1,076

(216 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dziś dostałem e-maila o tytule: Jakie slowo opisuje stan zamowien publicznych po nowelizacji?
a w treści:
"Biorąc pod uwagę projekt rozporządzenia w sprawie dokumentów towarzyszących nowelizacji
- słowo MASAKRA jest w miarę cenzuralne..."

i wszystko w temacie.

1,077

(216 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

macie pomysł, jak podejść do art. 22.5?
zamawiający niby może to badać ale nie musi.
jakoś dla mnie brzmi to bardzo enigmatycznie.

wg mnie oferta do odrzucenia jako niezgodna z SIWZ

1,079

(216 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

myszy1953 napisał/a:

i tego nie rozumię po co wykonawca ?
czy wykonawca robót budowlanych ma przedstawić wszystkie wykonane roboty wyk. w przeciągu 5 lat ?
po co jeżeli np. warunek udziału w postępowaniu brzmi np.dwie

pytanie tylko w jaki sposób sprawdzimy, czy on wykazał wszystkie roboty z tych 5 lat?
przecież, żaden wykonawca nie będzie wykazywał robót, które delikatnie mówią spartolił.
to ja mam się teraz zabawiać w detektywa i prowadzić śledztwo? a może zatrudnie inspektora Barbarottiego?;)

do wykonawców wysyłam zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty, zawierające informacje o których mowa w art. 92.1.1-4
na www zamieszczam ogłoszenie o wyborze najkorzystniejszej oferty zawierające informacje, o których mowa w art. 92.1.1., przy wykonawcach, których oferty odrzucono zamiast punktów podaje zapis: oferta odrzucona.

1,081

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

co Ty budujesz?

ja bym poczekał. umowa jest ważna. w końcu zawarłaś (eś) ją przed zmianą przepisów. na spokojnie przygotuj sobie siwz, żeby w III kwartale ogłosić przetarg.

liczy się data zawarcia umowy, czyli udzielenia zamówienia.

wynika, że trzeba będzie rejestrować każdą fakturę. jak kupię sobie np. miotłę to trzeba będzie zarejestrować jej wartość netto. niezła paranoja. ciągle narzekają, że tylu urzędników jest, a sami powodują, ze ich liczba się zwiększa. ktoś to musi przecież rejestrować.

pytanie z innej beczki.
pod jakim nr z JRWA dla powiatów rejestrujecie roczne sprawozdanie.
Pod 272 - dokumentacja zamówień publicznych?

pozdrawiam

szad

dla mnie oczywiste jest, że jak umowy podpisuje powiat to sprawozdanie powiat.
dyrektor szkoły sam podpisywał umowę bo miał upoważnienie zarządu powiatu. dla mnie logiczne było do tej pory że szkoła zamieszcza sprawozdanie, ale po przeczytaniu tego komentarza na UZP zacząłem się zastanawiać.

na stronie UZP znalazłem takie wyjaśnienie:

wyodrębnione jednostki organizacyjne zamawiającego, posiadające samodzielność finansową i udzielające zamówień związanych z własną działalnością, nie sporządzają rocznych sprawozdań - zamówienia przez nich udzielane są uwzględniane w rocznym sprawozdaniu zamawiającego, którego jednostkę organizacyjną stanowią;

pytanie: jeżeli jednostka organizacyjna powiatu np. zespół szkół robił przetarg na roboty budowlane, to kto to powinien ująć w sprawozdaniu? powiat? czy szkoła? zamawiającym była szkoła.

no mnie też to czeka. umowa kończy mi się pod koniec maja, więc na razie mam ważniejsze sprawy.
papierologię trza będzie zrobić. z PWPW to chyba za bardzo nie ma co negocjować. z ceny raczej nie zejdą.
pierwszy krok to będzie zmuszenie kierownika wydziału do obliczenia wartości zamówienia.
pewnie wyjdzie powyżej progu unijnego.
potem powołam osobną komisję lub wykorzystam tą stałą jaką mam powołaną.
zrobię zaproszenie do negocjacji zgodnie z wymogami. negocjacje przeprowadzimy korespondencyjnie. trza będzie zawiadomić Prezesa o wszczęciu postępowania (jak dobrze pamiętam).
mam nadzieję, że ta miła Pani z którą się poprzednio kontaktowałem, nadal tam pracuje.
jakoś damy radę.

tylko czy to usługa czy dostawa będzie?

no i znowu zostaniemy z ręką w nocniku.

Ponieważ brak odzewu, to moich kilka uwag:
1. powraca zaświadczenie z ewidencji działalności gospodarczej.

2. wykaz robót - z tego co czytam to wykonawca powinien złożyć wykaz wszystkich robót wykonanych w ciągu ostatnich 5 lat, chyba, że zamawiający ograniczy obowiązek przedłożenia wykazu do najważniejszych zamówień lub ograniczy obowiązek złożenia dokumentów potwierdzających należyte wykonanie zamówienia do określonego rodzaju zamówień wskazywanych w wykazie.
znów się pojawiają pojęcia, które zamawiający sam musi sobie zinterpretować. bo co to znaczy "najważniejsze zamówienia"? najważniejsze dla kogo?
jak należy rozumieć zaświadczenie zadowalającego wykonania robót? referencje? protokół odbioru? wskazanie, że zostały wykonanie roboty zgodnie z zasadami powinno być ujęte w tym zaświadczeniu?
W par. 1.1.2) mowa jest o zaświadczeniu a w 1.2 o dokumentach potwierdzających należyte wykonanie. Dla mnie dokumenty jest szerszym pojęciem niż zaświadczenie.

3. wykaz dostaw
w par 3.1.3.b dopuszczono , że wykonawca sam może oświadczyć, że wykonał należycie usługę lub dostawę - chyba lekka przesada.

4. w par. 1.1.8) dokumenty potwierdzające wykształcenie i kwalifikacje zawodowe wykonawcy lub osób zarządzających przedsiębiorstwem wykonawcy a także dokumenty potwierdzające wykształcenie osoby lub osób odpowiedzialnych za kierowanie robotami budowlanymi.
Jak to należy interpretować?
Do tej pory stawiało się warunek, że kierownik robót ma spełniać jakieś tam wymagania, żądało się wykazu, oświadczenia o uprawnieniach.
Czy teraz jak postawię warunek na kierownika robót, to wykonawca musi mi też dołączyć dokumenty potwierdzające wykształcenie i kwalifikacje zawodowe wykonawcy lub osób zarządzających przedsiębiorstwem wykonawcy, czy na to muszę dodatkowy warunek postawić? Jak taki zarząd składa się np. 5 osób, to wykonawca dla każdej z tych osób musi dołączyć dokumenty?

5. par. 1.3 - jeżeli wykaz lub dokumenty potwierdzające należyte wykonanie zamówienia nie zawierają niezbędnych danych lub budzą wątpliwości, zamawiający może zwrócić się do właściwego organu o przedłożenie dodatkowych informacji lub zaświadczeń, bezpośrednio zamawiającemu.
Pytanie: co w przypadku, gdy właściwy organ nie przedłoży tych informacji, bo ma ważniejsze problemy na głowie?

po co było zmieniać zapisy dotyczące wykazu robót, dostaw i usług. jak dla mnie wiedzę i doświadczenie można było spokojnie weryfikować.

na razie tyle.

szad

Co sądzicie o projekcie rozporządzenia o dokumentach?

1,092

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

u nas komisja jest stała.
informatycy zwrócili uwagę, żeby zapytać czy oferowany serwer zawiera oprogramowanie na 100 licencji (użytkowników). Wykonawca złożył wyjaśnienie, ze oferuje serwer bez tych licencji. Ofertę odrzuciliśmy.

1,093

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Informatycy nie zostali powołani żadnym specjalnym dekretem.
Zrobić papier to nie problem. Pytanie czy wystarczy samo pismo szefa czy to musi być jakieś zarządzenie szefa.
Teoretycznie powinni być jakoś upoważnieni żeby zabierać głos przy przeglądaniu oferty.

kogo należy rozumieć pod pojęciem biegłego?

miałem przetarg na kompy, informatycy sporządzili opis zamówienia. przy ocenie ofert zostali poproszeni o sprawdzenie podanych w formularzach opisu sprzętu czy oferowany sprzęt spełnia opisane przez nich wymogi. informatycy nie są członkami komisji.
są to pracownicy zamawiającego więc raczej nie powinienem ich traktować jako biegłych.

szad

1,095

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ok. ale o wyborze w 1 części informuje tylko tego co złożył ofertę, bo formularz ofertowy był jeden z podziałem, na 2 części i każdy wykonawca wypełniał tylko tę część, która go interesowała. na 2 część wypełniły 2 inne firmy, ale skoro one nie wypełniły części 1 to chyba nie mam obowiązku informować ich o wynikach dla tej części. tak samo jak dla części 2 nie mam obowiązku informować o wynikach tego wykonawcę, który złożył tylko na 1 część.
należy to traktować wg mnie jako osobne postępowania.

pytanie pewnie oczywiste.
miałem przetarg podzielony na 2 części.
w 1 części 1 oferta, wszystko ok. w 2 części muszę wezwać do złożenia wyjaśnień.
Czy mogę już ogłosić wybór najkorzystniejszej oferty dla części 1, a dla części 2 dopiero jak wszystko wyjaśnię?

Z innego punktu widzenia:
0 lub 0 daje 0
0 lub 1 daje 1
1 lub 0 daje 1
1 lub 1 daje 1
gdzie 0 - fałsz, 1 prawda.
Takie przypomnienie z logiki wink

zgodnie z art. 144 zmianę umowy powinienem przewidzieć w ogłoszeniu lub siwz. czy wystarczy, że w ogłoszeniu zaznaczę tak (że dopuszczam zmianę umowy) a szczegóły co może ulec zmianie zamieszczę tylko w siwz. czy muszę to też zamieścić w ogłoszeniu.
jak w art. 144 ust. 1 jest LUB to znaczy że albo w ogłoszeniu albo w siwz, tak to rozumiem

1,099

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A nie można interpretować faktu, że jak nic tam nie wpisał, to oferta nie zawiera informacji niejawnych i nie będzie korzystał z podwykonawców?

mam ofertę, w której brak pełnomocnictwa i są omyłki rachunkowe. mogę w tym samym czasie wezwać do uzupełnienia oraz poinformować o dokonaniu poprawek, czy najpierw wzywam do złożenia pełnomocnictwa a potem jak już złożą pełnomocnictwo informuje o dokonaniu poprawek?

pozdrawiam

szad