Pewnie że zwiększyć możesz jeżeli masz kasę, czy to z danego zadania czy też z innych środków, ja tutaj nie widzę żadnego problemu.

4,077

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Katiqq, w dziesiątkę smile

4,078

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Moim zdaniem nie ma konieczności ale nic nie stoi na przeszkodzie, zawsze można nie wiedzieć że koleżanka wysłała drugie, poza tym to bardziej potrzebne do celów statystycznych.

4,079

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Lepiej dwa jak wcale smile, zostaw jak jest wink

4,080

(12 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ja nie miałem, a o co chodzi?

4,081

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Artykuł 23 ust. 2 ustawy Pzp nie przewiduje sankcji w przypadku niewypełnienia obowiązku ustanowienia pełnomocnika, a już w szczególności w postaci wykluczenia wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia lub odrzucenia ich oferty (por. wyrok KIO z 17 marca 2011 r., sygn. akt KIO 462/11). zamówienia lub odrzucenia ich oferty (por. wyrok KIO z 17 marca 2011 r., sygn. akt KIO 462/11). W przypadku braku wymaganego pełnomocnictwa zamawiający powinien zastosować procedurę przewidzianą w art. 26 ust. 3 ustawy Pzp tj. wezwać wykonawcę do jego uzupełnienia.

Poprawa jako pisarską, skoro wyliczenia są OK.

4,083

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeżeli nie było planowane, a co do zasady dało się przewidzieć to razem, w innym wypadku można podzielić.

To już wiadomo nie od dziś, z tym łączeniem niby wszystko było wiadomo ale zawsze jakoś coś nie tak do końca wink

4,085

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To zależy czy wszystkie usługi były wcześniej planowane, jeżeli tak to wartości szacunkowe łącznie.

4,086

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Są opinie, trzeba poszukać a coś się znajdzie wink

Razem, łącznie.

4,088

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Absolutnie nie!, są nawet opinie że wymaganie dwóch robót potwierdza doświadczenie wykonawcy, kumulacja ich wartości nie ma znaczenia.

4,089

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jeżeli jesteście pewni że właśnie zlecicie gminnej spółce to podpisujecie na pół roku z tym że szacunek należy obliczyć z uwzględnieniem całego zakresu zamówienia -  przyszłego roku gdyż obracacie się w granicach jednego roku budżetowego.

4,090

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Umowę możecie podpisać nawet na miesiąc, kto wam zabroni?

4,091

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Chodzi Ci że 2 x 200 000 przekracza 280 000?

4,092

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem faktycznie jest to błąd bo nie wiadomo z jakie zapisu obliczenia punktów skorzystać a postępowanie obarczone jest wadą.

Miałem z opinii prawnej.

4,094

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jestem za odrzuceniem.

4,095

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No i co planujesz?

Należy przestrzegać, aby opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu, był związany z przedmiotem zamówienia oraz proporcjonalny do przedmiotu zamówienia. Żądanie zarówno wykazu usług projektowych jak i robót budowlanych zależeć będzie od tego jak zamawiający opisze warunek wiedzy i doświadczenia. Jeżeli będzie wymagał doświadczenia w wykonaniu zamówienia w takiej samej formule tj. zaprojektuj i wybuduj (zamówienia na roboty budowlane obejmującego łącznie zaprojektowanie i wykonanie robót), to wtedy będzie to jeden wykaz robót budowlanych (w rozumieniu ustawy Pzp), jeżeli zaś w jego ocenie zasadne jest wymaganie wykazania się np. dwoma zamówieniami na prace projektowe i dwoma na wykonanie robót budowlanych to wtedy będą to dwa wykazy.

Gdy zamawiający osobno wymaga wykazania się wykonaniem robót budowlanych i osobno wykonaniem usług projektowych powinien określić tzw. okres referencyjny, w jakim były one wykonane odpowiednio do ich rodzaju stosowanie do zapisów rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów. Oznacza to, że może żądać w siwz usług z okresu ostatnich trzech lat, a nie z pięciu lat jak to ma miejsce w przypadku robót budowlanych. Wprawdzie przedmiotem zamówienia mają być roboty budowlane w rozumieniu Pzp (zaprojektowanie i wykonanie), ale dla zwiększenia konkurencji zamawiający może nie postawić wymagania wykazania się określoną ilością zamówień obejmujących zarówno zaprojektowanie, jak i wykonanie robót budowlanych (co jest traktowane przez Pzp jako robota budowlana i wtedy dopuszczalny jest 5 letni okres referencyjny wykazywanych zamówień).

4,097

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta do odrzucenia nie wykluczenia, jak wyżej.

big_smile

Tak na zakończenie dnia smile, żebyś miał spokojny weekend wink

Jako przykład interpretacji art. 26 ust. 2b ustawy Pzp można przytoczyć orzecznictwo Krajowej Izby odwoławczej (KIO), w tym, np. wyrok z 9 lipca 2010 r. (sygn. akt: KIO/1265/10) - ?Pomimo tej okoliczności, iż faktycznie wiedza i doświadczenie stanowią składniki przedsiębiorstwa i nie powinny być przedmiotem samodzielnego obrotu niezależnie od przedsiębiorstwa, ustawodawca dał wykonawcom prawo powoływania się w postępowaniu o zamówienie publiczne na know-how tych trzecich podmiotów, czyli ich wiedzę i doświadczenie. Przepis art. 26 ust. 2b zdanie pierwsze ustawy Pzp wyraźnie też uniezależnia prawo powoływania się na tę wiedzę i doświadczenie podmiotu trzeciego od rodzaju stosunku łączącego wykonawcę z podmiotem trzecim, (?niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków?). Podstawę powoływania się na doświadczenie podmiotów trzecich stanowi konieczność udowodnienia zamawiającemu możliwości dysponowania przez wykonawcę tymi zasobami, które są niezbędne do realizacji zamówienia. (?)Tak więc zasoby te w postaci know-how jakiegoś przedsiębiorstwa mogą być wykorzystane przez wykonawcę w ramach potwierdzenia spełniania podmiotowego warunku udziału w postępowaniu, jeśli w okresie realizacji zamówienia, którego dotyczy postępowanie, konieczne okaże się korzystanie z tego doświadczenia przy wykonywaniu zamówienia. Oznacza to zatem, że wykonawca powołując się na doświadczenie podmiotu trzeciego będzie korzystał z know-how tego podmiotu w okresie realizacji zamówienia. Dyspozycja wskazanego przepisu ustawy Pzp w żaden sposób nie uprawnia do twierdzenia, że podmiot trzeci będzie miał obowiązek w takiej sytuacji faktycznie osobiście wykonywać całość bądź jakąś część zamówienia na rzecz generalnego wykonawcy w charakterze podwykonawcy. Ustawodawca we wskazanym przepisie nie dokonał zróżnicowania na zasoby, które mogą być wykazywane w ramach spełniania warunków podmiotowych przez podmioty trzecie z koniecznością występowania w toku realizacji zamówienia przez podmiot trzeci w charakterze podwykonawcy oraz na zasoby, których wykorzystanie nie wiąże się z wymogiem podwykonawstwa. (?) Oddanie wiedzy i doświadczenia w tym zakresie może odbywać się zatem tak poprzez faktyczne podwykonawstwo, jak też oddanie nabytego przez przedsiębiorstwo doświadczenia poprzez możliwość korzystania z tej wiedzy przy realizacji zamówienia poprzez konsultacje, czy doradztwo, bowiem w taki sposób także istniej praktyczna możliwość korzystania z wiedzy i doświadczenia innego podmiotu przy wykonywaniu danego zamówienia.?.

Robią różnie, zależy od sytuacji wink