1,326

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Rozumiem, że można podać w wykazie kwotę "przerobu" do terminu składania ofert, ale co wtedy z datą dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie usługi? Czy może on być z datą wcześniejszą? Czy jak jest z wcześniejszą to wskazana kwota musi być kwotą "przerobu" tylko do daty referencji ( i trzeba wezwać o uzupełnienie wykazu), czy też trzeba wezwać o nowe referencje z terminem składania ofert?

Teoretycznie:

TSO 11.12.2012 r
Wykonawca wykazuje usługę od "10.10.2011 r. - w trakcie realizacji" i podaje wartość xxxxx
Dołączona referencja wystawiona jest z datą 15.06.2012 r. i poświadcza, że wykonawca należycie wykonuje usługę.

1,327

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam. Proszę Was o poradę.

Przetarg - usługi pralnicze
PN poniżej progów.

Warunek Zamawiającego :
" Zamawiający uzna, iż warunek udziału w postępowaniu został spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże,   że w okresie ostatnich trzech lat przed terminem składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie- wykonał należycie, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych wykonuje należycie co najmniej jedną usługę świadczenia usług pralniczych o wartości tej usługi nie mniejszej niż  200 000,00 zł brutto wraz dokumentem potwierdzającym, iż ta usługa została wykonana lub jest wykonywana należycie."

Otwarcie ofert 11.12.2012 r.
W wykazie usług wykonawca wykazał 2 usługę :

wartość  300 tyś      od 29.06.2011 do "umowa w trakcie realizacji   
Wykonawca posiada referencje z dnia 10.05.2012 r.

Powiedzcie mi czy wartość usługi która trwa (powtarzającej się)  może  być liczona do dnia składania ofert czy tym wyznacznikiem powinna być data referencji (potwierdzenia należytego wykonania umowy) tj czy wartość 200 tyś ma być do 11.12.2012 r. czy do 10.05.2012 r.?

pozdrawiam

1,328

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam
Powtórzę pytanie kolegi/koleżanki z góry :
"czy taki wydruk tez powinien być opatrzony adnotacją "za zgodność z oryginałem" ? Czy jest to oryginał?"

1,329

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest juz po godz. 13 a Wykonawca nie złozył wyjaśnień, więc oczywiste, ze odrzucam ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 90 ust. 3.

nie ma, czytałem, że ten 24.1.10 potwierdza oświadczenie w zakresie art. 24.1

Heh, już go znalazłem smile. Dzięki.

Witam.

Zabezpieczenie nal. wyk. umowy w pieniądzu należy zwrócić z odsetkami, pomniejszone o kosz prowadzenia rachunku (tak jak w przypadku wadium) czy zwracamy po prostu tyle ile wpłacono???

pozdrawiam

Kasztan , ale to dystrybucja energii a więc art 67 ust. 3

Witam.

Zamówienie z wolnej ręki na dystrybucję energii elektrycznej. Art. 67 ust. 1 pkt 1 lit a. Oczywista sprawa.

Czy wystarczy jak wyślę zaproszenie do negocjacji czy muszę zrobić również ogłoszenie a zamiarze zawarcia umowy??? W ustawię art. 66 ust 2  jest "może odpowiednio zamieścić...".

pozdrawiam, i wybaczcie głupie pytanie, ale wolę sie upewnić, a działam dzis pod presją czasu smile

1,335

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki.

1,336

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

j.w.

1,337

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki

1,338

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oki doki. Przyznaję rację. Dzięki.

1,339

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale później są wyjaśnienia, modyfikacje i nie zawsze się da....

Czyli bezpieczniej dać 08.12??

1,340

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no eeeeehh, dam 08.12. smile.

1,341

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki za pomoc smile. Wpiszę, że zgodę należy wyrazić do 07.12.

1,342

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zamawiający dopuścił  fax i dregę elektroniczną.

Takie coś naskrobalem :

"xxxxxxxxxxxxxx, działając na podstawie art. 85 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2010 r. nr 113, poz. 759 z późn. zm.) zwraca się z wnioskiemo wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą do dnia 31.12.0212 r.
Zgoda Wykonawcy na przedłużenie terminu związania ofertą jest dopuszczalna tylko z jednoczesnym przedłużeniem okresu ważności wadium, albo jeżeli nie jest to możliwe, z wniesieniem nowego wadium na przedłużony okres związania ofertą.
Brak odpowiedzi na wniosek Zamawiającego o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą ,potraktowany będzie przez Zamawiającego jako brak zgody na przedłużenie terminu związania ofertą i skutkować będzie wykluczeniem z postępowania zgodnie z art. 24 ust. 2 pkt 2 w/w ustawy Pzp.

Prosimy o przesłanie stosownego oświadczenia faxem na numer xxxxxx lub drogą elektroniczną xxxxxxxxxxxxx  do dnia  ????? a następnie przesłanie do Zamawiającego pocztą."

Tylko czy wyznaczanie soboty jako ostatniego dnia ma sens?? Może być piątek (07.11.2012) a wiec dzień wcześnić niż kończy sie pierwotny TZO i ważnosć wadium?

1,343

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

PN powyżej progów. Zamawiający żądał wadium.

8 grudnia 2012 r.  (sobota) kończy się termin związania ofertą.
Chcę się zwrócić do wykonawców o przedłużenie terminu zw. of.  i wadium do 31.12.2012 r.


Do jakiego dnia powinno się wyznaczyć termin na zgodę wykonawcy i i przedłużenie lub wniesienie nowego wadium? Do dnia 08.12.2012 kiedy upływa termin pierwotny (jest to sobota)?
Wyrażenie zgody na przedłużenie TZO może być w formie faxu??

1,344

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Więc tak.
Wyjaśniliśmy. Poprawiliśmy a wykonawca zgodził się na poprawę.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

1,345

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam raz jeszcze.

W pracy sugerują mi odrzucenie oferty - błąd w obliczeniu ceny. Co o tym sądzicie?

1,346

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dziękuję za odzew.

Myszy może i powinienem. Brak mi chyba pewności siebie smile, ale i wykonawcy czasem zrobią taką ofertę, że niewiadomo od czego zacząć ..., no i mimo wszystko nie mam takiego doświadczenia jak większość z Was-mimo ilości postów.

Ale tak poważnie, nie chciałbym usuwać pism z postępowania, bo wolę się pomylić niż "kombinować" :>, a później nie zasypiać big_smile.

Inna omyłka to chyba wtedy jedyne rozwiązanie.

1,347

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A może wtedy jako inną omyłkę 87 ust. 2 pkt 3 : Wykonawca wpisał wartość brutto w rubrykę wartość netto.

1,348

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sprawa b. pilna. Prosiłbym o pomoc co począć sad.

1,349

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jakieś sugestie?

1,350

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

I co teraz?? sad

Chcieliśmy się na 100% upewnić. Po prostu wydało się nam to dziwne, że suma wartości brutto daje wartość łączną netto. Ale jest to proste działanie arytmetyczne.