1,951

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ginni napisał/a:

A jednak w wielu fachowych wydawnictwach spotkałam się ze zdaniem specjalistów twierdzących, że faktury również mogą być.

Tak pod warunkiem, że jest na niej adnotacja ze wykonano zgodnie z umową bez uwag. Ale powinien być protokół odbioru robót  do faktury

myszy1953 napisał/a:

w zamówieniach publicznych nie ma za darmo , stoisz przy swoim do pierwszej kontroli i jak to jest dostawa to chyba zrzęknę się uprawnień

Ok trzymam cię za słowo (kontrola już za  niedługo) Ale dzisiaj też usłyszałam, że wymiana okiem bez rozkuwania to usługa z dostawą i to UM  tak twierdzi czyli kontrola zanosi się, że  będzie ok.

A co do wymiany okien to ja zostaję przy swoim.

A jak zatrudnię uczniów  którzy w ramach  przygotowania zawodowego zrobią murek za darmo? to szacuję  materiał 200 cegieł?

Marcel napisał/a:

Nina pisze że już potraktowali to jako dostawę, więc odkręcić raczej się nie da.

Właśnie a teraz szukam coś na obronę

no w normalnych warunkach  to nie ale tu były inne przyczyny  smile

1,957

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

yhy j/w

1,958

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Byle nie naruszało uczciwej konkurencji.

oj hubal ja Ci tego nie wyjaśnię smile

Tak właśnie zrobiliśmy smile

Oto opinia Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego w sprawie okien:
W sprawie wymiany stolarki okiennej i drzwiowej  stanowisko GINB zamieszczono 6 grudnia 2007 r.
W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi wymiany stolarki okiennej i drzwiowej przedstawiamy następujące stanowisko.

Zgodnie z art. 3 pkt 8 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006r. Nr 156, poz. 1118 z późn. zm.), remontem jest wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym.
Należy przy tym zauważyć, że ustawa - Prawo budowlane nie definiuje pojęcia ?bieżąca konserwacja". Jednakże biorąc pod uwagę ogólnie przyjęte zasady wiedzy technicznej można uznać, że bieżącą konserwacją są drobne czynności wykonywane na obiektach budowlanych, których celem jest zmniejszenie szybkości zużycia obiektu budowlanego lub jego elementów oraz zapewnienie możliwości ich użytkowania zgodnie z przeznaczeniem.
Z powyższych przepisów wynika, że wymiana stolarki okiennej i drzwiowej w budynku - jeżeli nie następuje ingerencja w obiekt budowlany polegająca np. na zmianie kształtu lub wielkości otworów okiennych lub drzwiowych - nie stanowi robót budowlanych objętych zakresem przedmiotowym powyższej ustawy. Oznacza to, że taką czynność należy rozpatrywać jako zwykłe użytkowanie rzeczy, wynikające z prawa własności. Tym samym, przeprowadzenie takich czynności nie wymaga ani pozwolenia na budowę, ani dokonania zgłoszenia właściwemu miejscowo organowi administracji architektoniczno-budowlanej.
Natomiast w przypadku, gdy wymiana stolarki okiennej lub drzwiowej wiąże się z ingerencją w obiekt budowlany (np. powiększenie otworów drzwiowych lub ich zabudowanie), wówczas może ona wypełniać znamiona remontu lub przebudowy. W takim przypadku roboty budowlane - takie jak remont lub przebudowa - będą wiązały się odpowiednio z dokonaniem zgłoszenia albo wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę.

No ale była kiedyś opinia jeśli nie rozkuwa się ścian tylko wymienia okna można zaliczyć to jako dostawy.

to ok dzięki smile

To jest dostawa z wymianą.

W tym wypadku tak bo nie powiększa się otworów.

W budynku ZOZ są prowadzone prace remontowe (budowlanka) wyłoniony wykonawca w trybie do 14 tys euro. W czsie ok. 10 dni później zlecono wymianę okien innej  innej firmie (dostawy)  też do 14 tys euro. Wartośc robót remontowych  jak i dostawy razem = pow. 14 tys euro. Czy to nie jest dzielenie?

hubal napisał/a:

Odbiegamy od tematu.

A teza jest następująca:
-  kary umowne powinny być dalej naliczane, a wstrzymywanie robót jest bezzasadne.
Ot co.

popieram

amsala napisał/a:

Za moim oknem w ciągu całego dzisiejszego dnia nie przejechała ani jedna maszyna odśnieżająco / piaskująco / soląca, czy co one tam robią smile

a może jeszcze przetargu na to nie było smile

Ja nie wzywam w takiej sytuacji do uzupełnienia choć przyznam że myślałam podobnie jak  Marcia 28. Może będzie wkrótce jakiś wyrok KIO w tej sprawi.

Ja robię tak jak Miras napisał jest ok. Nie ma co sobie komplikować.

Ja odrzucam nie wzywam do uzupełnienia jedynie wspominam w piśmie, że nie wzywałam bo oferta i tak podlega odrzuceniu.

yhy czyli ok.

no ciekawe.

HIHI no to nie mój pomysł ale znalazłam taki przetarg otwarcie ofert 1.12.2010 a termin związania ofertą do 17. 12 2010 r.

Czy mogę w dostawach oktes związania ofertą  dać 17 dni?