1,026

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ale 2 o wartości 1 000 000 każda to chyba można- moim zdaniem

Popieram psz, Marcela i eve. Skoro znalazła się kasa na 1 ofertę, to może (teoretycznie), znajdzie się i na 2 w kolejności smile. Skoro w postępowaniu będzie wybór oferty najkorzystniejszej to należy wezwać do uzupełnienia każdego Wykonawcę który ma braki w ofercie.

Moim zdaniem j.w.

1,029

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Można kupić oprogramowanie bez licencji? Program się w ogóle uruchomi?

1,030

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie widzę sensu...  Dzięki smile

1,031

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie było sprzecznych informacji w opisie.
Nie bierzemy pod uwagę innej omyłki bo wykonawca długopisem skreślił nasze wymiary i wpisał swoje. Jaka to omyłka. Oferta nr 2.

1,032

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

??

1,033

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

PN poniżej progów. Wykonawca w formularzu cenowym w jednej pozycji skreśla zapis Zamawiającego (konieczne wymiary przedmiotu zamówienia) i wpisuje inne wymiary.
Dodatkowo ofertę podpisała osoba bez pełnomocnictwa. W ofercie jest również oczywista omyłka rachunkowa.

Rozumiem, że nie wzywam do uzupełnienia o pełnomocnictwo, skoro oferta podlega odrzuceniu.

Oczywistą omyłką rach . (źle zsumowana wartość w form. cenowym) mimo to należy poprawić?

Ok/ wyjaśnię.

A co w innej sytuacji, gdy

Zamawiający żąda podania w formularzu ofertowym nazwy oferowanego urządzenia a także dokumentu (opisu, katalogu), iż oferowany art. spełnia wymagania.

Wykonawca w formularzu ofertowym podaje dokładną nazwę zaoferowanego art. w której to już nazwie potwierdza, iż art. jest niezgodny z siwz. Dołącza również opis.
Zamiast wyłącznika zanikowego NA daje wyłącznik wzrostowy DA.

Czy w tej sytuacji muszę wzywać do uzupełnienia dokumentu?

Czyli w tej sytuacji, gdy pierwotnie w siwz Zamawiający nie żądał dokumentu dla tej pozycji, a wykonawca mimo to przedstawia dokument z którego wynika iż artykuł przez niego zaoferowany nie spełnia opisu Zamawiającego, to nie wzywam do uzupełnienia dokumentu zgodnie z art. 26.3? Mogę od razu odrzucić, ewentualnie wyjaśnić?

Ok.

Dopuściłem równoważne w określonych pozycjach dlatego, że w tych pozycjach wskazałem nazwę handlową oraz oczywiście opis równoważności. Przy reszcie nie było takiej potrzeby.

Witam.

PN poniżej progów. Dostawa art. elektrycznych.
W formularzu cenowym kilkadziesiąt pozycji. Odnośnie kilku pozycji (dokładnie 8) Zamawiający żądał w przypadku zaoferowania art. równoważnego podanie nazwy handlowej i przedstawienie w  celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego opis zaoferowanych artykułów RÓWNOWAŻNYCH  np. ulotkę, stronę katalogu lub inny dokument szczegółowo opisujący zaoferowany artykuł równoważny.

I teraz mam problem z jedną ofertą. Wykonawca w pozycjach, w których Zamawiający żądał w przypadku zaoferowania art. równoważnego  zaoferował artykuł wskazany z nazwy przez Zamawiającego i jest ok, ALE w jednej pozycji  formularza, gdzie Zamawiający nie żądał podania nazwy handlowej ani dokumentów Wykonawca dopisał długopisem, że oferuje art. xyz i załączył jego opis. Z powyższego dokumentu wynika, iż artykuł jest niezgodny z SIWZ tj.

Zamawiający oczekiwał :
"Rozdzielnica obudowa IP44 o wymiarach 920x600x320 z materiału izolacyjnego z płytą montażową pod podstawy bezpiecznikowe RBK bez wyposażenia"

a Wykonawca zaoferował rozdzielnicę SKRF 800/800/1 o wymiarach 800 x 800x 250.

Co teraz prawidłowo należy zrobić?
Czy mam wezwać do uzupełnienia dokumentu pomimo, iż nie żądałem w tej pozycji dokumentu. Chciałem tylko dokumenty dla konkretnych 8 pozycji , gdy wykonawca oferuje w nich art. równoważny.

pozdrawiam

Dzięki

Ktoś nagadał mi że za mało dni "roboczych" ....

faxem

Witam.

Chciałbym się upewnić.

Dzisiaj wysłana informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty. Jedna oferta odrzucona.
Mogę zawrzeć umowę 24.04.2014 r.?

Zgadzam się z szanownym gronem smile

1,045

(17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jak sebek i kawaska

1,046

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgodnie z wyrokiem Sądu Okręgowego  Warszawie z dnia 31 stycznia 2007 r. (sygn. akt V Ca 85/07) pełnomocnictwo musi być złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej notarialnie.


Darek jak kopie potwierdzi mi udzielający pełnomocnictwa a nie pełnopmocnik to sie zastanowię ^^

1,047

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Odrzucę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8, ale na jaki art. kodeksu cywilnego powołać się?

99 ust 1 i 104?

1,048

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Oferta wykonawcy została podpisana przez pana X, pracownika Wykonawcy. W ofercie jest kopia pełnomocnictwa potwierdzona za zgodność przez tegoź pana X.
Wezwaliśmy o uzupełnienie pełnomoc. w formie oryginału lub notarialnie potw. kopii.
Wykonawca nie uzupełnił dokumentu.

Jaka podstawa odrzucenia będzie w tej sytuacji prawidłowa?
89 ust. 1 pkt 8? W związku z jakim art. kc?

pozdrawiam

1,049

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ciekawa dyskusja. No rozkręciliście się jak nigdy smile

1,050

(31 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"Jednakże gdy ten, komu zostało złożone oświadczenie woli w cudzym imieniu, zgodził się na działanie bez umocowania, stosuje się odpowiednio przepisy o zawarciu umowy bez umocowania."

Ale w jaki sposób Zamawiający miałby się "zgodzić na działanie bez umocowania"? Komuś się zgodzi a komuś nie?