alwi napisał/a:

mam jeszcze pytanie... po upływie skałdania ofert wpłyneła oferta nie otwierałem jej i mogła byc zrówcona po upływie 7 dni gdyby nie bylo protestu... wniesli mi protest i teraz co mam z nia zrobic ... .

Czy przedmiotem protestu jest fakt, że oferta nie wzięła udziału w sesji otwarcia ofert?

alwi napisał/a:

w sumie koperta nie jest prawidłowo oznakowana jak było w SIWZ.

To znaczy?

1,002

(29 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

nora4 napisał/a:

Wraz z nadaniem fax`u jednocześnie nalezy dochwać formy pisemnej i przesłać rozstrzygnięcie pocztą lub  przez kuriera.

Moim zdaniem bez sensu jest stosowanie obu form naraz. Albo faks albo pismo.

Postępujesz zgodnie z zapisami art. 181-183 ustawy Prawo zamówień publicznych.
Jak bedziesz miec pytania do konkretnych przepisow to pytaj.

1,004

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Oczywiście możesz podać argumenty czemu się nie zgadzasz na zmianę stawki, to bardzo elegancko z Twojej strony, ale absolutnie nie ma takiej konieczności.
Gdyby miesiąc po sprzedaży Ci telewizora przyszedł do Ciebie sprzedawca, prosząc o dopłacenie .... zł mówiąc, że źle skalkulował lub to i tamto... to człowiek supercierpliwy uzasadni mu odmowę, ale większosc zamknie drzwi przed nosem i nie naruszy przez to żadnych zasad.

1,005

(29 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Więc tak potwierdzony faks nie staje się formą pisemną.

Hej Marko, nie przesadzasz? Może jednak zaprosić czterech?

1,007

(29 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

cbud napisał/a:

Jeżeli faks zostanie potwierdzony imiennie to staje się formą pisemną.

Co to znaczy "potwierdzony imiennie"? Podpisany własnoręcznie?

1,008

(10 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

aga napisał/a:

Nasze spełnia ale wg siwz miało być 80 a wykonawca który złożył protest mówi że wg specyfikacji technicznej ma 79,60

No więc spełnia czy nie?
Bo jeśli spełnia, to ja bym sie tak szybko nie poddawał, zwłaszcza że protestujacy i tak nie dostanie kontraktu i walczy tylko o "uwalenie" przetargu.

1,009

(10 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Pytanie podstawowe: Wybrana oferta nie spełnia waszych oczekiwań tzn. zmienionych parametrów?

1,010

(10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

jacek0707 napisał/a:

Zgadza się, ale tutaj masz po otwarciu. A uniewaznienie...to zalezy z jakiego powodu uniewaznienie. jeżeli z powodu odrzucenia wszystkich ofert, to Twoim zdaniem nie powinno sie badać? A z czego wynika odrzucenie? Z badania, prawda?

Owszem. Każdą oferte należy "badać" do momentu znalezienia pierwszej "choroby" czyli okolicznosci skutkujacej odrzuceniem oferty. Dalsze badanie - formalnie rzecz biorąc - jest bezprzedmiotowe, bo oferta już podlega odrzuceniu.
W praktyce, dla "wzmocnienia" swojej decyzji, często powołuje sie więcej niż jedną podstawe odrzucenia. Uważam, że jest to dopuszczalne, ale z pewnością nie jest to jakiś obowiązek (szukanie dalszych uchybień w ofercie podlegajacej odrzuceniu).

1,011

(10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Po co badac spełnienie warunków przez wykonawców, których oferty podlegają odrzuceniu, i to w przypadku uniewaznienia przetargu? Moim zdaniem nie ma po co...
Co do protokołu - nie każdy punkt bedzie wypełniony w każdym przetargu. W razie uniewaznienia przed otwarciem ofert, tez go nie wypełniasz prawda?

1,012

(10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ja bym w ogole nie zalaczal tego druku.

jacek0707 napisał/a:

A dlaczego Piotrze nie warto kupować teraz? Przecież nie zzielenieje ani nie spleśnieje... wink

Widziałem dachówki które zielenieją.
Może też wyparować... wink

1,014

(10 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Kruczella napisał/a:

Czy nie musze, zgodnie z art.181.3. protestu, jako dotyczacego siwz zamiescic na stronie internetowej i wezwac wykonawcow do udzialu .... No i mam jeszcze art.181 ust.4 ...

Oczywiście, że musisz.
A odrzucić względnie oddalić protest możesz najwcześniej 25 X lub 2 XI - zależnie od progu.

1,015

(54 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dorota, a wracając do pytania, jak to rozwiązać na przyszłość...
Skoro w umowie muszą być ceny jednostkowe, to wpisuj je dopiero w umowie. A w ofercie żądaj tylko wartości brutto. Może to jest rozwiązanie dla Ciebie?

Kruczella napisał/a:

Piotrek - ale ustawodawca jest (w zalozeniu) konsekwentny i racjonalny. W jednym artykule ustawy nie mozna różnie rozumieć tych samych definicji...

...nie można różnie rozumieć tych samych wyrazów - zgoda.
Ale słowo "część" oznacza wszędzie to samo: niecałe zamówienie, czyli jego fragment, element, kawałek...
Przepis nie mówi o konkretnej części, więc w każdym przypadku może dotyczyć innej części. Tak samo jak słowo "wykonawca" czy "oferta" mogą odnosić się do różnych wykonawców i różnych ofert.

Uwazam tak jak Marko.
To zamawiajacy okresla części zamówienia - zarówno w odniesieniu do ofert częściowych jaki i podwykonawstwa. Może je określić odmiennie.

A przy okazji: z "nietypowymi" osobami prawnymi są same kłopoty. Poniższe przykłady spotkałem w praktyce.

Przykład 1: Sad rejestrowy dopuszcza wpis do KRS, gdzie organem uprawnionym do reprezentacji jest zarząd działający poprzez osobę nie należąca do jego składu i nie wymieniona w KRS (dyrektor).

Przykład 2: Ustawa każe wykluczyć wykonawce bedacego osoba prawna, której urzedujący członek organu zarządzającego był prawomocnie skazany. Tylko skad zamawiający ma wiedzieć, kto wchodzi w skład organu zarzadzajacego wykonawcy, jesli ten wykonawca nie figuruje w KRSie albo gdy figuruje lecz KRS nie zawiera takiej informacji?

ArekS napisał/a:

wszcząć można. Udzielić bez pozwolenia nie, gdyż art. 146. 1.... umowa jest nieważna, jeżeli: zamawiający udzielił zamówienia bez uzyskania wymaganej decyzji administracyjnej, a pozwolenie na budowę taka decyzja jest. Potwierdził mi to kiedyś na szkoleniu niejaki Piotr Sperczyński

Znam i lubię pana Piotrusia, ale z ta tezą mozna polemizować.
Moim zdaniem przepis mówi o decyzji dot. udzielenia zamówienia, a nie jego wykonania.
Jeśli miedzy udzieleniem zamówienia a terminem jego wykonania jest duzy odstep czasowy, to mozna w tym czasie uzyskac decyzje pozwalajaca na wykonanie zamówienia np. pozwolenie na budowe.

coco14 napisał/a:

Wyniosłem się wlaśnie z roboty ale chce odzyskać chociaż cześć 5%.Prosze o pomoc jakie pismo powinienem wystosowac?

Zamawiajacy zwraca zabezpieczenie po wykonaniu zamówienia.
Czyli jak nie wykonasz zamówienia, to nie dostaniesz zwrotu.

1,021

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, jeżeli ten formularz cenowy jest trescia oferty, czyli posłuzy do rozliczeń, a nie tylko do orientacji.

Jesli wartość samej dachówki nie przekracza 14000 euro, to oczywiscie mozecie kupic ja poza ustawą.
Inna sprawa to celowosc tego zakupu. Jeśli ma leżeć do 2009 to moze nie warto juz teraz jej kupowac...

Ja też jestem za odrzuceniem oferty.
Dokumenty potwierdzajace umocowanie, inne niż KRS, są wymagane nie na podstawie PZP, lecz na podstawie przepisow odrębnych (KC, KSH i inne). Dlatego nie podlegaja one uzupełnieniu w trybie PZP.

P.S. A swoja droga ciekawe, czemu BGK nie składa tego dokumentu? Czyzby go nie mieli / Prezes działał nielegalnie?? wink

Trzeba pamietać, że zabezpieczenie oznacza koszty dla wykonawcy, tym wieksze im wyzsze zabezpieczenie, a te koszty przerzuca oczywiscie na zamawiajacego.
Dlatego trzeba sie zastanowic czy w konkretnym przypadku opłaca sie brac zabezpieczenie i płacic drozej czy nie brac go i zapłacic mniej.

1,025

(29 odpowiedzi, napisanych Inne)

mmatecki napisał/a:

Witam,
Polecam odwiedzenie serwisu http://www.zamowienia24.pl/ pozwalającego na wygodne przeglądanie i wyszukiwanie ogłoszeń o zamówieniach publicznych publikowanych przez Urząd Zamówień Publicznych.
Pozdrawiam,
Maciej Matecki

Całkiem niezły!
UZP chyba za sto lat tego nie osiągnie tongue