zamówienia. W praktyce ten przepis ogromnego zastosowania nie znajdzie, a tam gdzie znajdzie to pomoże smile

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=2781 tu pani Madziulku tongue

887

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Dlaczego milcz, chętnie poznam zdanie Mirasa - może burza a może tylko wielka chmura i mały deszcz wink

888

(9 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Uuuu, długo zwlekasz z tym pierwszym razem tongue . No ale może to być równie dobrze efekt perfekcyjnie prowadzonych postępowań, braku pieniaczy itp wink

889

(9 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Nie byłaś nigdy na rozprawie jako pełnomocnik?    neutral

rado_77 napisał/a:

klasyczna zasada "szyszki w d...e" ani jej wyciągnąć ani popchnąć.

Dobre big_smile , wg mnie nie masz innego wyjścia jak zapłacić wykonawcy, chyba że chcesz mieć w perespektywie 2 sprawy w sądzie

891

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie dla sztuki Danaug tylko dla zgodności z ustawą

W tej chwili absolutnie nic, w chwili ujawnienia sie podwykonawcy i owszem.

rado_77 napisał/a:

Nie mogliśmy go nie uznać

Dlaczego ? 356 par. 1 KC

No właśnie by zmieniało gdybyście nie uznali podwykonawcy

Apollo napisał/a:

1. W trakcie rekrutacji uczestników szkolenia okazuje się, że Wykonawca ma problem ze skompletowaniem grupy szkoleniowej w jednej z miejscowości, którą wskazał
w ofercie jako jedno z miejsc przeprowadzenia szkoleń. W efekcie zwraca się do Zamawiającego o wyrażenie zgody na przeprowadzenie szkolenia w innej miejscowości, w której nie będzie problemu z naborem.
2. Czy Zamawiający może wyrazić zgodę na zmianę miejsca przeprowadzenia szkoleń pomimo faktu, że w ofercie widniała miejscowość X a teraz szkolenia miałyby się odbyć w miejscowości Y????

A co SIWZ na to, przedmiotem były szkolenia czy szkolenia w miejscowości X a może jeszcze coś innego?

rado_77 napisał/a:

okazało się, że Wykonawca wziął Podwykonawców o czym nie poinformował Zamawiającego,  w końcu Zamawiający sam się dowiedział.

I co zrobił zamawiający jak już sie dowiedział ??
Jeśli zamówieniem są roboty budowlane to zgodnie z KC zamawiający ma wyrazić zgode na udział podwykonawcy. Jeśli zamawiający powziąwszy wiedze o  funkcjonowaniu podwykonawców przyjął to do wiadomości to może mieć problem.

SN (III CZP 6/08)

Do zgody wymaganej przez art. 6471 § 2 i 3 k.c. nie stosuje się art. 63 § 2 k.c. Zgoda ta może być wyrażona przez każde zachowanie, które ujawnia ją w sposób dostateczny (art. 60 k.c.); niezależnie od tego zgodę uważa się za wyrażoną w razie ziszczenia się przesłanek określonych w art. 6471 § 2 zdanie drugie k.c.

897

(9 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Agatka pogadaj z szefostwem niech Ci dadzą reprezentacje przed KIO na zlecenie i sobie dorobisz big_smile

Wydatki zeszłoroczne (lub z 12 ostatnich miesięcy) + wskaźnik inflacji.

899

(6 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

To w sumie zależy od regulaminu. Moim zdaniem nie jest zadaniem komisji wnioskować o zwiększenie środków. Komisja ma przedstawić kierownikowi stan faktyczny i zwrócić się o decyzje czy kierownik ma możliwość zwiekszyć czy nie.

900

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

38.6, nie musisz korygować ogłoszenia