4,501

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Możesz żądać cen jednostkowych i łącznej ceny ofertowej brutto.

Załóżmy że Wykonawca dał max. gwarancję 10 lat, kryterium oceny ofert wynosiła gwarancja 10 lat a nie gwarancja i rękojmia za wady, wówczas 30% zostaje zwrócone po 5 latach (budowa budynku jako przedmiot zamówienia).
Inaczej było by gdyby kryterium była gwarancja i rękojmia, wówczas zwrot 30% po 10 latach.

4,503

(48 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeżeli wcześniejsze postępowanie było powyżej progów a zostało unieważnione to odczekać trzeba.

4,504

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak masz całą historię to nie ma co dyskutować.

Ale co mam opisać na przykładzie?, przecież rękojmi wcale przedłużać na siłę nie trzeba, tylko samą gwarancję, wówczas rękojmia obowiązuje w terminach ustawowych.

Porozumienie z datą wsteczną i gra.

4,507

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1 i 2 OK.

4,508

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Odpłatny?

Jeżeli nie będziecie wymagali aby rękojmia wynosiła tyle ile zaproponuje wykonawca gwarancji to nic szczególnego pisać nie trzeba, kryterium będzie gwarancja a nie gwarancja i rękojmia za wady, wówczas zgodnie z terminem z KC 30% wykonawcy zostanie zwrócone po upływie rękojmi.

Jeżeli zamawiającemu z tytułu wykonania przedmiotu zamówienia przysługuje od wykonawcy rękojmia za wady, zamawiający nie musi zwracać całości zabezpieczenia po wykonaniu zamówienia. Może pozostawić zabezpieczenie roszczenia z tytułu rękojmi za wady, które nie może przekraczać 30% wysokości zabezpieczenia. Ale i tę kwotę powinien zwrócić wykonawcy najpóźniej w terminie 15 dni od upływu okresu rękojmi za wady.

W związku z tym:

Art. 568. Przedawnienie roszczeń z tytułu rękojmi
Dz.U.2014.0.121 t.j. - Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny
§ 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości ? przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

4,510

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Musi być gwarancja + aneks, sam aneks nic nie daje.

30% po upływie rękojmi, nie musisz trzymać 10 lat jeżeli nie będziecie wymagali wydłużenia rękojmi adekwatnie do udzielonej gwarancji, wówczas będzie ona obowiązywała na okres na jaki przewiduje to KC.

4,512

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak.

4,513

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oświadczenie o grupie składa każdy Wykonawca.

4,514

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 3 października 2000 r.  rozwinął tą definicję pojęcia ?tajemnica przedsiębiorstwa? uznając, że może nią być:

informacja, która ma charakter technologiczny, kiedy dotyczy najogólniej rozumianych sposobów wytwarzania, formuł chemicznych, wzorów i metod działania, lub
informacja handlowa obejmująca, najogólniej ujmując, całokształt doświadczeń i wiadomości przydatnych do prowadzenia przedsiębiorstwa, niezwiązanych bezpośrednio z cyklem produkcyjnym, a także
informacja (wiadomość) ?nieujawniona do wiadomości publicznej?, czyli informacja nieznana ogółowi lub osobom, które ze względu na prowadzoną działalność są zainteresowane jej posiadaniem. Taka informacja staje się ?tajemnicą przedsiębiorstwa? dopiero wówczas, gdy przedsiębiorca ma wolę, by pozostała ona tajemnicą dla pewnych kół odbiorców, konkurentów i wola ta dla innych osób musi być rozpoznawalna. Bez takiej woli, choćby tylko dorozumianej, informacja może być nieznana, ale nie będzie tajemnicą.

4,515

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co zrobi instytucja jeżeli ich nie otrzyma?, jeżeli będą straszyli że nie wypłacą kasy to nie zostanie nic innego jak to co napisałeś/aś powyżej, ale i tak mam obiekcje co do udostępnienia zastrzeżonych dokumentów.

Zapewne tak smile

Dokładnie, możesz to samo możesz ograniczyć, wolna wola.

4,518

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Kurcze, jaka tu sprawiedliwość, dobrze że nie pracuję u prywatnego smile

4,519

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dobre kryterium.

Przecież podwykonawca to podmiot trzeci z tym że podmiot użyczający może być tym podwykonawcom a wcale nie musi, wszystko zależy od zamówienia i danej sytuacji.

To wasza sprawa do kogo się zwracacie i od kogo otrzymujecie informacje cenowe.

4,522

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie, po raz drugi.

Tak.

To zależy jak zostanie wskazy w ofercie.

4,525

(16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Bitter, i Ty odpowiedzi nie znasz!? wink