Ze względu na bardzo zróżnicowaną tematykę oraz przeznaczenie szkoleń nieuzasadnione byłoby traktowanie ich wszystkich jako jednego dużego zamówienia składającego się z wielu części. Dlatego gdy już zaplanujesz wszystkie możliwe do przewidzenia szkolenia, podziel je na konkretne ?przedmioty zamówienia? lub inaczej mówiąc określone ?bloki szkoleniowe?. Każdy taki blok będzie stanowić odrębne zamówienie.

14,202

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie, wyjaśnienia nie są czynnością jednorazową.

To zależy jak była treść umowy podstawowej, analizę trzeba zacząć właśnie od tej strony.

14,204

(26 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem o wyjaśnienia możesz się zwrócić, a bardziej może wyjaśnienia złożonych wyjaśnień smile, tutaj raczej nie ma ograniczonego limitu.

Ustalenia wartości robót budowlanych możesz dokonać nie wcześniej niż 6 miesięcy przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. A zatem, niezależnie od wcześniejszych szacunków, wiążąca jest wartość zamówienia określona przez Ciebie w tym 6-miesięcznym okresie.
Wartość szacunkową musisz zmodyfikować, jeżeli nastąpiła zmiana okoliczności mająca wpływ na dokonane ustalenie. Jeżeli np. zrezygnowałeś z części zamówienia, powinieneś oszacować tylko tę część, na którą udzielisz zamówienia. Podobnie, jeżeli wzrosły ceny towarów albo zmieniły się inne wskaźniki ekonomiczne wpływające na dokonany przez Ciebie szacunek ? musisz zweryfikować wcześniejsze ustalenia.
Wiec nie mów że ceny z 2004r. są takie same jak w 2011r.

Oj, czy kosztorys jest ważny bezterminowo?, z tym się nie zgadzam bo musi zostać zaktualizowany - ważność 6 miesięcy przed wszczęciem postępowania, a więc nie można dopuścić kosztorysu z datą z 2004r.

Planując zamówienia uzupełniające nie trzeba mieć projektu lub kosztorysu, to tylko plany na przyszłość, jak dojdzie do realizacji tych planów wówczas do zrobienia odpowiednie dok. w tym zakresie.

14,208

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

I wszystko na temat smile

14,209

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Spokojnie, zawsze wykonawca może zgłosić podwykonawcę na podstawie art. 647 K.C.

14,210

(41 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nazwę handlową w samej ofercie podać mogą, nie ma przeszkód.

14,211

(41 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To zależy od Ciebie co stworzysz byle tylko nie utrudniło to późniejszej oceny.

Na co trzeba mieć kosztorys, przecież nie wiesz czy udzielisz tego zamówienia, dodajesz do szacunku ten procent i szafa gra.

Dokładnie, to pewna furtka wyjścia w przyszłości dla zamawiającego.

Pamiętaj jednak, że przyjęte ograniczenia będą dla Ciebie wiążące, kiedy będziesz udzielał zamówień uzupełniających. Wówczas już nie będziesz mógł ich zmodyfikować. Z tego względu rozważ, czy warto je wprowadzać na etapie przygotowywania siwz dla zamówienia podstawowego, czy też pozostawić tę sprawę otwartą.

Podając w siwz informację o planowanych zamówieniach uzupełniających, możesz:

    wskazać w przypadku zamówień złożonych ? konkretną usługę, robotę budowlaną lub przedmiot dostawy, który będzie objęty zamówieniem uzupełniającym; nie musisz jednak jeszcze raz powtarzać szczegółowego opisu przedmiotu zamówienia ? wystarczy, gdy zrobisz odesłanie do opisu zawartego w innej części siwz,
    ograniczyć rozmiar zamówień uzupełniających poniżej pułapu określonego ustawą Pzp, np. do 15%.

14,216

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, wykluczenie.

14,217

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niestety, uzupełniony dokument nie może zostać uznany.

Sprawdzić jak jest różnica cenowa i czy w ogóle jest, być może dogadacie się z dostawcę i tyle.

14,219

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie tak bym zrobił.

14,220

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem nie możesz wykluczyć wykonawcy gdy nie przedstawi oryginału jak pisze myszy, gdyby go nie przedstawił i tak trzeba skorzystać z dyspozycji art. 26.3

14,221

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A jak nie przedstawi oryginału, co zrobisz myszy smile ?

14,222

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Możesz, 6.3 to Twoje uprawnienie, nie obowiązek.

14,223

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Korzystasz z par.6.3, tam masz to opisane.

No nie, ale spoko, może pytający jeszcze czeka na odp. smile

14,225

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Po okazaniu zwracasz, oryginału raczej nikt Ci nie zostawi, ewentualnie kopię - tak, lub po okazaniu oryginału stosowna notatka do tego kopia lecz już czytelna, a i do okazania wzywasz pisemnie.