Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 37 z 117)
mika1982 napisał/a:Czy jesli zamawiający żąda wskazania nazwy produktu oraz w przypadku oferowania przez Wykonawce produktów równoważnych ich nazwy i charakterystyki to:
1) Wykonawca nie wypełnił pola w ogółe - odrzucamy - art. 89 ust. 1 pkt 2
2) wykonawca podał nazwę ale nie pdoał charakterystyki, a jednoznacznie wynika, że sa to produkty równoważne wezwać do wyjasnień oferty art 87??
a czy wskazaliście jakie parametry będziecie brać pod uwagę oceniając równoważność.
asiek napisał/a:W formularzu ofertowym wykonawca powinien wskazać wykaz i zakres prac, który zamierza powierzyć podwykonawcy, jednak wykonawca tego zakresu nie wskazał.
Z wiedzy zamawiającego wynika, że część robót specjalistycznych wykonawca będzie musiał powierzyć podwykonawcy (tylko kilka firm w Polsce to wykonuje i nie jest to nasz wykonawca).
Czy w związku z tym wezwać wykonawce do wyjaśnienia w trybie art. 87, (w ramach tego wyjaśnienia wykonawca wskaże zakres robót podwykonawcy), czy dać sobie spokój i dalej oceniać ofertę?
W SIWZ jest zapis, że jeśli nie wskaże zakresu dla podwykonawcy, Zamawiający uzna, że Wykonawca robi wszystko sam. Nie chcemy komplikacji w trakcie realizacji zamówienia, kiedy okaże się, że trzeba wpuścić podwykonawcę, a we wzorze umowy jest zapis, że Wykonawca może powierzyć, zgodnie z ofertą Wykonawcy, wykonanie części robót lub usług podwykonawcom.
Oceniać dalej a nic nie stoi na przeszkodzie aby dopuścić podwykonawce w trakcie realizacji zamówienia, za waszą zgodą oczywiście. Nawet powinno być to rozwiązane we wzorze umowy.
Eliza09 napisał/a:ok, ale jak mam wszystkie oferty i pisze przy każdym cenę i punkty to w tym wykluczonym napisać : oferta odrzucona, czy wykonawca został wykluczony z postępowania, bo nie pisze przy nim ceny i pkt
piszesz np.:
wykluczony
wojt_wroc napisał/a:Witam.
Możliwe, że powtórzę już ten wątek ale proszę o podpowiedź.
Czy zamówienia na sporządzenie dokumentacji projektowo-kosztorysowych powinienem traktować razem czy oddzielnie?
Stan faktyczny przedstawia się następująco:
- nasza siedziba składa się z kilku budynków w jednej miejscowości + kilka budynków w miastach powiatowych,
- w planie mamy do zrobienia dokumentacje na:
1. remont w budynku nr 2 (remont pomieszczeń z przeznaczeniem na biura)
2. remont w budynku nr 3 (remont pomieszczeń z przeznaczeniem na biura)
3. remont w budynku nr 5 (remont budynku z przeznaczeniem części na archiwum zakładowe i pomieszczenia socjalne)
4. remont w budynku nr 4 (kompleksowy remont budynku hotelowego)
5. remont w budynku w mieście powiatowym (remont elewacji i może coś we wnętrzu)
6. budowa kompleksu wystawienniczego na terenie głównej siedziby
Czy zamówienia na dokumentacje dla tych zadań powinienem traktować razem czy osobno?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
razem ewentualnie z podziałem na części
radas napisał/a:Rozumiem, że mówimy o zamówieniu publicznym powyżej 14.000
i teraz widzicie jaka jest różnica zapytanie o cenę kojarzy się z PZP a zapytanie ofertowe z progiem poniżej 14 000.
Apollo napisał/a:Mam w tej materii problem z najkorzystniejszą ofertą. Ogłosiliśmy przetarg na organizację 14 dniowej kolonii (z 13 noclegami na terenie ośrodka kolonijnego). Jednym z załączników do oferty był program kolonii (dokument przedmiotowy), w którym należało wyszczególnić poszczególne zajęcia - w tym uwzględnić wymagane przez nas całodniowe wycieczki (w tym właśnie celu żądaliśmy programu).
Jeden z wykonawców nieco "przedobrzył" - ponieważ dodatkowo z załączonego przez niego programu wynika, że na terenie ośrodka koloniści spędzą 12 noclegów (13 będzie podczas podróży).
Nie bardzo wiem, co z tym zrobić, ponieważ programu żądaliśmy w zupełnie innym celu niż weryfikacja - ile dni i noclegów będzie liczyć kolonia. Ale skoro wykonawca zawarł w nim informacje, które są sprzeczne z treścią siwz, to nie mogą przejść obok tego obojętnie.
Tak się zastanawiam, czy w tej sytuacji powinienem skorzystać z art. 26.3? Może właściwszym w tej sytuacji byłoby danie wykonawcy szansy i skorzystanie z art. 87.2.3? Trzecia opcja to 89.1.2 - i z tej nie chciałbym korzystać, biorąc pod uwagę cenę tej oferty.
Jakieś sugestie?
Ja szczerze to bym wyjaśniła może się "pomylił" 13 miało być noclegów w ośrodku i z ta podróżą mu się pokiełbasiło. Nie znam szczegółów ale warto próbować ratować przecie nie jest to beznadziejny przypadek.
Apollo napisał/a:Posłużę się takim przykładem:
Zamawiający ogłosił przetarg na dostawę samochodu osobowego typu SEDAN z 6 poduszkami powietrznymi. W celu potwierdzenia, że oferowana dostawa spełnia jego wymagania zażądał opisu - tzw. dokumentu przedmiotowego. Wykonawca składa ofertę wraz z wymaganym opisem, w którym oferuje samochód osobowy typu KOMBI z 4 poduszkami.
Co w tej sytuacji robicie?
Jak to co wylot nie ma co wyjaśniać ani uzupełniać.
ogłoszenie przetargu nie jest zaciągnięciem zobowiązania są podzielone zdania jeśli chodzi o wybór oferty najkorzystniejszej bo w tym momencie powstaje przyrzeczenie udzielenia zamówienia i powinny być już te środki. Ja jestem zdania, ze zaciągnięcie zobowiązania następuje w dniu podpisania umowy. Ale powiem, że nie logiczne jest ogłaszać przetarg bez pieniędzy bo i tak będzie trzeba zwrócić koszty sporządzenia oferty (wszelkie opłaty wadia, transport, ubezpieczenia) kosztowne może to być.
oj ale komplikujesz jak 60 000 to 4.8. Sam piszesz, że zrobiłeś już na 350 000 czyli ok. potem jeden splajtował j nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić to bez procedury PZP.
Gordon napisał/a:na kwotę ok 60 000 brutto ?? mięso potrzebne do wyżywienie uczestników z ośrodka, uczestników projektu itp
A czemu nie 4.8
ab123 napisał/a:Ale czy skan jest kopia dokumentu? Przecież tylko kopia może być w ten sposób potwierdzona. Może jakieś publikacje na ten temat ktoś zna, bym była wdzięczna...
A czym według ciebie jest skan? jak nie kopią.
mam 70 zeta więcej hahah i podobny zakres
mogę podać mój nr konta 
I co ? to jest dużo ja mam jeszcze 3 razy tyle a wynagrodzenie do d.............. .
Przyłącz osobno jako robota budowlana, a dostawę energii osobno.
a co widnieje na kopii, jakiś zapis jest? jak nic nie ma to wezwij do uzupełnienia. Pieczątki nie musi być wystarczy znaczeniowo tożsamy zapis może być odręcznie.
Mam wątpliwości a co za tym idzie nadzieję, że nie jest zamówienie dofinansowywane z UE.
Są wyjątki w trakcie postępowania pada zapytanie od wykonawcy powodujące zmianę np. SIWZ w opisie przedmiotu zamówienia lub zmiany warunków, ktoś tej zmiany dokonuje np. pracownik, projektant i ktoś zatwierdza. W tym wypadku może zajść potrzeba złożenia oświadczenia przez w/w osoby bo znają potencjalnego wykonawce i dochodzi do zamiany SIWZ.
hubal napisał/a:Ja z kolei nie jestem przekonany, że właśnie tak należny robić.
To coś między cwaniactwem a nieświadomością.
Istnieje m.in. pojęcie ZABEZPIECZENIA wykonania umowy. Czyż takie nie wystarczy i trzeba dręczyć wykonawców dodatkowym ubezpieczeniem??? Jeśli zamawiający widzi potrzebę ubezpieczenia, to niech się ubezpieczy, proszę bardzo ale bezpośrednio, a nie za pomocą wykonawcy.
Hubal tutaj mnie źle zrozumiałeś "tak należy robić" miałam na myśli nie żądać polisy na dzień składania ofert. Fakt zacytowałam całość i dlatego ta niejasność.
peri78 napisał/a:Robiliśmy tak jak piszesz myszka. Dlatego od około roku nie żądamy od Wykonawców złożenia opłaconej polisy na dowód spełniania warunku udziału w postępowaniu. Zamiast tego wymagamy przedłożenia odpowiedniej polisy przed zawarciem umowy.
OOO i właśnie tak należny robić. Powiem że ubezpieczenie powinno być ważne na dzień składania ofert i opłacają taką polisę np. na 7 dni i po co żądać.
Jak dla mnie to pisarska.
pewnie, że nie poprawianie błędów ortograficznych zostawmy polonistom. No chyba, że jak pisze Hrabal przy okazji.
Znaczenie to samo po co poprawiać 
Znalezione posty: 901 do 925 z 2,907