526

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dla mnie jest ok.

527

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

jeśli jest po TZO to nie ma obowiązku podpisywania umowy,
wcześniej trzeba było wezwać pisemnie Wyk. do podpisania umowy jakby się nie zgodził to wówczas możesz wybrać następnego w kolejce,
teraz możesz również zakończyć postępowanie bez udzielenia zamówienia, bo przesłaniki do unieważnienia nie ma.
Z drugiej strony co to za pytania do przedmiotu umowy? teraz wykonawca bada czy mu się opłaca podpisać umowę? no nie smile ciekawę jak będzie ją w przyszłości realizował?

528

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ja również zrobiłbym jak Apollo,
to że wpłyneły ofert powyżej nie musi oznaczać, że szacunek jest źle wykonany, jeśli dochowano należytej staranności, czyli wykrzystano wszystkie znane sobie sposoby do tego aby w prawidłowy sposób dokonać tego szacunku - to jest ok.

529

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

przeczytaj uważnie art. 26.3 pzp "Złożone na wezwanie zamawiającego oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo termin składania ofert."

powinny potwierdzać spełnianie a nie być wystawione z datą otwarcia ofert!

530

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

mirek.sz1 napisał/a:

wzywany odnośnie wykazu usług oraz sprzętu i jak się okazało owy oferent złożył dokumenty z datą po składaniu ofert

to ja się jeszcze raz powtórzę to że dokument został złożony z datą po terminie to według mnie nic bardzo złego, podstawą jest czy potwierdza on postawiony warunek na dzień otwarcia ofert,
a z drugiej strony gdy nie mam możliwości odwołania i jest tylko inf. szance na zdziałanie czegoś są nikłe.

531

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

złożył dokumenty z datą po składaniu ofert - w tym wypadku trzeba spr czy potwierdzają one warunek na dzień skłądania ofert.
poniżej 11.8 możecie jedynie złożyć informację o niezgodności z przepisami ustawy art. 181 pzp.

Marcel jeśli Twoja odp dotyczyła mojego pytania to mogę od Ciebie prosić o jakieś szersze uzasadnienie, bo jeśli miałbym przekonywać swojego przełożonego chciałbym to jakoś argumentować, u nas wychodzi się z założenia, że nie ważne jest pochodzenie środków, jeśli je wydatkujemy to musi być zgodne z Pzp!

ja mam podobne pytanko,
co w sytuacji jeśli Zam. świadczy pewną usługę, która polega na modyfikacji towaru,
dostaje zamówienie od prywatnego przedsiębiorstwa, gdzie trzeba kupić i zmodyfikować wspomniany towar.
Cały czas na zakupy tego produktu do przerobu robimy postępowania przetargowe,
czy w rzeczywistości muszą być na to ww. postępowania zgodne z pzp.

534

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:
efigy007 napisał/a:

myślę, że to dość poważna instytucja i przemyślała co pisze smile

To żaden argument.

masz rację Marcel, ale jak człowiek czyta takie zapisy w poważnych instytucjach to zaczyna głupieć!
lubię podpatrywać co inni piszą i analizować poprawność takich zapisów.
męczą mnie już dylematy jak tu kupić dobre tonery i na starcie wykluczyć te tragiczne !?!

535

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kiedyś szukając jakiegoś przykładu którym mógłby się podeprzeć poprosiłem o wzór siwz prokuraturę apelacyjną i to w ich siwz był taki zapis smile
myślę, że to dość poważna instytucja i przemyślała co pisze smile
a warunek ten ograniczy tanie o tragicznej jakości tonery, bo poprostu będą się bali wciskać coś takiego.

536

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

no ale jeśli będą proponować wszyscy w przedziale marek premium to wykluczy syrenki smile

537

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

co myślicie o takim zapise, który spotkałem w siwz pewnej dużej jednostki:
"W przypadku trzeciej reklamacji danego typu zamiennego materiału eksploatacyjnego Zamawiający może żądać dostaw materiałów oryginalnych producenta urządzenia (wg symboli wymienionych
w formularzu cenowym do siwz), a Wykonawca zobowiązany jest dostarczać materiały oryginalne w cenach jednostkowych ofertowych do końca trwania umowy. Taka zmiana asortymentu dostawy nie będzie stanowić zmiany umowy, ani oferty na podstawie której zostanie zawarta (wymagane oświadczenie Wykonawcy: zobowiązanie
o dostawie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych w przypadku trzykrotnej reklamacji zamiennika danego typu w cenie zamiennika do końca realizacji umowy)"...

jeśli jest to jego know-how to ja niewidzę problemu smile

i tak cały dzień  smile smile smile

pojawił się na naszym forum wiele razy, m.in. :

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8823

to może ja dorzucę smile
jeśli Wyk. nie przedstawi dokumentu musi być wezwany do uzupełnienia, więc ten który nawet przez pomyłkę wpisał coś nie tak musi być też wezwany do uzupełnienia na równo taraktowany jak ten co nic nie dał!

w ustawie tego pewnie nie znajdziej prędzej w orzecznictwie, ale tak samo jak nie mozna stosować przetargu nieograniczonego itp, do badania sobie rynku za ilę mogę sobie coś kupić, nie można zmieniać trybu.
Tym bardziej, że są to podsawowoe tryby i powinienieś już mieć wszystko opisane, przeanalizowane i resztę rzeczy, że jak już ogłosisz przetarg to nie ma zmiłuj.
Ustawa nie przewiduje unieważnienia w tym zakresie, bo nie ma takiej możliwości, tak samo jak coś zrobisz źle, są tylko konsekwencję sad

marekf83 napisał/a:

postepowanie w przedmiocie jaki był pierwotnie nie leży w interesie publicznym

a dlaczego takie stwierdzenie? przetarg nieograniczony i ograniczony to podstawowe tryby i nie powinno aż tak wpływać na to co piszesz.

z mojej strony za błąd bedzie chociażby dlatego co pisałem wyżej, ale jeśli już to zrobiłem to zrób wszystko na tyle jasno i z zachowanie wszelkich teminów stanności, aby nikt nie miał ewentualnych pretensji.

dobra, wszystko ładnie i pięknie tylko ciekaw jestem co na to przyszła, ewentualna kontola powie? jak nic to znaczy, że super i tyle smile

jedna literka A ile znaczy smile

a ja dalej jak wyżej, w ten sposób argumentować można,
że ja mam ten sam tryb tylko z usług na robotę budowlaną smile

to może zrobić przetarg nieograniczony na usługę ochrony, a po chwili zmienić na budowę drogi smile
na chłopski rozum pomyśl o terminach, ogłoszeniu,udostępnienu SIWZ i całej reszcie...

nie zachował formy pismnej czyli
"Art. 78 KC
§1. Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie
własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia
woli. ........".

549

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

taka wielka waga dla doświadczenia! ktoś kto ma ciut większe doświadczenie przy takim kryterium może mieć o wiele, wiele wyższą cenę od tego co ma mniejsze i wykona to tak samo.

Dla mnie to od razu jest niezgodne z ustawą o finans. pub.:
art. 44.3
Wydatki publiczne powinny byç dokonywane:
1) w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad:
a) uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,
b) optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów;
2) w sposób umożliwiający terminową realizację zadań;
3) w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań.

i jeszcze tylko 30% dla ceny, gdzie tu oszczędność ?

550

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

a szukałaś w ustawie o gospodarce nieruchomościami?