co i tak nie przeszkodzi za kwartał wprowadzić nowelizację smile

nie zaglądam jeśli żądam. To W. ma dostarczyć papiery jasne i bez domysłów.

nie miałem wprawdzie takiego przypadku ale myslę, że jest się czego czepiać.

ja bym wezwał a nie wyjaśniał do złożenia dokumentu potwierdzającego umocowanie osoby składającej ofertę woli wobec W.

szacujesz ponownie zamówienia do realizacji na dany okres czasu czyli 200+40 i masz wynik

ale tu jest łatwiej smile

1,507

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a po co to drugie? Wykluczenie - podstawa prawna i faktyczna. ... i tyle

Podmiotowa wybitnie jest w związku z tym razem liczyć, ofertować w częściach.

1,509

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie bardzo jest zgodne. Kłóci się z "7". Można byłoby podać min. ilość jaką wymaga Z. w trakcie trwania kontraktu. Nie można jednak ograniczać, iż te osoby muszą być te same przez cały czas.  A jak będzie bumelował to W. ma go trzymać?

należy poprawić. Co innego gdyby nie było zapisu w jaki sposób liczona, wtedy liczyłaby sie cena brutto wpisana do druku

1,511

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

albo póxniej

1,512

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nie ma znaczenia byle w przewidzianej w siwz wysokości

1,513

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

jeśli w warunkach siwz i umowie zawrzesz zapisy iż rozliczenie będzie następować z podwykonawcą (wykonawca podpisuje umowę) to nie ma przecież problemów.

Nie wiem dlaczego rozbijasz. Żądaj ceny ryczałtowej z nadzorem autorskim i taka licz przy ocenie ofert. Sam nadzór wychodzi z ustawy a jeśli nie chcesz "szukać" potem projektanta daj duże zabezpieczenie do czasu zakończenia zadania. To twoje warunki.

1,515

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ma wskazać skoro wymagałeś...

1,516

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

madza napisał/a:

a czy moge na podst art.87.1 żądać wyjaśnień czy cena jednostkowa jest prawidłowa?

jeśli poprawiasz cenę to nie wyjasniasz ... albo ... albo...

bipi napisał/a:

W sumie racja - lepiej dmuchać na zimne wink

niby racja ale tym sposobem dajesz kontrolujacemu "kierunek sprawdzania" a nie koniecznie tam chciałby przedtem iść smile

gladiq napisał/a:

To po co przewidywać możliwości takiej zmiany skoro i tak Zamawiający się na nie nie godzi, moim zdaniem nosi to wręcz znamiona wprowadzenia w błąd...

może miał taki zamiar podczas przygotowania dokumentów, potem się rozmyslił albo akurat taka dokładna zmiana nie pasowała mu w danej chwili
jak wyżej ... to jest prawo a nie obowiązek ....

dośc szeroko i nie precyzyjnie jak na działania Komisji. Chyba, że opisane, kto za który pkt. dokumentacji jest odpowiedzialny smile U mnie dokumentację przygotowuje osoba merytoryczna a Komisja jedynie ocenia. Ja bym się przychylał do daty negocjacji - bo np. dany W. zrezygnuje w ostatniej chwili - i po co tworzyć papiery.

1,520

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Twoja wola, a i przedtem mozna było stosować inne:)

1,521

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

nie musi to być ostatecznie pokazane kwotowo ale przedmiotowo - np. odcinek drogi klasy takiej i takiej o długości nie mniejszej .... lub t.p. To twoje uznanie jakiego chcesz kierownika

Internet jest skarbnicą wiedzy i ja bym zrobił rynkowe według serwisów. Kwotę przeznaczoną zawsze możesz podać inną.

Skoro to ta sama osoba to nie.

ma zrobić tak jak w projekcie, jednak jeśli to umowa poza ustawowa - zależy od Was czy checie "inaczej".  Proponuję zweryfikować "to lepiej" i nie dawać się naciągać wykonawcy

1,525

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

a czy to jeden taki raz?! Ja osobiście nie zawsze czytam przepisy literalnie ale w kontekscie innych i całości ORAZ dobrego zrozumienia tematu. Nie wydaje mi się aby moje przyjęcie w takiej formy było wadliwe ....