czy protest zostal ODRZUCONY czy ODDALONY???
jest istotna roznica...
Jak dla mnie tylko w nazwie...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Piotrek
czy protest zostal ODRZUCONY czy ODDALONY???
jest istotna roznica...
Jak dla mnie tylko w nazwie...
mam formularz cenowy w którym proszę o pomnożenie ilość z ceną jednostkową brutto w efekcie czego wyjdzie wartość brutto
Zapytaj Nory co z tym zrobić.
Ona stosuje taki formularz i twierdzi, że to żaden problem.
Ja mam inny formularz wiec nie wiem jak to rozwiazać.
Piotrek a gdzie przykład?
Prosze uprzejmie:
Zamawiający wybrał oferte A. Wkrótce dostał dwa protesty - od B i C. Pan B domaga sie odrzucenia A. Pan C domaga sie odrzucenia A i B. Zamawiacz odrzuca oba protesty i nikogo nie wzywa. Pan B nie ma pieniedzy na wpis wiec sie nie odwołuje. Pan C pisze odwołanie i stwierdza, że jego argumenty za odrzuceniem oferty A są słabe, a duzo lepsze były w protescie B, więc uwzglednia je w swoim odwołaniu. KIO stwierdza, ze protesty zostały niesłusznie odrzucone, a zarzuty zawarte w odwołaniu sa zasadne, tyle ze nie były zawarte w protescie pana C, wiec odwolanie oddala. Poniewaz zamawiacz wybrał oferte podlegajaca odrzuceniu, to umowa i tak bedzie niewazna, wiec KIO unieważnia postepowanie.
Pełna zgodność, jeżeli zamawiający nie zna przesłanek do odrzucenia to wygrana przed KIO tym przypadku oznacza unieważnienie postępowania, prawda?
Prawda, ale tylko dlatego że zamawiajacy nie wezwał wykonawców do przyłaczenia sie. Gdyby to zrobił, pan C przyłączyłby sie do protestu B i po jego odrzuceniu mógłby wniesc odwołanie równiez od tego rozstrzygniecia. Rozpatrujac te odwołania KIO musiałby uwzglednic odwołanie od protestu B (i nakazac odrzucić oferte A) oraz uwzglednic odwołanie od protestu C (i nakazać odrzucić oferte B). W rezultacie zamiast uniewaznienia pan C wygrałby przetarg.
Sorry ale pytaniem na pytanie po raz enty - gdzie interes prawny i korzyść?
Więc chyba pan C ma interes prawny i korzysc z przyłaczenia sie?
Swego czasu dostałem oferte z niepodpisanym opisem technicznym. Odwaliłem ją pisząc:
W myśl art. 82 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2004 r. nr 19 poz. 177) ofertę składa się, pod rygorem nieważności, w formie pisemnej albo, za zgodą zamawiającego, w postaci elektronicznej. W niniejszym postępowaniu zamawiający nie dopuścił składania ofert w postaci elektronicznej, zatem jedyną dopuszczalną formą oferty jest forma pisemna. O tym fakcie zamawiający informował w pkt. 10 SIWZ.
Na podstawie art. 14 ustawy do czynności podejmowanych przez zamawiającego i wykonawców w postępowaniu o udzielenie zamówienia stosuje się przepisy ustawy Kodeks cywilny (Dz.U. z 1964 r. nr 16 poz. 93 ze zm.). Zgodnie z art. 78 par. 1 zd. 1 kodeksu cywilnego do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli.
Zgodnie z art. 66 par. 1 kodeksu cywilnego oferta to oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy określające istotne postanowienia tej umowy. Istotne postanowienia umowy w sprawie niniejszego zamówienia określają przedmiot zamówienia i jego cenę. Wynika stąd, że ofertę stanowi oświadczenie określające oba te elementy. Oferta jest zatem złożona w formie pisemnej wówczas, gdy jej treść (przedmiot zamówienia i cena) została opatrzona własnoręcznym podpisem.
Oferta firmy (----------) została złożona na dwóch dokumentach: formularzu ofertowym (określenie ceny) i w załączniku nr 1 (opis przedmiotu zamówienia). Tymczasem podpis został złożony tylko pod pierwszym z nich, natomiast drugi pozostał nie podpisany. W konsekwencji oferta nie została złożona w formie pisemnej, wymaganej przez ustawę pod rygorem nieważności. Jako oferta niezgodna z ustawą podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy.
Faktycznie kręcimy się w kółko.
Postarajcie się więc nie wracać do tego co było tylko wyjść na prostą...
O tym, czy protest podlega odrzuceniu nie decyduje zamawiający, lecz KIO.
To, że zamawiający postanowił odrzucic protest nie pozbawia protestujacego prawa do odwołania. Moze on wniesc odwołanie, a nawet moze wygrac. Z tym zgodził sie nawet Marko.
Nie rozumiem więc, dlaczego chcecie pozbawic innych wykonawców prawa do odwołania. Przecież od uwzglednionego protestu moga sie odwoływać, tak? To czemu od odrzuconego nie mogą?? Zwłaszcza że sam protestujący może..
Piotrek wg mnie wynika - pisałem wcześniej, że przystąpić może wykonawca który ma interes prawny w rozstrzygnięciu na korzyść jednej ze stron (czyli by protest uwzględnić bądź oddalić). W przypadku protestu podlegającego odrzuceniu nie ma takiego wykonawcy...
Jak to nie ma?
W przypadku protestu ktory został odrzucony moga istniec wykonawcy, ktorzy maja interes prawny w rozstrzygnieciu go na korzysc protestujacego.
Mam podac przykład?
Sądzę jednak że sporządzenie kosztorysu nie jest oświadczeniem woli
Gwoli prawdzie, to czasem jest, a czasem nie jest.
Wszystko zależy... (od żołnierzy
)
czyli co ja robię z jego ofertą?
Nic. Nie zajmujesz sie nią.
i do kiedy mogę to ciągnąć jak mam 30 dni okresu związania ofertą?
Musisz zdążyć w tych 30 dniach. Chyba, że wykonawcy zgodzą się na przedłużenie tego terminu.
alez wynika z przepisów - bo jak protest wpłynął po terminie to go poprostu nie ma
To niby wynika z przepisów?
Czyli jak zamawiający nie chce uwzglednic protestu to zawsze moze uznać, że "go po prostu nie ma"?
Tak
Nie moge uwzględnić protestu podlegającego odrzuceniu bo nie ma protestu prawidłowego formalnie - nie moge go rozpatrzeć merytorycznie i nie wzywam do przystąpienia
Wszystko racja oprócz tej końcówki. Bo ona nie wynika z przepisów...
mogłam zawrzeć termin w siwz na okazanie takiej umowy po którym oferta zostanie odrzucona?
Brak umowy konsorcjum nie rzutuje na oferte, wiec odrzucic jej oczywiscie nie mozna.
Mozna tylko wybrac druga oferte na podstawie art. 94.2
Jeżeli odrzucam protest to kto prócz "protestującego" ma interes prawny do wniesienia odwołania?
Jak to kto??
Inni wykonawcy.
Ci, którym uwzglednienie protestu otworzy droge do zamówienia.
jak to zamawiacze lubią komplikować...
kosztorys nie jest oświadczeniem woli a jedynie wymaganym załącznikiem pokazującym co dajemy za tą cenę którą umieściliśmy w ofercie
Otóż pokazanie co dajemy za tą cenę jest z pewnością oświadczeniem woli.
Piotrek napisał/a:Przecież sam napisałeś, że nie wzywamy do przystąpienia.
Zgadza sie i zdania nie zmieniam ale jaki to ma związek z możliwością wniesienia odwołania od odrzucenia protestu?
Bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy ![]()
Oprócz protestującego, odwołanie może wnieść tylko ten wykonawca który przystąpił do postępowania na podst. 181.4.
Oczywiście Piotrek, wszak nikt chyba nie kwestionuje, że czynność odrzucenia protestu podlega środkom ochrony prawnej
Przecież sam napisałeś, że nie wzywamy do przystąpienia.
No cóż Marko ma rację ponieważ nie można się przyłączyć do protestu który podlega odrzuceniu
Jednak o tym, czy protest podlega odrzuceniu nie zawsze decyduje zamawiajacy.
Czasami jest jeszcze KIO a nawet sąd...
Pytanie jest inne: czy ten kosztorys musi być złożony?
Jeśli jest elementem oferty (np. przy wynagrodzeniu kosztorysowym) to musi być złożony, i oczywiście podpisany.
Jeśli nie jest elementem oferty (zamawiacz żądał go z ciekawości) to w ogóle nie musi być złożony.
w SIWZ i na stronie Zamawiajacego jest termin realizacji zamówienia: dostawa jednorazowa do 4 tygodni od dnia podpisania umowy, montaż urzadzenia w ciągu 2 tygodni od dostarczenia urzadzenia, natomiast w Dzienniku UUE termin realizacji -28 dni-czyli tylko termin dostawy
No i prawidłowo. W ogłoszeniu wpisujesz tylko jeden termin.
Na co chciałbys to zmienic?
wczytaj sie piotrek... marko ma racje.
w co mam sie wczytac?
Znaczy tyle, że jeśli protest podlega odrzuceniu to nie wzywasz do przystąpienia do postepowania toczącego sie w wyniku wniesienia protetsu
Dlaczego tak uważasz?
Bo przepis każe wzywać i nie zawiera żadnych wyjątków.
inaczej przy odrzuceniu - tu 3 dniowy termin nie obowiazuje ...
Co znaczy "nie obowiązuje"?
A czemu stosujesz PZP przy wartosci 30 tys. PLN?
Teoretycznie możesz go rozstrzygnąć, ale jeśli przekażesz rozstrzygniecie przed upływem tych 3 dni na przyłaczenie, a ktoś sie przyłączy, to naruszysz art. 183 ust. 4.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Piotrek
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc