Jak sądzicie, czy można przy dostawie chemii gospodarczej (pasta do zębów, szampony,płyny do wc, mydła, proszek do prania, płyny do podłóg, płyny do pomywania, papier toaletowy, ręczniki papierowe - zastosować tryb zapytania o cenę?

2,252

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tu przyznaję rację.

2,253

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Witam.
Jak powinien brzmieć zapis w aneksie dot. zmiany stawki vat?

W umowie mam zapisy np.
"Ewentualne podwyższenie wartości brutto podanych w paragrafie 1 niniejszej umowy może nastąpić w sytuacji, gdy stawka podatku Vat zostanie zmieniona w drodze ustawy lub rozporządzenia podczas realizacji umowy ."
"Zmiana wartości brutto może nastąpić w sytuacji, gdy stawka podatku Vat zostanie zmieniona w drodze ustawy lub rozporządzenia podczas realizacji umowy. Zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian."

"W trakcie obowiązywania umowy, strony dopuszczają zmiany cen wyłącznie w przypadku : zmiany stawki podatku VAT, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian;"

Jak powinien brzmieć odpowiedni aneks?

Na mocy ustawy z dnia 29.01.2004 r. Prawo Zamówień Publicznych (Dz.U...)zwanej dalej ustawą ? Zamawiający w myśl art. 85 ust. 2 zwraca się  o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą na okres kolejnych 30 dni.

Może być taka treść pisma?
Nowe 30 dni liczy się od następnego dnia kiedy skonczy się pierwotny termina zwiazania ofertą?

Wielkie dzięki:P . Dopiero teraz doczytałem do końca art. 24 ust. 2 pkt 2 ehh smile
To pewnie już z głodu:)

Myślę, że conajmniej  jedna ważna oferta powinna być.

Myślałem, że musi wyrazić zgodę do 7 stycznia tj do ostatniego dnia kiedy jest związany ofertą.
Co w przypadku gdy Zamawiający dokona wyboru oferty najkorzystniejszej 10 stycznia a nie będzie miał zgody na przedłużenie term. zw. ofertą przez jakiegoś wykonawcę? Wyklucza się go czy nic się nie robi?

A mogę to zrobić wcześniej? Jak długo wówczas czekać na zgodę wykonawcy? Do 7 stycznia? A jak nie wyrazi zgody ?

Otwarcie ofert 09.12.2010 r. Ze względu na skomplikowany przedmiot zam.  będę musiał wystapić do Wykonawców o przedłużenie terminu związania ofertą o 30 dni.W ustawie art. 85 ust. 2  cyt. "..zamawiający może tylko raz co najmniej na 3 dni przed upływem terminu związania ofertą zwrócić się do wykonawcy o wyrażenie zgody na przedłużenie tego terminu..."

Kiedy jest ostatni dzień, kiedy mogę zwrócić się o przedłużenie term. zw. ofertą?
4 stycznia?

Przetarg nieograniczony poniżej progów.

Pozdrawiam

To tylko hipotetyczna sytuacja. Znajomy zadał takie' hipotetyczne" pytanie. Dzięki. Zdrowych i wesołych smile

2,261

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nawzajem wszystkim:)

Witam.
Chciałbym się zapytać o hipotetyczną sytuację. Zamawiający dokonywał zakupu mat. biurowych poza ustawą ponieważ sądził, iż nie przekroczy progu 14 000 euro. Co zrobić w sytuacji, gdy jest np październik a Zamawiający wydał na mat. biurowe 13 700 euro i będzie konieczność dokonania pewnych zakupów materiałów biurowych  do końca roku co spowoduje , że przekroczy się 14 tys. euro. W jakim trybie dokonać tych zakupów? Co na to ustawa i interpretacje?

Dziękuję za wyjaśnienie i życzę wesołych świąt wink

2,263

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki.

2,264

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dlatego wahałem się. bo jakby nie patrzeć każdy pasuje.
26.4  bo w końcu jakieś dokumenty-ale z drugiej strony ich nie żądałem i trudno by mi było je jakoś zakwalifikować.
87.1 bo z tych informacji  zawartych w ofercie (dokumentach itp których nie żądałem) wynika ,że to treść oferty może nie spełniać treści siwz

2,265

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.
Przetarg ograniczony.

Złożono 4 wnioski. Tylko jeden wykonawca spełnił warunki udziału w postępowaniu. Czy po poinformowaniu wykonawców o wyniku oceny trzeba czekać (można złożyć odwołanie?) ileś dni i po tym czasie wtedy zapraszać wykonawców do składania ofert czy można to zrobić tego samego dnia lub dnia następnego po informacji o wynikach oceny?

2,266

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Dostawa odczynników chemicznych.

1/Zamawiający żądał dołączenia do oferty kart charakterystyki zgodnie z rozporządzeniem takim i takim (dok. na potwierdzenie, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom Zamawiającego)

Wykonawca dołączył oświadczenie, że oferowane odczynniki nie są niebezpieczne i zgodnie z jego wiedzą nie wymagają kart.
Zgodnie z naszą wiedzą taka karta dla jednego odczynnika ze względu na żądany skład powinna być. Inni Wykonawcy dołączyli dla tego odczynnika karty.
Chciałbym to przed wezwaniem jednak wyjaśnić. Na jakiej podstawie 26. 4? 87. 1?

2/wykonawca do oferty dołączył tzw certyfikaty produktu (Zamawiający żądał tylko kart charakterystyki) z których wynika, iż jest wielce prawdopodobne iż zaoferował produkt nie spełniajacy wymagań Zamawiającego. Jak to wyjaśnić 26.4 czy 87.1?

3/ Zamawiający żądał aby dostarczony produkt posiadał certyfikat lud deklarację zgodności. Nie żądał dokumentów na potwierdzenie posiadania. Wykonawca dołączył dokument, z którego wynika, iż jeden element nie posiada żadnej deklaracji czy certyfikatu.
26.4, 87.1?

Z góry dzięki za wskazówki.

smile Ale która jest prawdziwa smile

Jak Wykonawca nie dostarczył dokumentów z paragrafu 5 ust 1 (opisy, próbki) do jego ofertą podlega odrzuceniu? nie wykluczam wykonawcy?

Witam.
W którym miejscu w starym protokole wpisujecie dokumenty na potwierdzenie, że oferowane dostawy odpowiadają określonym wymaganiom zamawiającego tj np próbki, opisy urządzeń itp dokumenty z paragrafu 5 ust 1 rozporządzenia w sprawie dokumentów??

Jak i gdzie powinienem zaznaczyć, że Wykonawca nie został wezwany do uzupełnienia dokumentu (o którym mowa właśnie w tym paragrafie 5 ust 1 rozporządzenia) ponieważ konieczne jest unieważnienie postępowania na podstawie art. 93 ust 1 pkt 4 (ponieważ oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia  a Zamawiający nie może zwiększyć tej kwoty do ceny oferty z najniższą ceną.
pozdrawiam

Czyli w tych pakietach (na każdy z tych pakietów była tylko jedna oferta) mogę zawrzeć umowę następnego dnia po informacji o wyborze ofert? W tym problematycznym, który wymaga większego wyjaśniania i może dojść do odrzucenia ofert , jeśli będą niezgodne to umowę zawarłbym po minimum 5 dniach.

Czyli powinno być okey?

Witam.

Postępowanie podzielone zostało na 6 pakietów.  W pięciu pakietach wszystko jest jasne. Oferty pełne i zgodne z SIWZ. Z jednym pakietem jest trochę gorzej. Trzeba będzie wyjaśniać i uzupełniać. Jeden Wykonawca złożył ofertę na wszystkie części - w tym na ten jeden problematyczny pakiet.
Czy mogę wybrać najkorzystniejsze oferty w tych czystych pakietach a później (po paru dniach prawdopodobnie) dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej w tym jednym problematycznym pakiecie. Zależy nam na szybkim zawarciu umów i dostawie. Jak to wygląda w praktyce?
Czy w informacji o wyborze t tych 5 pakietach daję jakąś informację o tym, że nie rozstrzygnięto jeszcze  postępowania w części np 6??

pozdrawiam

2,273

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Mam szybkie pytanie - czy jeśli wykonawca nie dostarcza dokumentów na potwierdzenie, iż oferowane dostawy spełniają wymagania Zamawiającego to jego ofertę się odrzuca (tak sądzę) czy jednak się wyklucza?

2,274

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tzn? Oferta najtańsza heh bo jedyna wink Wszystko w niej jest ok, tylko jedna strona nie posiada potwierdzenia za zgodność z oryginałem. Zastanawiam się czy nie wezwać dla świętego spokoju.

2,275

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co zrobić, gdy  jedna strona dokumentu nie zawiera potwierdzenia za zgodność? Wezwać do uzupełnienia tej jednaj strony czy całego dokumentu?