Bo oni sami nie wiedzą, przeważnie big_smile

5,677

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja też z ósemki smile

Jak Apollo, piszesz o wszystkich przesłankach, zarówno wykluczenia jak i odrzucenia.

Jako nowe niezależne zamówienie, skoro wcześniej nie było przewidziane.

Ja pamiętam wink

5,681

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Arek1980 napisał/a:

5. Marcel i na koniec pytanie do Ciebie: jest różnica czy gwarancja wynosi 60 miesięcy czy gwarancja i rękojmia wynosi 60 miesięcy ? Rękojmia dla moich robót wynosi 12 miesięcy i jest uregulowana prawnie. Jeśli mam osobno gwarancję na 5 lat, to jaki sens dodawać przy gwarancji zwrot rękojmia? Szczerze mówiąc, zawsze miałem z tym problem...

Zapoznaj się z definicją gwarancji i rękojmi, poznasz różnice wink

5,682

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A więc o zmówienie walczy tylko jeden smile

5,683

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Igulinka2014 napisał/a:

a jeśli nic nie poda to dostanie 0 pkt (nie odrzucałabym - szkoda ofert),

Skoro nie poda nic to co wpiszesz do umowy?, jak dla mnie przyjmowanie, domniemanie że będzie oferował wówczas minimalny okres jaki żąda zamawiający to nieco ryzykowne.

5,684

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak każdy z nas przyjmie to wolna wola, byle by nie godziło to w czyn nieuczciwej konkurencji oraz nie powodowało wzrostów cen ofertowych. Przeglądając SIWZ widzę że co zamawiający to inne zapisy.
Owszem nie trzeba pisać o urządzeniach że gwarancja ma być adekwatna do r.budowlanych a więc zamiast pisać że na dostarczone i zamontowane urządzenia można wpisać po prostu gwarancja na wykonane roboty budowlane lub gwarancja i rękojmia gdyż rękojmię też można przedłużyć.

Miałem już kilka kontroli w tym zakresie, musiałem się nieźle napocić tłumacząc uff.

Dlaczego nie, skoro przewidziano zgodnie z art.144, a okoliczności w pełni wystąpiły to nie ma przeciwwskazań, wiadomo jednak że kontrola dokładnie zweryfikuje czy przesunięcie było w pełni zasadne.
Pytanie jest ogólnikowe, odpowiedź też, wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Umowę można podpisać nawet po TSO, nawet z tym którego pierwotnie nie wybrano.

5,688

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak brak danych, zostaje poczta, tym co podali numery można wysłać faksem ale termin musisz zachować jak w przypadku wysłania pocztą.

5,689

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nikt nie wystąpił o przedłużenie?

5,690

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Napisz o gwarancji ogólnie, bez rozbijania na szczegóły, jak da mniejszą niż wymagana do odrzucenia powyżej maksymalnej, będzie punktowana jak  max. np. 60 miesięcy.
     MINIMALNY wymagany przez Zamawiającego okres gwarancji na roboty budowlane 
       dostarczone i zamontowane urządzenia wynosi 36 miesięcy.
       W przypadku podania przez Wykonawcę krótszego niż wymagany okresu gwarancji na
       roboty budowlane lub nie podanie (wpisanie) gwarancji, oferta Wykonawcy zostanie 
       odrzucona na podstawie art. 89 ust.1 pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych, jako 
       niezgodną z SIWZ.
     MAKSYMALNY okres gwarancji na roboty budowlane dostarczone i zamontowane
       urządzenia uwzględniony do oceny ofert wynosi 60 miesięcy. Jeżeli Wykonawca
       zaoferuje okres gwarancji dłuższy niż 60 miesięcy do oceny ofert zostanie przyjęty okres
       60 miesięcy i taki zostanie uwzględniony także w umowie. Wykonawca, który zaoferuje
       najkorzystniejszy okres (60 miesięcy) otrzymuje maksymalna liczbę punktów w ramach
       kryterium gwarancja.

Poprawić jako pisarską.

Jak jest to uzasadnione, to tak.

Trzeba uszczegółowić.

5,694

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeżeli potraktować jako potencjał techniczny to oczywiście że tak.

Popieram myszko, co nowelka tym gorzej.

5,696

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Każdą część, jej wartość odnosisz do np. szacunkowej wartości, ale nie całości, tylko danej części, takimi danymi się przecież dysponuje a łączy celem wejścia w prawidłowy próg przetargowy.

5,697

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, nawet jak zmiany osób nie przewidzisz a nowe będą miały nie mniejsze uprawnienia niżeli żądano na etapie postępowania to będzie to zmiana nieistotna.

5,698

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Kiedyś musiało być przez tłumacza przysięgłego, teraz już nie, ale pod tłumaczeniem wypadało by aby wykonawca się podpisał.

5,699

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dowolność zmian umów o zamówienie publiczne jest ograniczona przez regulację z art. 144 ust. 1 ustawy Pzp. Zgodnie z tym przepisem zakazane są istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w siwz oraz określił warunki takiej zmiany.

Zmiana osoby wskazanej na potwierdzenie spełniania warunku z art. 22 ust. 1 pkt 3 ustawy Pzp, która została przedstawiona w wykazie osób jako ta, która będzie uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, nie będzie zmianą istotną wtedy, gdy mamy do czynienia ze zmianą osoby tj. imienną zmianą, nie zaś zmianą dotyczącą jej cech wskazanych w wykazie osób. Innymi słowy ta nowa osoba musi spełniać takie warunki, jakie były wymagane w wykazie osób.

W prawie unijnym jak i krajowym przyjmuje się bowiem, że zmiana zamówienia publicznego w czasie jego trwania może zostać uznana za istotną, jeżeli wprowadza ona warunki, które gdyby zostały ujęte w ramach pierwotnej procedury udzielania zamówień, umożliwiłyby dopuszczenie innych oferentów niż ci, którzy brali udział w postępowaniu lub umożliwiłoby dopuszczenie innej oferty niż ta, która została pierwotnie dopuszczona. (Europejski Trybunał Sprawiedliwości w wyroku z 19 czerwca 2008 r. w sprawie C-454/06 Presstext Nachrichtenagentur).

5,700

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Nie bardzo, to wykonawca ma złożyć przetłumaczony dokument.