8,551

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

J.w.

Inny budynek, inne postępowanie, tzn, odrębnie.

Ja już podpisałem umowę smile

Ale podział można wprowadzić, na oferty częściowe.

J.w., już mam dość kontroli!

To zmiana mało istotna i jest możliwa.

Nie trzeba, kontrolujący są w błędzie.

Nie ma możliwości uniknięcia postępowania zgodnie z przepisami Pzp.

8,559

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ola2003 napisał/a:

Czy uważacie że projektanta/ kosztorysanta powinno się umieszczać w protokole w punkcie 3 część B podpunkt 5   "inne osoby wykonujące czynności związane z przygotowaniem postępowania"?

Tak.

8,560

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja przeszkód nie widzę.

Ogłosić możecie.

Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).

Data znajdująca się na oświadczeniu składanym w wyniku uzupełnienia w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp nie jest decydująca, ale z treści oświadczenia musi jednoznacznie wynikać, iż w dacie upływu terminu składania ofert warunki udziału w postępowania były spełnione (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 10 lutego 2011 r.; sygn. akt KIO 189/11).

To nie macie zabezpieczenia, a więc podpisanie umowy nie wchodzi w grę.

8,564

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Eva, trzeba poprawić, ustawa wyraźnie to nakazuje.

I dlatego do tej danej części stosujesz procedurę adekwatnie do jej wartości.

8,566

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

np. konieczność dokonania poprawy omyłek rachunkowych w każdej sytuacji jest spowodowana m.in. faktem, że  po jej dokonaniu może zmienić się sytuacja wykonawcy w postępowaniu, np. cena jego oferty sprawiająca pierwotnie wrażenie rażąco niskiej po dokonaniu poprawy może okazać się ceną uzasadnioną lub po dokonaniu poprawy może pojawić się po stronie wykonawcy interes prawny do wniesienia  środka ochrony prawnej.

8,567

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Tyle to wiem, głośno myślę.

8,568

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Hmm, trzeba poszukać, jak coś będzie podrzucę.

8,569

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Można, a napiszcie że byli fizycznie smile

Dostawa?

Trzeba trzymać się danych z rozporządzenia.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5350

8,573

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wystarczy, oczywiście przewidując je w szacunkowej wartości zamówienia, kwotowo.

jarosław napisał/a:

Czy można żądać takich informacji

Nie.

Tak.