Za wiele to ja raczej nie pomoge bo nic takiego nie zamawiam a czasu sie zagłębiać zbytnio w temat nie mam. Tak na szybko:
art 22.1.1
A jaka ustawa wymaga autoryzacji ?
czy 22.1.2?
Tu musiałbys od osób żądać ale jakoś mętnie to widze....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Za wiele to ja raczej nie pomoge bo nic takiego nie zamawiam a czasu sie zagłębiać zbytnio w temat nie mam. Tak na szybko:
art 22.1.1
A jaka ustawa wymaga autoryzacji ?
czy 22.1.2?
Tu musiałbys od osób żądać ale jakoś mętnie to widze....
Pewnie, że tak.
uwazam ze - celem spelnienia zapisow art 7 - wykonawca pownien miec prawo do dokonania wyboru lub chociaz powinien zostac o tym poinformowany
Albo ja Ciebie nie rozumiem, albo Ty nie rozumiesz o czym piszesz...
Jeżeli bieg terminu związania ofertą ulega zawieszeniu w zw z protestem to o jakim wyborze wykonawcy Ty mówisz (czy też informowaniu) ?
Wykonawca jest związany swoją ofertą czy tego chce czy nie i nie ma tu nic do gadania...
Wybór wykonawca ma natomiast w sytuacji gdy zamawiający PROSI o zgode na przedłużenie terminu związania - i wtedy albo sie ZGADZA - albo sie NIE ZGADZA
laczycie ze soba telefonie komorkowa ze stacjonarna przy szacowaniu wartosci zamowienia?
Nie, ale faktycznie spotykam łączących choć bardziej robią to (jak sami mówią) ze strachu niż z przekonania
Jeżeli same dokumenty potwierdzające wykonanie usług są ok, to data wykazu nie ma znaczenia.
To jest oczywistością, nie było natomiast oczywistością dla mnie o co chodzi autorce ale widać tylko dla mnie ![]()
Nie rozumiemy (Marko) pytania ![]()
Loli - nie ma żadnego przedłużania terminu związania !!! Termin stoi z mocy prawa bo wpłynął protest. Jeszcze raz apeluje o to co napisałem na początku wątku - nie mylmy pojęć co innego zgoda na przedłużenie TZO (i wadium w konsekwencji) w wyniku wniosku zamawiającego co innego przedłużanie ważności wadium w przypadku zawieszenia - o tym drugim jest ten topic i o tym drugim jest ten wyrok
To może jeszcze prościej spytam bo widze, że coś jest niejasnego wciąż...
W wykazie wykonanych usług (bo ten był uzupełniany) nie ma innej daty ani adnotacji że wykoanwca spełnia warunki nie "później niż w dniu składania ofert".
Mówisz o dacie "wykazu" jak takiego czy też mówisz o datach usług w nim wymienionych
W ocenie składu orzekającego Izby, skuteczność przedłużenia wadium należy
odczytywać tak sam, jak skuteczność wniesienia wadium, tj. jako obowiązek dopełnienia czynności faktycznych, fizycznych, nie zaś jako obowiązek polegający na złożeniu jakiegokolwiek oświadczenia. Samo oświadczenie wykonawcy o przedłużeniu ważności wadium złożonego w formie gwarancji, w sytuacji nie złożenia dokumentu, który to wadium w istocie stanowi, byłoby bez znaczenia dla skuteczności wniesienia wadium. Z drugiej strony nie złożenie żadnego oświadczenia, w sytuacji złożenia dokumentu gwarancji przesądza o skuteczności wniesienia wadium.
Zasadnym jest powołanie się w tym zakresie na przepis art. 85 ust. 4 ustawy Pzp w brzmieniu obowiązującym przed wejściem w życie nowelizacji z dnia 4 września 2008 r., który ma zastosowanie do przedmiotowego postępowania, ze względu na jego wszczęcie ogłoszeniem z dnia 14.10.2008r. Ustawodawca jedynie w przypadku przedłużenia okresu związania ofertą wymaga zgody (oświadczenia) wykonawcy. Brak wymogu udzielenia takiej zgody w przypadku przedłużenia okresu ważności wadium potwierdza, że w tym zakresie żadne oświadczenie wykonawcy nie jest wymagane.
Dlatego też, w ocenie składu orzekającego Izby, wezwanie zamawiającego z dnia
23.12.2008r., w sytuacji, gdy obaj wykonawcy złożyli wadium w formie pieniądza, nie było konieczne. Sam fakt wystosowania takiego pisma przez zamawiającego nie może stanowić o zmianie skuteczności wnoszenia i przedłużania wadium odpowiednio do jego formy, a tym samym nie może wywoływać negatywnych dla wykonawców konsekwencji, poprzez wykluczenie ich z udziału w postępowaniu. Innymi słowy zachowanie samego zamawiającego i zachowanie przez niego konsekwencji lub nie, na co powoływał się odwołujący w treści odwołania, pozostaje bez znaczenia. Wezwanie takie ma znaczenie warunkowe - tylko w sytuacji, gdy ważność wadium będzie upływać konieczne jest jego przedłużenie
Uznając, że przedłużenie ważności wadium wnoszonego w formie pieniężnej nie jest
związane z oświadczeniem samego wykonawcy, złożonym zamawiającemu, skład orzekający Izby stoi na stanowisku, że ważność tego przedłużenia sprowadza się w istocie do możliwości zabezpieczenia interesu zamawiającego na wypadek odmowy zawarcia umowy przez wykonawcę lub zaistnienia innych przesłanek, o których mowa w art. 46 ust. 5 ustawy Pzp.
Porównując przez pryzmat powyższego wadium wniesione w formie gwarancji oraz wadium wniesione w formie pieniądza, stwierdzić należy, że możliwość zaspokojenia ewentualnych roszczeń zamawiającego będzie zależała w przypadku gwarancji od tego, czy okres ważności gwarancji (termin obowiązywania gwarancji) jest tożsamy z okresem związania ofertą, zaś w przypadku pieniądza, od jego pozostawania w dyspozycji zamawiającego na rachunku bankowym zamawiającego. Zachowanie tych wymagań gwarantuje zamawiającemu zabezpieczenie jego interesów.
W przedmiotowym postępowaniu, wobec złożenia przez obu wykonawców wadium
w formie pieniądza, a jednocześnie wobec braku ze strony tych wykonawców żądania zwrotu wadium, uznać należy, że zamawiający ma gwarancję, że cel wadium jest spełniony, a jego interes zabezpieczony.
Też tak mniemam ale nie lubie wróżenia z fusów a prośby o precezyjne pytania można sobie...
Dobra - KIO 115/09 i nic juz wiecej nie pisze bo ileż można...
Wykonawca w uzupełnionym dokumencie na podstawie art. 26 ust. 3 wpisał datę p
W jakim dokumencie
a jak sie skonczyla?:)
bezprawnie ![]()
Odrzucasz na podstawie art. 24 ust. 4 w zw. z art. 24 ust. 2 pkt 3 PZP,
WYKLUCZASZ - troche precyzji w doradzaniu panie wykonawco domagający sie tejże od zamawiających ![]()
Czy aby nie podpisujesz umowy w tym postępowaniu ze zbyt małym wadium ? ![]()
Ad rem- piszesz ośw że odmawiasz zawarcia umowy na pakiet x i prosisz o stosowną modyfikacje wzoru umowy
To nie liberalizm
Coraz wiecej przepisów w tej ustawie ma tak dalece niedookreślone brzmienie że nie ma co polegać na własnym widzimi sie a odnieść sie do kijankowych wywodów. A kijanki to są dopiero liberałki - zmiana rury to pikuś, gdyby pominął rury to ichniejszym zdaniem jest możliwość skorzystania z 87.1 -> wykonawca wycenia -> poprawiamy oferte i jest git ![]()
zmienił w formularzu cenowym średnicę rur - w porozumieniu z osobą z naszej firmy(telefonicznie..)
Bym sie śmiał gdyby wykonawca to nagrał... ![]()
A co do odrzucania - zadziwiająca porywczość, zwłaszcza nie wiedząc jaka wartość tych rur, jaka ich istotność w postępowaniu, czy takie rury jakie powinien wstawić wycenił w innej części kosztorysu (gdzie też mogły być wymagane) itd
art. 87.2.3 ma znaczenie - coraz większe znaczenie ![]()
Zamawiąjący nie zna dokładnej godziny zaksięgowania na swoim rachunku wpływu wadium,
Nie chce mi sie wierzyć, żeby sie tego nie dało ustalić.
Niezależnie od powyższego - póki co nie masz dowodu, że wadium wpłyneło po terminie
tylko w calej ofercie nie ma ani jednej pieczątki firmowej
Marcia, zostaw już tą oferte w spokoju ![]()
czy w przetargach na ubezpieczenie mienia warto waszym zdaniem skorzystać z brokera ubezpieczeniowego?
Stosowane z powodzeniem ![]()
+ zawieszenie terminu związania ofertą
+ jeśli jest wadium to stosowne wezwanie w tym samym piśmie - bedzie z głowy ![]()
Ja jestem przekonany. Definicja wykonawcy jest w art 2 pkt 11 a status ten przysługuje stosownie do etapu postępowania
181.3 nie brzmi dosyć przekonywująco? ![]()
Żadne www, wyłącznie wykonawcy którzy złożyli oferte
Jaja to sobie wyłącznie zamawiający zrobił. Opis sytuacji uzasadnia pytanie czy to aby nie fikcyjna sytuacja bo "pójście po bandzie" przez zamawiającego w tym przypadku to zbyt subtelne określenie
Danaug...... znowu chcesz nas przepraszać za chwilke? ![]()
Spółka jawna - i owszem ale nie cywilna
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marko
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc