1,176

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykaz osób - art. 26 ust. 3
strony nieponumerowane, nieparafowane - to bez znaczenia, nic mu za to nie zrobisz smile.
błąd w zsumowaniu wartości brutto - jak da się poprawić to art. 87 ust 2 pkt 2

1,177

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Witam.

Przetarg ograniczony. Czy na etapie przed składaniem wniosków o dopuszczenie do udziału jestem zobowiązany do udzielenia wyjaśnień do ogłoszenia? Czy mogę mimo wszystko nie odpowiadać? Pytanie dotyczy zmiany warunków udziału. Nie chcemy ich ruszać. W art. 38.1 mowa jest o wyjaśnianiu SIWZ.

pozdrawiam

Zrobiłbym tak jak piszesz w 2 poście. Jest oferta, jest wadium, tylko po terminie.

1,179

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja trzymam się z daleka od polis  jako warunku

1,180

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

j.w.,  oryginał lub kopia potwierdzona przez notariusza

1,181

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ku temu się chylę. Wartość oferty nie ulegnie zmianie. Wykonawca nie złozył najkorzystniejszej oferty.

1,182

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Przetarg nieograniczony poniżej progów. Sukcesywna dostawa środków czystości.


Formularz cenowy wygląda w ten sposób :

Artykuł                                                           jedn. miary                    ilość                   wartość brutto

1.     Żel do WC  op. od 0,5 l do 1 l.               litr                                1600                     
2.
3.
...
30.
Razem łączna wartość (suma)             

Czyli wykonawca miał w każdej rubryce formularza wpisać cenę np za 1600 litrów żelu do WC. Nie chcieliśmy cen jednostkowych.

I teraz jeden wykonawca prawidłowo wpisał ceny pierwszych 20 artykułów (realne ceny) a następnie od 21 pozycji do 26 w rubryce wartość brutto ma wpisane kwoty paro złotowe np 3,68 zł, 1,98, 2,45 itd.  czyli np 3,68 zł za 2500 litrów mleczka do szorowania.

Po zsumowaniu wartości brutto wszystkich pozycji nie uzyskujemy wartości wpisanej przez Wykonawcę w rubryce razem łączna wartość brutto (suma).

Wartość ta zgadza się natomiast  w sytuacji, gdy zsumujemy wartości brutto pierwszych 20 pozycji oraz dodamy do tej sumy kwoty z poz. nr 21-26  uzyskane po przemnożeniu tych kwot paro złotowych typu 2,34 razy ilość litrów/kg.

Czyli z rachunków wychodzi na to, że wykonawca w poz. 1-20 wpisał prawidłowe wartości za określoną ilość artykułów, a w poz. nr21-26 wpisały kwoty za litr/kg.


Co z tym fantem zrobić? Napisać o wyjaśnienia? Inna omyłka?

pozdrawiam i liczę na waszą wskazywkę

1,183

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czyli s.c. nie należy traktować jako podmiot podlegający pod art. 23 a jednak mimo to muszą składać oddzielne oświadczenia?

Witam.

Mam pytanie
1/  czy każdy z członków s.c. składa oświadczenie, że nie należy do grupy kapitałowej lub liste podmiotów czy wystarczy że takie oświadczenie/listę  złoży pełnomocnik w imieniu s.c.

2/ Czy członkowie s.c. powinni składać tylko listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej i ujmować w na liście siebie nawzajem. Czy s.c. to g. kapitałowa? Czy można należeć do s.c. i nie być w grupie kapitałowej?


pozdrawiam

1,185

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki

1,186

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel ale gdzie tu sens? Wykonawca narazony jest na dodatkowy koszt i robotę.

1,187

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

PN poniżej progów. Dostawa. Kryterium cena 100%.

Zamawiający dostał 2 oferty z taką samą ceną. Jedna oferta jednak podlega odrzuceniu ponieważ jej treść jest niezgodna z siwz.

I teraz.... muszę mimo to wezwać do złożenia ofert dodatkowych mimo, iż wiem  że oferta jednego z tych wykonawców zostanie odrzucona???

Witam.

Przetarg nieograniczony poniżej progów. Dostawa.

W formularzu cenowym Wykonawca miał wpisać nazwę oferowanego artykułu oraz
w celu potwierdzenia, że oferowany przedmiot zamówienia odpowiada wymaganiom określonym przez Zamawiającego złożyć :
- Etykieta lub opis lub ulotka informacyjna lub strona katalogu lub inny dokument szczegółowo opisujący oferowany przedmiot zamówienia, który ma zostać dostarczony
- Karty charakterystyki zaoferowanego przedmiotu zamówienia, który ma zostać dostarczony, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Wykonawca wpisał nazwę artykułu  oraz załączył dokumenty z których jasno  wynika, iż zaoferowany artykuł nie spełnia wymagań SIWZ.

Co teraz ? Od razu odrzucam ofertę wykonawcy? Mam go wezwać do uzupełnienia dokumentu? Jak to wygląda?

pozdrawiam

1,189

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki smile

1,190

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Upewnijcie mnie proszę.

2 wykonawców złożyło listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, w której wymieniły siebie nawzajem.

Jednak oferty Wykonawcy  złożyli na inne pakiety (części).  Wykonawca X na pakiet nr 1. Wykonawca Y na pakiet nr 2. W takim przypadki nic nie muszę wyjaśniać prawda?

pozdrawiam

1,191

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jak Marcel.

1,192

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dziękuję.

1,193

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Usługa ochrony , a więc tak.

1,194

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Są oczywiście referencje, które mówią, iż usługi są wykonywane należycie.

1,195

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A nie jest wystarczające, gdy okres za który wystawione są referencji i tak wskazuje na spełnienia warunku? Tzn wartość do momentu wystawienia faktury została wpisana w wykazie?

1,196

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale te usługi już  nie są "nadal wykonywane". Dawno sie skończyły.

1,197

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pomocy sad

1,198

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ok,tak zrobię

Upewnijcie mnie tylko  - gdy wykazana usługa została już dawno skończona, to należy przedstawić referencję  (poswiadczenie) wystawioną po jej zakończeniu ,a nie gdy jeszcze trwała (np w połowie wykonywania usługi)?

1,199

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co to wyjaśnić?
Rozumiem, że gdy wykonawca wykazuje usługę , która się już skończyła to musi pokazać poświadczenie (referencję)  wystawione po zakończeniu usługi które potwierdza jej należyte wykonanie?

W tym momencie Wykonawca wskazuje usługę której zakonczenie miało miejsce  w listopadzie 2011 r a referencja wystawiona jest w marcu 2011 r. Wygląda to tak, że w trakcie wykonywania tej usługi wykonawca wystąpił do jakiegoś zamawiającego o wystawienie referencji, być moze potrzebował jej do innego postępowania toczącego się w tamtym okresie i wykazał jako usługę okresową.

Być może czegoś nie rozumiem.

1,200

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witajcie.

Prosiłbym o pomoc w poniższej sprawie :


Przet. nieograniczony poniżej progów. Usługa ochrony TSO 05.06.2013 r.

Warunek Zamawiającego :

"Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że wykonał należycie, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie co najmniej dwie usługi z zakresu ochrony obiektów użyteczności publicznej o wartości minimum 70 000,00 zł brutto każda."



Mam 2 oferty co do których mam wątpliwości tj.

Oferta 1 :
W wykazie 2 usługi :

1. wartość 120 tys, data rozp. 14.10.2010 , zakończenia 30.11.2011 r.   
+  Referencja z datą 23.03.2011 r.  mówiąca iż usługi są wykonywane.
Czyli usługa zakończona  a referencja wystawiona 8 m wcześniej. Co z tym zrobić????


2. wartość 110 tys, data rozp. 01.12.2011, zakończenia 11.12.2012 r.
+ referencja wystawiona 04.06.2012 r.  mówiąca iż usługi są wykonywane.
Czyli usługa zakończona  a referencja wystawiona 6 m wcześniej.Co z tym zrobić????




Oferta nr 2
W wykazie 3 usługi :

1. wartość usługi 350 tys. data rozp. 06.2010 - trwa nadal
+ referencje z dnia 17.04.2013 r.  mówiąca oś usługi są wykonywane.
Tutaj myślę, że Wykonawca spełnia warunek, jest to usługa ciągła/okresowa i jeszcze trwa. Nawet zgadza się z zapisem z nowego rozp.  tzn poświadczenie dot. usług ciągłych/okres. powinno być wydane nie wcześniej niż na 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.

Jakie jest Wasze zdanie?


2.  wartość usługi 450 tys, data rozp.  01.01.2011 zakończenia 31.01.2013 r.
+ referencje wystawione w dniu  07.09.2011 mówiące iż firma świadczy usługi
Czyli usługa zakończona  a referencja wystawiona chyba z 15 m wcześniej. Co z tym zrobić????

3. wartość usługi 150 tys. rozpoczęcie 14.04.2011. zakończ. - 14.04.2012 r. + referencje z dnia30.08.2011 r. Czyli usługa zakończona  a referencja wystawiona chyba z 8 m wcześniej. Co z tym zrobić????


Wspomóżcie Waszą opinią.

Pozdrawiam