2,101

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Przetarg poniżej progów.

Wykonawca do oferty dołączył kopię pełnomocnictwa potwierdzoną za zgodność przez ustanowionego tym dokumentem pełnomocnika. Do pełnomocnictwa dołączone jest  potwierdzenie przez notariusza, ale również w kopii potwierdzonej za zgodność przez pełnomocnika.

Zapis z SIWZ
2.    Formularz oferty wraz z załącznikami musi być podpisany przez osobę uprawnioną do występowania  w imieniu Wykonawcy, tj. osobę uprawnioną do składania oświadczeń woli i zaciągania zobowiązań, wskazaną w dokumencie upoważniającym do występowania w obrocie prawnym. Upoważnienie do podpisania oferty musi być dołączone do oferty, jeżeli nie wynika ono z innych dokumentów załączonych przez Wykonawcę.
3.    Jeżeli osoba/osoby podpisująca ofertę działa na podstawie upoważnienia (pełnomocnictwa) - pełnomocnictwo musi zostać dołączone do oferty i musi być złożone w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem (kopia pełnomocnictwa powinna być poświadczona notarialnie lub przez uprawnionych, w świetle dokumentów rejestracyjnych, przedstawicieli Wykonawców. Złożenie kopii pełnomocnictwa poświadczonego samodzielnie przez pełnomocnika nie jest wystarczające i skutkuje wezwaniem do uzupełnienia."


Mam wszelkie prawo by wezwać Wykonawcę do uzupełnienia pełnomocnictwa?

2,102

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Mieliśmy zapis, iż "W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego wymóg złożenia niniejszego oświadczenia dotyczy każdego z Wykonawców" . Oświadczenia podpisał tylko pełnomocnik. Nie ma potrzeby wzywac?

2,103

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przetarg poniżej progów, dostawa.

Ofertę złożyła spółka cywilna składająca się z 3 osób.

W ofercie jest pełnomocnictwo na którym podpisały się te 3 osoby. Pełnomocnictwo dotyczy reprezentowania firmy bez ograniczeń i podpisywania umów w zakresie postępowania na dostawę ...... dla Pana X (dla jednego z tej trójki).

Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia art. 24.1 podpisał tylko ten pełnomocnik.  Ta sama sytuacja jest z z oświadczeniem o spełnianiu warunków art. 22. W nagłówku jest tylko pieczątka z pełną nazwa firmy i podpis pełnomocnika.


Jest jeszcze oświadczenie art. 24 ust 1 pkt 2, gdzie jest podobna sytuacja.

Co z tym zrobić?
Wezwać do uzupełnienia tych oświadczeń?

2,104

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Cóż, urlop " w zeszyt"...szkoda gadać. Naprawdę dzięki za pomoc. Kontrola potrafi z mózgu zrobić sieczkę... Już naskrobałem stronę wyjasnień.

2,105

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dzięki za pomoc. smile

2,106

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

smile.No mi aż oczy wyszły z orbit. Na urlopie jestem a siedzę w robocie i muszę robić notatkę...

2,107

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

pod sam koniec art.
"niezwłowcznie zawiadamiajac ...

2,108

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

06.05. - dopiero wtedy jest nowa wartość oferty.

2,109

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

mi również ten zarzut wydaje się lekko naciągany...

Witam.

Mam prośbę. Miałem kontrolę z urzędu marszałkowskiego  i muszę odpisać coś na postawiony zarzut...

Otóż - Przetarg nieograniczony poniżej progów.  Usługa. Komisja przet. 4 osobowa.
Otwarcie 29.04.2010 r. (przed weekendem majowym).
Wysłaliśmy informacje o poprawieniu oczywistej omyłki rachunkowej 06.05.2010.
Od dnia 30.04.2010 r. do dnia 05.05.2010 jeden członek komisji na urlopie okoliczn./   Jeden 30.04.10 r. wolne oraz 1 ,2 i 3 maj wolny.

Zarzut : Pismo do wykonawcy o poprawieniu oczywistych omyłek rach. powinno być wysłane niewłocznie, a zostało wysłane po 8 dniach co było niezgodne z zapisem art. 87 ust 2 ustawy Pzp...

ehhhhh co wy na to, jak to ugryźć.....

2,111

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jeszcze raz Wam dziękuję.

2,112

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dzięki za pomoc smile.

2,113

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wielkie dzięki. Czyli te zapisy nie stanowią o  zmianie umowy?

2,114

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

MIRAS tzn nie ma potrzeby dokonać zmiany czy nie ma potrzeby przesuwać terminu składania/otwarcia ofert?

2,115

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Proszę o poradę sad

Przetarg nieograniczony poniżej progów na ubezpieczenie.


W umowie przygotowanej przez Brokera znajduje się zapis :

"2.  Doubezpieczenie mienia w okresie ubezpieczenia tj. nowo nabyte środki trwałe, nakłady inwestycyjne (powodujące wzrost wartości środka trwałego) lub nowe inwestycje, ubezpieczone będą na pisemny wniosek brokera w/g stawek, franszyz i zapisów szczególnych wynikających z oferty przetargowej.

3. W przypadku zakupu nowych lub używanych pojazdów przez Ubezpieczającego w okresie obowiązywania umowy, pojazdy te ubezpieczane będą na warunkach wynikających z oferty przetargowej. W przypadku zakupu innych niż wymienione w SIWZ rodzajów pojazdów, pojazdy te będą ubezpieczane z uwzględnieniem zniżek udzielonych Ubezpieczającemu w ofercie przetargowej."

W ogłoszeniu o zamówieniu w rubryce IV.3) ZMIANA UMOWY Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy zaznaczyłem "NIE".
Zastanawiam się czy nie powinienem zaznaczyć "TAK" i skopiować te punkty 2 i 3.

Nawiasem mówiąc jest też zapis o zam. uzupełniających i ale on jes zarówno w siwz i ogłoszeniu:
"W przypadku wzrostu majątku w okresie trwania umowy, Zamawiający przewiduje możliwość udzielenia zamówień uzupełniających w trybie z wolnej ręki, których wartość nie przekroczy 20% wartości zamówienia podstawowego, na zasadach określonych w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy. 
Wykonawca, któremu zostanie udzielone zamówienie podstawowe zobowiązany będzie do zastosowania  w zamówieniach uzupełniających stawek analogicznych, nie wyższych niż zastosowanych w zamówieniu podstawowym, proporcjonalnie do okresu rzeczywiście udzielanej ochrony wg systemu pro rata temporis. Nie będzie również stosowana składka minimalna. "


Trzeba dokonać zmiany ogłoszenia czy jednak nie?
Ogłoszenie 30 marzec. Otwarcie 11 kwietnia. Czy jeśli muszę dokonać zmiany ogłoszenia to muszę przesunąć w tym przypadku termin składania ofert? Zmiany dokonałbym dzisiaj.

2,116

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

thx

2,117

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

???

2,118

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Mam problem.
Posiadamy 5 samochodów. 4 ubezpieczone do dnia 30.04.2011 r. 1 ubezpieczony do 05.09.2011 r.
Ogłaszamy przetarg na ubezpieczenie oc,ac,nnw.
Jaki zapisać termin wykonania zamówienia? Mogę zapisać, termin 05.09.2012 r. i zaznaczyć, że dla pozostałych terminem zakończenia ubezpieczenia jest 30.04.2012?

2,119

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Terminy, sumy i zakres jest ustalony.

2,120

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A co sadzicie o taki zapisie w umowie ?

"Doubezpieczenie mienia w okresie ubezpieczenia tj. nowo nabyte środki trwałe, nakłady inwestycyjne (powodujące wzrost wartości środka trwałego) lub nowe inwestycje, ubezpieczone będą na pisemny wniosek brokera w/g stawek, franszyz i zapisów szczególnych wynikających z oferty przetargowej."

2,121

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Postępowanie przygotowuje głównie nasz  broker ubezp. i ma taki zapis w siwz:

"Jeżeli pokrycie dla danego ryzyka wymaganego wynika z treści OWU, Wykonawca wpisuje w odpowiedniej rubryce formularza cenowego ?tak ? OWU?.

Jeżeli pokrycie dla danego ryzyka wymaganego nie wynika z treści OWU, Wykonawca musi zaproponować sposób w jaki zapewni takie pokrycie (klauzule specjalne, dodatki, postanowienia dodatkowe itp.) jak również musi załączyć do formularza cenowego całkowitą treść i formę takich zapisów, w takim przypadku wpis do formularza cenowego musi brzmieć ?tak ? załącznik?.

Brak propozycji szczegółowych zapisów dotyczących pokrycia ubezpieczeniem ryzyk wymaganych w części wykraczającej poza OWU będzie traktowany jako unieważnienie ewentualnych zapisów i deklaracji umieszczonych w formularzu ofertowym oraz jego załącznikach.

Złożenie oferty tylko na podstawie OWU jest dopuszczalne."

2,122

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Witam.

Czy żądacie w przetargu na ubezpieczenie mienia, oc dokumentu -  "ogólne warunki ubezpieczenia lub ogólne i szczególne warunki ubezpieczenia"  mające zastosowanie do poszczególnych ryzyk opisanych w  SIWZ

Dajecie to jako inne dokumenty czy dokumenty  potwierdzające ,że oferowane usługi odpowiadają wymaganiom zamawiającego?

Wydaje mi się, że jako inne dokumenty.

Co w przypadku, gdy w ofercie zabraknie tego dokumentu?

A mogę tą informację o wyborze nast. w kolejności wykonawco z powodu odstąpienia wykonawcy pierwotnie przesłać po upływie terminu związania ofertą i zawrzeć umowę ?

I w tym ogłoszeniu powielić wszystkie informacje co w pierwotnym ogłoszeniu?

Witam. Proszę o radę. Oto sytuacja:
Dostawa poniżej progów. Wpłynęło 6 ofert.
Zamawiający wysłał informację o wyborze oferty, odrzucił również 2 oferty. Umowa ma zostać zawarta w terminie nie krótszym niż 5 dni od dnia przesłania informacji.  Jesli ten Wykonawca, który został wybrany odstąpi od podpisania umowy to możemy wybrac nastepną w kolejności ofertę. I tu mam pytanie

1/ czy informację o tym, że Wykonawca odstąpił od podpisania umowy wysyłam do wszystkich uczestników postępowania?
2/ jeśli tak, co powinno znaleźć się w takim piśmie?
3/ ponownie muszę czekać 5 dni na podpisanie umowy z tym "następnym ' wykonawcą?