Tak a propos oświadczeń wzajemnie sie wykluczających...
Ostatnio czytałem o pewnym wyroku SO -  wykonawca złożył oświadczenie, że jest właścicielem sprzętu wymaganego przez zamawiającego i jednocześnie złożył list intencyjny zawierający obietnice udostępnienia mu tego sprzętu przez właściciela...
Sąd stwierdził, że brak było powiązania treści nieprawdziwego oświadczenia zawartego w ofercie wykonawcy z wynikiem postępowania big_smile (mam wątpliwości co do dysponowania sprzętem na podst. listu intencyjnego wink )

A ad rem - dla mnie oferta do odrzucenia

Piotrek napisał/a:

Konsekwencją jest moim zdaniem odrzucenie obu ofert na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1

No jest to oczywista niezgodność z ustawą

Piotrek napisał/a:

"trudno nawet spekulować, jakie środki prawne powinien podjąć zamawiający".

Czyli pan Pieróg poprzestaje na stwierdzeniu, że nie podlegają odrzuceniu bo nie?
Szkoda...

2,503

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

danaug napisał/a:

w każdym przypadku najpierw wzywasz do uzupełnienia,

Tyle, że przepis 26.3 zwalnia z wzywania do uzupełniania jeżeli oferta podlega odrzuceniu a taką własnie sytuacje mamy...

Jak dla mnie to mamy przypadek zabroniony przepisem art. 82 ust.1 ze wszystkimi tego konsekwencjami...

Zysku nie może żądać, może żądać np. przychodu ze sprzedaży netto. Czemu to pomieszałem to pozostanie zagadką...
W każdym bądź razie w ramach zadośćuczynienia sugeruje protest z dorzuceniem wyroku na poparcie : 0-838/06

2,506

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

martucha napisał/a:

wartość tych zakupów wynosi ok 3 500 euro

Przy takiej wartości u mnie umowa pisemna być musi - wynika to wyłącznie z procedury kontroli finansowej firmy...

Jeśli nie określa tego procedura wewnętrzna to powinien to robic kierownik zamawiającego lub osoba(y) przez niego upełnomocniona - komisja przetargowa musi być tylko w sytuacji określonej w przepisie art. 19 ust.1 PZP

Daj maila to coś podeśle

To ja zaczne pesymistycznie - po co rozmawiać o czymś czego nie bedzie? wink

No i ile tego zysku żąda zamawiający? Druga kwestia  - dopiero zauważyłem - nie może sobie żądać konkretnie za 2006 r. ...

2,511

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Piotrek napisał/a:

A Ty naprawdę żądasz spisania umowy kupując w mięsnym?

big_smile big_smile big_smile

Jeśli przedmiot zamówienia tego wymaga to może...

Właściwie nie tyle wymaga co uzasadnia - to jest lepsze określenie

Są terminy - termin składania ofert ma być niezbędny do ich przygotowania i złożenia wink . Wystarczy jedna ważna oferta mimo, że zaprosiłeś 5ciu wykonawców

2,514

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Częsci wydzielone w ramach jednego postępowania przetargowego traktujesz autonomicznie. Protest wniesiony na wybór oferty w części A pozostaje bez związku z częściami B,C itd. Jeśli wiec w częsciach B,C nikt nie oprotestował wyboru najkorzystniejszej w terminie 7 dni od zawiadomienia o wyborze to w tych częściach zawierasz umowy.

Zdarza sie...

Ale za co odrzuciłaś tą oferte? bo chyba nie za zbyt wysoką cene a na to wskazuje podst. unieważnienia.

Macie - same fatalne dla zamawiającego wink

Nie ma podstaw do wolnej ręki - nie zachodzi przesłanka z 67.1.4 bo miałaś oferte w jednym z postępowan. Ogłaszasz kolejny przetarg

IMHO można wybrać 2gą oferte

KRS służy m.in. do identyfikacji czym sie firma zajmuje a nie czym jej wolno sie zajmować. To, że nie ma wpisanej takiej działalności o niczym nie świadczy.

A do tych czynności wymagana jest koncesja/licencja/pozwolenie? Jeśli jest to czy zamawiający żądał? Jeśli nie to nie ma sie czego czepiać

maciek1 napisał/a:

CZY GŁOWNY KSIĘGOWY MOŻE BYĆ PRZEWODNICZACYM KOMISJI ?

U mnie jest to reguła w postępowaniach na kredyt i obsługe bankową.

Nie ma szans Jacku, robiłem wiele postępowań ze środków choćby unijnych, niejednokrotnie zmuszony do działania jak napisałem wyżej, mi sie udało o tyle, że środki przyznano w końcu i nie było konieczności do unieważnienia a gdyby nawet była to gra warta świeczki bo celem mojego działania jest zawarcie umowy a nie jakaś zabawa o której pisano wcześniej...

Rozsądek i logika to nie prawo, żaden przepis nie zabrania mi wszcząć postępowanie jeśli pełne finansowanie zamówienia jest niepewne (czekam na decyzje o dofinansowaniu) a jednocześnie wiem, że jeśli nie uruchomie postępowania teraz to nie zdąże tych otrzymanych środków wykorzystać. Naturalnie zawarcie umowy w takiej sytuacji (bez środków) rodzi odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny ale zawarcie umowy to już inna bajka niż wszczęcie postępowania. Wszczynanie postępowań bez gwarancji finansowania powinno być wyjątkiem niż regułą ale czasami nie ma wyjścia - nie ma tak że nie wolno bo nie.

U mnie szacunku wartości zamówienia dokonuje sie przed wszczęciem postępowania wobec czego nie jest to czynność w postępowaniu wink