1,101

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a ja idę dalej w swych planach na przyszłość smile

1,102

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

HAHAHHAH a ja przestaje stosować Pzp

1,103

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hihihi dobre

1,104

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

śmierć głodowa

a czemu nie?

szad napisał/a:

z tym wykonywał to chodzi o to, że jak wykonawca ma podpisaną umowę na świadczenie jakiś usług i część tych usług już wykonał, to wtedy może juz brać referencje na te wykonane usługi mimo, że nie wykonał jeszcze całości i umowa nadal trwa?

może być jak spełnia postawiony przez ciebie warunek np. co do kwoty.

1,107

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:
amsala napisał/a:

Odbieganie nie było z mojej inicjatywy. Zgadzam się jednak - koniec.

nikt nie mówił ,że bedzie łatwo

aby zastosować art.4.8.  trzeba najpierw dokonać analizy rynku o ile zamawiający nie może sam dokonać wyceny np. w przypadku rb i dopiero wtedy gdy ma ugruntowaną wiedzę ,że może go zastosować , a nie jak koleżanka pisze o umowie bo to jest chyba efekt końcowy

o właśnie myszy stara dobra marka smile

1,108

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Nie wierzę w to co czytam, szacunek jest podstawą do wszczęcia danej procedury, to wręcz priorytet w każdym postępowaniu, niezależnie od kwoty.

no ja też jak miała bym podejście takie jak większość w tym wątku to ominęłabym co najmniej 20% zamówień pow. 14 tys euro, ale każdy robi jak uważa jego pieniądze jego naruszenia itp.

1,109

(66 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Mój przypadek jest przykładem. Zastanawiałam się co robić, jeżeli taka sytacja by się zdarzyła...

hmm a może ab123 kombinuje zrobi sobie szacunek poniżej ominie pzp a oferty będą powyżej i będzie ok smile tylko rada byle nie były powyżej za dużo smile.

1,110

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

hubal napisał/a:

Należy wyraźnie rozróżnić co najmniej:
1) RD. jako roboty nie zapisane w przedmiarze (ani ofercie), ale objęte przedmiotem zamówienia (np. objęte projektem, specyfikacją, wynikające z przepisów itp.)
2) RD. jako roboty nie zapisane w przedmiarze, a jednocześnie nie objęte przedmiotem zamówienia, czyli nie objęte umową (wraz z załącznikami).

Post 13. dotyczy raczej tylko przypadku 2. choć to nie jest jasne.

W zależności od zakwalifikowania sposób postępowania jest znacząco różny, w przypadku 2. mamy do czynienia z nowym zamówieniem, w przypadku 1. to ciągle to samo.
Jeśli roboty spełniają warunek 1. to moim zdaniem MUSZĄ być wykonane, automatycznie, niezależnie od bieżącej woli zamawiającego (ale owszem, na ogół powinien o nich wiedzieć) i nie można mówić o zlecaniu.

i tu się zgadzam.

1,111

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

hubal napisał/a:

Ja się jednak upieram, że najpierw zarówno ?dodatkowe? jak i ?kosztorysowe? muszą zostać zdefiniowane w umowie, a wtedy może się okazać że powyższe twierdzenia nie są prawdziwe. Już widziano wynagrodzenia nazwane kosztorysowymi, które były ryczałtowe sensu stricte i odwrotnie.

Protokół konieczności też musi wynikać z umowy, bo w przeciwnym wypadku - cóż to jest i jakie ma znaczenie???

I dalej się upieram by wszystko załatwiać  bez aneksów, bo każdy aneks to zmiana, a przecież nie możemy i nie chcemy zmieniać, ano by móc potem z przekonaniem tłumaczyć konktrolerom: zmiana? jakaż zmiana, my nie zmieniliśmy, jedynie ściśle realizowaliśmy umowę;  dodatkowe? jakież dodatkowe, to tylko roboty pominięte w przedmiarze!!! właśnie by móc wykonać tę umowę bez zmian!!!

Tylko chubal pamiętaj iż wielu zamawiaczy ma umowę niezgodną ze SIWZ czyli sposób obliczenia ceny jako ryczałt a wczytując się w umowę można wywnioskować wynagrodzenie kosztorysowe teraz tak jak jest kontrola z jednostki dofinansowującej to patrzą na wszystko jak ryczałt to ryczałt nawet jak umowa przewiduje jakieś dodatkowe wynagrodzenie to lepiej nic nie robić bo wyjdzie przy rozliczeniu wniosku i d....pa  a jak wykonawca pójdzie do sądu to tam patrzą na umowę i SIWZ i tak koło się zamyka.

no oczywista oczywistość najpierw tam trzeba zapukać z reguły zgadzają się i aneksją umowy dotacyjne.

1,113

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

i nie mylić robót dodatkowych które mogą wystąpić tylko przy wynagrodzeniu kosztorysowym z zamówieniami dodatkowymi które mogą wystąpić podczas wynagrodzenia kosztorysowego i ryczałtowego.

jak macie wynagrodzenie kosztorysowe jak najbardziej można skorzystać z robót dodatkowych (w KC prac dodatkowych ) czyli protokół konieczności i aneks do umowy jak macie to uregulowane to w umowie.

nic nie zmieniać zostawić 4 ugadać na 3 i zrealizować rozliczyć i zapomnieć. Zmieniać nie radze.

1,115

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

Zamawiający25 napisał/a:

Mam pytanie. czy inspektor nadzoru może pełnić tą funkcję jeśli ma prawomocny wyrok sądu. Za kradzież?

a czy ta kradzież jest związana z jego pracą czy ukradł staruszce portfel?

miłka widzę, że masz takie jazdy jak ja smile tylko teraz z ta różnicą, ze jak chcą taki przetarg ogłosić bez środków w całośco to ja czytam kwotę niższą i jak co to podwyższam.

a pewnie że może ale wpis do EDG smile

jejku marcel sorki ja już idę spać bo widzę co innego i piszę co innego smile pewnie że nie żądał smile.

1,119

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

a no smile

1,120

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

i dobrze smile zawsze trzeba myśleć Wykonawca też człowiek smile

ale  kamyk pisze że żądał  tego dokumentu zamawiacz.

jedynie jak to środki UE a dokładnie mówiąc z RPO to dostanie 2% korekty za żądanie dokumentu z poza rozporządzenia. A ciekawa jestem co zaznaczył w ogłoszeniu o zamówieniu.

Marcel napisał/a:

Moje zdanie jest takie że ten dokument nie znajduje się w dok. z rozporządzenia i jak twierdzi Zamawiający nie jest on istotny w przedmiotowym postępowaniu.

czyli śmieć

1,124

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcel napisał/a:

ad.1 - tak
ad.2 - nie kwotę brutto wybranej oferty

należy dodać że jak byłą odrzucona oferta  z najniższą ceną to wpisujemy odrzuconą. a wybranej to wybranej

amsala napisał/a:

Kierownik jednostki zatrudnił dziewczynkę (u "konkurencji" zamawiaczy) tylko dlatego, że zgodziła się na pracę za 1400 brutto. I ma zerowe doświadczenie.

Błędy, jakie popełnia, to po prostu KOSZMAR. Brak ogłoszenia na stronie internetowej zamawiającego (w BZP i siedziba - tak) to jeden z wielu przykładów niekompetencji tej pani. Staram się jej pomagać jak mogę, ale ona nie widzi nawet różnicy pomiędzy szacunkową wartością a kwotą, jaką zamierza przeznaczyć (...)

I dlatego uważam, że należy czasem pomagać Wykonawcy. Może jak taki Szef zamawiacza zapłaci, to się przekona o wartości pracownika ds. zamówień publicznych

dla niektórych władnych zamówienia to tak jak sprzątanie nic nie trzeba umieć dlatego pożądana nauczka dla takiego zamawiacza  tak na przyszłość.